36 weken zwanger

Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Intro «41 weken zwanger Zwangerschapskalender Samenvatting week ()  – – – – – – Je baby in de ()e week van je zwangerschap  Content Jij in de ()e week van je zwangerschap  Ook interessant voor jou Zwangerschapstest Ovulatietest Ovulatie; Wat zijn je vruchtbare […]
36 weken zwanger

Samenvatting week 36

36 weken zwanger

Je baby in de 36e week van je zwangerschap 

Wist je dat je kindje niet door één maar door twee vliezen wordt omgeven? Het amnion (het binnenste vlies) en het chorion (het buitenste vlies). Deze vormen samen de welbekende vruchtvliezen. Hoewel je op tv vaak ziet dat de bevalling begint met het breken van de vliezen gebeurt dit in slechts 10% van de bevallingen. Het breken van de vliezen hoeft ook niet te betekenen dat er een grote hoeveelheid vruchtwater vrijkomt. Er kan ook slechts een scheurtje in zitten waardoor het vruchtwater met kleine hoeveelheden naar buiten komt.

In de overige gevallen breken de vliezen pas tijdens de bevalling of zelfs helemaal niet.  De verloskundige kan er dan voor kiezen om je vliezen te breken met een vliezenbreker. Hier voel je weinig tot niks van. Worden de vliezen niet gebroken en breken ze ook niet tijdens de bevalling dan wordt je kindje geboren “Met de helm op”. Vroeger werd er wel gezegd dat kinderen die “met de helm op” geboren werden veel geluk kregen in hun leven.

Het wordt steeds krapper voor je kindje in de baarmoeder. Hij zal daarom gaan liggen in een houding die voor hem goed voelt. In de meeste gevallen is dit de achterhoofdsligging. In deze positie ligt hij met zijn voeten opgekruld. Zijn achterhoofd ligt naar beneden, zijn kin op zijn borst en zijn hoofd richting jouw buik. Dit is de ideale geboortepositie. Hij kan ook liggen in de voorhoofdsligging, dwarsligging, stuitligging, kruinligging of als sterrenkijker.

Bij een voorhoofdsligging ligt je kindje met bij voorhoofd naar beneden. In deze positie kan hij, in de meeste gevallen, niet door je bekken heen. De kans is daarom groot op een keizersnede. De voorhoofdsligging is gelukkig zeldzaam.

Ligt je kindje in een kruinligging dan ligt niet zijn achter- of voorhoofd maar zijn kruin naar beneden. Ook in deze positie is de doorgang door het geboortekanaal erg lastig. Een natuurlijk geboorte is mogelijk maar er wordt in veel gevallen gekozen voor een keizersnede.

Is je kindje een sterrenkijker, dan ligt hij met zijn hoofdje omlaag maar kijkt hij omhoog. Ook een positie die een natuurlijke geboorte lastig maakt. Het is afhankelijk van de grootte van je kindje en de verdere ligging of je natuurlijk kunt bevallen.

In bovenstaande geboorte liggingen ligt je kindje niet goed, maar wel met zijn hoofdje naar beneden. In het geval van een stuitligging liggen zijn billen of voetjes naar beneden. Deze houding is de meest voorkomende liggingsafwijking. Wanneer je kindje in stuit ligt, wordt er met een echo gekeken of het mogelijk is om je kindje te draaien. Wanneer het draaien niet mogelijk, of niet gelukt is gaat een gynaecoloog kijken of een natuurlijke bevalling wel of niet mogelijk is.

Bij een dwarsligging ligt je kindje niet verticaal maar horizontaal in je baarmoeder. Ook bij een dwarsligging wordt er met behulp van een echo gekeken of je kindje gedraaid kan worden. Is draaien niet mogelijk of niet gelukt dan zal je kindje via een keizersnede geboren worden.

36 weken zwanger

Jij in de 36e week van je zwangerschap 

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader