Verloskundige zorg in Nederland
In Nederland is de zorg onderverdeeld in eerste, tweede en derdelijns verloskundige zorg. Dit systeem is vrij uniek, in veel omliggende landen wordt de zorg hiërarchisch verdeeld. Onder eerstelijns verloskundige zorg valt de verloskundigenpraktijk bij je in de buurt. Je kunt contact met ze opnemen zonder doorverwijzing. De tweedelijns verloskundigen zijn de klinisch verloskundigen in het ziekenhuis. Als er complicaties optreden tijdens je zwangerschap wordt je doorverwezen naar de tweedelijns verloskundige zorg. Derdelijns verloskundige zorg is de specialistische zorg in een academisch medisch centrum.
Eerstelijns verloskunde
Als je zwanger bent kun je direct na je positieve zwangerschapstest contact opnemen met een verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt. Je hebt hier geen doorverwijzing van de huisarts voor nodig. Dit is de eerstelijns verloskundige. Heb je tijdens een eerdere zwangerschap ernstige complicaties gehad, dan kan het zijn dat je direct wordt begeleidt door een tweedelijns verloskundige.
Een eerstelijns verloskundige begeleid je gedurende je zwangerschap, tijdens de bevalling en kort erna. Ze houdt jouw gezondheid en die van je kindje goed in de gaten. Daarnaast ondersteunt ze jou en je partner en geeft ze advies. Heb je tijdens je zwangerschap vragen of misschien angsten of onzekerheden dan kun je dit met je verloskundige bespreken. Ook voor wensen of begeleiding tijdens je zwangerschap of bevalling kun je bij je verloskundige terecht.
Als je verloskundige tijdens een controle opmerkt dat er voor jouw gezondheid of die van je kindje specialistische zorg nodig is, zal ze je doorverwijzen naar een tweedelijns verloskundige, de klinisch verloskundige in het ziekenhuis. Ook tijdens de bevalling zal je verloskundige je begeleiden en de gezondheid van jou en je kindje in de gaten houden. Als de bevalling niet loopt zoals zou moeten, zal je ook worden doorverwezen naar een klinisch verloskundige of een gynaecoloog.
Tweedelijns verloskunde
Een tweedelijns verloskundige werkt in het ziekenhuis en wordt ook wel een klinisch verloskundige genoemd. Wanneer je met een verhoogd risico bent doorverwezen door je eigen verloskundige wordt je begeleid door een tweedelijns verloskundige. Deze werkt nauw samen met gynaecologen, verpleegkundigen en andere artsen en kunnen snel schakelen bij een noodsituatie. Na je bevalling wordt de nazorg in de meeste gevallen weer overgenomen door je eigen, eerstelijns verloskundige.
Een klinisch verloskundige werkt in principe zelfstandig of onder begeleiding van een gynaecoloog. Deze is medisch verantwoordelijk voor de begeleiding en controle van zwangere vrouwen bij wie een verhoogd risico bestaat.
In Nederland wordt, in tegenstelling tot veel andere landen, een zwangere vrouw niet beschouwd als ziek. Ook klinisch verloskundige benaderen je als een gezond persoon met een complicatie. Ze zijn ervoor opgeleid om jou tijdens je zwangerschap en bevalling niet onnodig in de medische sfeer terecht te laten komen.
Derdelijns verloskunde
Ten slotte heb je ook nog een derdelijns verloskundige. Dit is een klinisch verloskundige die zeer gespecialiseerde zorg biedt in een academisch ziekenhuis. Hierbij kun je denken aan zeer vroeg geborenen, tweelingen met een verhoogd risico of zwangeren vrouwen met een hoog risico indicatie.
Voordeel van het eerste, tweede en derdelijns zorgsysteem
In Nederland worden zwangere vrouwen niet gezien als ziek. De zwangerschap en geboorte worden gezien als natuurlijk processen die alleen gecontroleerd hoeven te worden. Dit kan in de eerste lijn zorg, dus door verloskundigen en verloskundig actieve huisartsen. Verloskundige en gynaecologen werken actief samen. Bij complicaties of de noodzaak voor specialistische zorg kan er dan ook snel geschakeld worden. Het voordeel van dit systeem is dat vrouwen, die niet medisch zijn, zelf de keuze hebben waar ze willen bevallen; thuis, in het ziekenhuis (poliklinisch) of in een kraamhotel.