Skip to content

NOD; Niet OngesteldheidsDag

Als je zwanger wilt worden heb je de term vast al voorbij zien komen; NOD. De NOD, of Niet OngesteldheidsDag is de dag waarop je menstruatie uitblijft. Het eerste symptoom van een zwangerschap. Dus wanneer is je NOD en hoe kan je deze berekenen?
Menstruatie artikelen

Betekenis NOD

Al voor een daadwerkelijke zwangerschap heb je te maken met een aantal typische termen en afkortingen. Zo ook de afkorting NOD. NOD betekent: Niet OngesteldheidsDag. Dit staat voor de dag dat je menstruatie zich had moeten aandienen, maar uitblijft. Voor veel vrouwen die bewust bezig zijn met het zwanger worden, is dit een moment waar ze mogelijk maanden op rij steeds weer naar uitkijken.

Maar niet alleen het vanwege het uitblijven van de menstruatie is de NOD een spannende dag. Het is ook de dag dat je een betrouwbaar resultaat kunt krijgen als je een zwangerschapstest doet. De hCG waarde in je lichaam is vanaf de NOD namelijk hoog genoeg om gemeten te kunnen worden met een normale zwangerschapstest. Kan je niet wachten tot je NOD? Dan kun je ook een zwangerschapstest doen met vroege detectie. Deze zijn vanaf ongeveer vier á vijf dagen voor je NOD betrouwbaar.

Wanneer is mijn NOD?

Om te kunnen berekenen, wanneer jouw Niet OngesteldheidsDag is, moet er sprake zijn van een regelmatige menstruatiecyclus en is het goed om te weten hoe lang jouw cyclus per keer duurt. Heb je dit voor jezelf nu niet helemaal helder, dan kan het raadzaam zijn om het een aantal maanden op rij bij te houden. Uiteraard is een minimale afwijking heel normaal. De gemiddelde duur van een cyclus ligt rond de 28 dagen.

Begin met tellen op de eerste dag dat je ongesteld wordt. De laatste dag is de dag voor je volgende menstruatie. Het aantal dagen tussen de eerste dag van je laatste menstruatie en je volgende menstruatie is je cyclusduur.

De eerste dag dat je ongesteld moet worden maar dit niet wordt, is je NOD. Vind je het zelf lastig om je cyclus bij te houden, dan kun je gebruiken maken van apps die hier speciaal voor ontwikkeld zijn, maar doorgaans is het eenvoudig aan te geven middels een teken in je agenda.

Mijn NOD berekenen

Weet je de duur van jouw cyclus? Dan kun je met onderstaande tool jouw NOD eenvoudig berekenen.

NOD bij een onregelmatige cyclus

Het kan zijn dat er bij jou geen sprake is van een regelmatige cyclus. Is het dan onmogelijk te weten, wanneer je NOD zou moeten zijn? Nee, onmogelijk is het niet. Wel een stuk lastiger. Je zult echt over een aantal maanden moeten kijken en uit moeten gaan van een gemiddeld patroon. Logischerwijs is dit helaas wel minder betrouwbaar.

Wanneer kan je een zwangerschapstest doen?

De hoeveelheid hCG die je lichaam namelijk aanmaakt bij een zwangerschap, zou op de NOD hoog genoeg moeten zijn. Om deze reden kun je dus ook vanaf dit moment een zwangerschapstest doen. De uitkomst zal in veruit de meeste gevallen betrouwbaar zijn. Om mogelijke teleurstellingen te voorkomen, doe je er goed aan om te beseffen dat een eventuele zwangerschap op dit moment nog erg pril is. Toch kun je bij een positieve test direct contact opnemen met een verloskundige praktijk bij jou in de buurt.

Op de NOD een negatieve test, wanneer test ik weer?

Is de zwangerschapstest op je NOD negatief en heb je de test goed uitgevoerd? Dan hoeft dat niet te betekenen dat je niet zwanger bent. Het kan het voorkomen dat je menstruatie dit keer net een dag of een paar dagen later komt. Onder andere stress kan hierop van invloed zijn. Treur dus niet direct. Zolang je nog niet ongesteld bent is er nog hoop. Het is vaak een spannende fase die je geduld op de proef stelt. Toch is het goed om in dit geval een paar dagen te wachten voordat je de zwangerschapstest weer herhaald. Het kan zijn dat er nog niet voldoende hCG is aangemaakt om de zwangerschapstest positief uit te laten slaan.

Bloedverlies voor NOD

In sommige gevallen kan er sprake zijn van bloedverlies voor de Niet OngestelheidsDag. Veel vrouwen schrikken hiervan en denken dat hun poging om zwanger te raken niet gelukt is. Bloedverlies voor je NOD betekent echter niet direct dat je ongesteld bent. Het innestelen van een bevruchte eicel in de baarmoederwand kan namelijk leiden tot licht bloedverlies; de innestelingsbloeding. Het is begrijpelijk als het de nodige twijfel bij je oproept. Om deze reden wordt dan ook geadviseerd niet voor je NOD te testen. Hoe benieuwd je dus ook bent, heb even geduld tot de juiste dag.

Zwangerschapssymptomen

Het uitblijven van je menstruatie is één van de meest herkenbare symptomen die wijzen op een zwangerschap. Ook de welbekende misselijkheid kan al vroeg zijn intrede doen. Mogelijk is er ondertussen ook al sprake van voedsel dat je niet meer verdraagt waarbij het soms zelfs alleen al om de geur gaat. Je kunt een zwangerschap daarnaast herkennen aan de volgende symptomen:

Symptomen zwangerschap