Skip to content
Harde buiken

Harde buiken tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, heb je misschien gemerkt dat je buik harder aanvoelt dan anders. Dit is volkomen normaal en meestal niets om je zorgen over te maken. Een harde buik is een pijnloze samentrekking van de baarmoeder. En ondanks dat harde buiken niet pijnlijk zijn, zijn ze niet altijd prettig. Lees hier alles over harde buiken.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is een harde buik?

Tijdens je zwangerschap vliegen de medische termen je om de oren. Harde buiken is zo’n term, ook wel bekend als braxton-hicks weeën of oefenweeën. Je baarmoeder is een spier dat zich kan aanspannen en ontspannen. Braxton Hicks-weeën, genoemd naar de arts die ze voor het eerst beschreef, zijn pijnloze aanspanningen van de baarmoeder die na week 20 van de zwangerschap kunnen optreden.

Harde buiken zijn onregelmatig en nemen niet in kracht toe zoals echte weeën dat doen. Gedurende je zwangerschap bereidt je lichaam zich voor op de bevalling en deze samentrekkingen van je buik helpen daarbij. Ze kunnen geen kwaad, dus vormen op zich geen reden tot zorgen.

Hoe voelt een harde buik?

Wanneer je een harde buik hebt, voel je dat je buik zichzelf als het ware een beetje opblaast. Daar waar je normaal gesproken je buik nog in kunt drukken, is dit bij een harde buik lastig. Een harde buik kan onprettig voelen, een gevoel van kramp geven en het kan lijken alsof je een stevige bal in je buik hebt zitten. En hoewel dit geen prettig gevoel geeft is het niet pijnlijk.

Een harde buik kan wel gepaard gaan met bandenpijn. Zoals net al even kort toegelicht zit je baarmoeder aan je bekken vast met banden. Wanneer deze onder druk komen te staan door een snelle groei van de baarmoeder kun je naast harde buiken ook bandenpijn krijgen. In het begin van je zwangerschap zal je dit voelen als menstruatiekramp. Naarmate je zwangerschap vordert, verandert dit naar een zeurende en/ of stekende pijn in de onderbuik. Bandenpijn kan ook uitstralen naar de zijkant van je baarmoeder, schaambeen, schaamlippen, liezen en onderrug.

Hoe ontstaat een harde buik?

Je baarmoeder moet tijdens de bevalling krachtig kunnen samentrekken om je kindje naar buiten te drijven. Een harde buik is een oefening van je baarmoeder voor de bevalling. Ze worden daarom ook wel oefenweeën genoemd. Maar in tegenstelling tot echt weeën zorgen ze niet voor ontsluiting van de baarmoedermond.

Je kunt ook harde buiken krijgen wanneer je wat teveel hebt gedaan of als reactie op bijvoorbeeld een volle blaas, stress of een orgasme. Dit heeft ermee te maken dat je baarmoeder vastzit aan het bekkenbot met banden. Ervaar je stress, heb je een volle blaas of ben je erg druk dan komt er extra spanning op deze banden te staan, waardoor de baarmoeder hard wordt. Onderstaande prikkels kunnen ook zorgen voor een harde buik:

  • Snelle groei van je baarmoeder (vaak in het eerste trimester)
  • Teveel inspanning
  • Een orgasme
  • Stress
  • Een volle blaas of blaasontsteking
  • Bewegingen van je kindje

Hoe lang duurt een harde buik?

Een harde buik trekt vanzelf weer weg en meestal gaat dit erg snel, vaak binnen een minuut, maar soms kunnen ze ook erg lang aanhouden. Meerdere uren is niet uitzonderlijk, zeker naarmate het moment van bevallen steeds dichterbij komt. Je hoeft je hier niet druk om te maken, maar het geeft wel aan dat je het wat rustiger aan had moeten doen. Het is daarom altijd verstandig om goed naar je lichaam te luisteren en op tijd je rust te pakken. Vergeet bovendien niet dat deze samentrekkingen onschuldig zijn en dat ze je lichaam juist helpen bij de voorbereiding op het echte werk. Maak je je zorgen? Neem dan altijd contact op met je verloskundige.

Vanaf wanneer kun je een harde buik krijgen?

Harde buiken kunnen al in het eerste trimester van de zwangerschap optreden. Maar naarmate je zwangerschap vordert, zullen ze vaker komen. De mate van activiteit kan onder andere een rol spelen, net als stress of vocht tekort.

Wat kan tegen harde buiken doen?

Harde buiken horen, zeker in de laatste fase van je zwangerschap, er nu eenmaal bij, dus in die zin kun je er niet veel tegen doen. Toch zijn er een aantal zaken die verlichting kunnen bieden. Een warm bad of een douche kan bijvoorbeeld erg prettig zijn. Het bevordert de ontspanning van je lichaam. Ook een warme kruik doet het goed, maar bovenal is het aan te raden om comfortabel te gaan zitten of liggen. Heb je regelmatig last van harde buiken, doe het dan wat rustiger aan.

Hoewel rust hier doorgaans dus het sleutelwoord is, kan het ook voorkomen dat je er last van krijgt terwijl je juist zit of ligt. Sommige vrouwen merken er maar weinig van, maar anderen worden er misschien zelfs wakker van. In zo’n geval kan het helpen om een andere houding aan te nemen. Draai bijvoorbeeld even naar je andere zij. Je hebt op linkerzij de beste doorbloeding. En het klinkt tegenstrijdig, maar bij een harde buik in rust kan het wat verlichting geven, wanneer je aan de wandel gaat.

Hoe zijn harde buiken te onderscheiden van een wee?

Het kan soms moeilijk zijn om een harde buik te herkennen, zeker wanneer je zwanger bent van je eerste kindje. Dit is heel logisch. Het helpt in ieder geval als je weet dat je, om te beginnen, kunt letten op de regelmaat. Een harde buik komt onregelmatig. Je kunt er een dag regelmatig last van hebben en vervolgens weer een paar dagen niet. Bovendien doet het geen pijn, het voelt hooguit ongemakkelijk.

Een harde buik is dan ook een samentrekking van de baarmoeder maar niet hetzelfde als een wee. Een wee zorgt voor ontsluiting, een harde buik doet dat niet. Weeën komen daarnaast met regelmaat en de frequentie neemt toe, evenals de kracht. Je kunt een wee vergelijken met een golf, de pijn komt langzaam op tot een hoogtepunt en zakt vervolgens weer af. Dit in tegenstelling tot een harde buik. Om meer zekerheid te krijgen om te weten waar je nu mee te maken hebt, is het nemen van een warme douche en/ of rust een goede graadmeter. Neemt de spanning in je buik af, dan was het een harde buik.

Wanneer moet je de verloskundige bellen?

Het is logisch als je zo nu en dan je twijfels hebt over wat je voelt en of het nodig is om de verloskundige te bellen. Ook bij harde buiken is dit vaak het geval. Onthoud allereerst dat je beter een keer teveel kunt bellen dan een keer te weinig. Een verloskundige heeft alle begrip voor je twijfels en soms is het al voldoende om gerustgesteld te worden. Over het algemeen gelden er wel een paar richtlijnen. Zo bel je de verloskundige in ieder geval, wanneer er pijn bij komt kijken of er sprake is van bloedverlies. Komen de harde buiken erg frequent, trek ook dan aan de bel.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.