Skip to content
Geboortekaartjes H

Geboortekaartjes: welke stijl kies jij?

Na de geboorte van je kindje wil je het iedereen laten weten. Hoe doe je dat? Met een uniek en persoonlijk geboortekaartje natuurlijk. Als je al even hebt rondgekeken is het je vast opgevallen dat er een enorm aanbod is. Dus waar begin je? En wat moet er allemaal op het geboortekaartje staan?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Geboortekaartjes uitzoeken

Ben jij het type die niet kan wachten om een geboortekaartje uit te zoeken of zelfs zelf te ontwerpen of vind je het juist erg lastig? Welk type je ook bent, je maakt het uitzoeken van een kaartje een stukje makkelijker als je vooraf een paar stappen doorloopt.

Stap 1: Kies een stijl

De eerste stap is natuurlijk inspiratie op doen. Welke stijl kaartjes vind je mooi en welke vind je partner mooi? Zitten jullie een beetje op één lijn of moeten jullie de stijlen een beetje combineren? Dé plek om inspiratie op te doen is natuurlijk Pinterest. Bekijk of moderne, klassieke, stoere of juist speelse geboortekaartjes jullie aanspreken. En kies je voor een enkele of dubbele kaart en een kaart met of zonder foto van jullie kindje?

Stap 2: Bepaal je budget

De volgende stap is het bepalen van een budget. Heb je een luxe smaak en een grote groep mensen die je een kaartje wilt sturen dan kunnen de kosten erg oplopen. De kosten per kaartje lopen van 0,79 tot 5 euro. Het is erg afhankelijk van je eigen wensen. Wil je graag speciaal papier of standaard glans, een enkele of dubbele kaart en een kleine of een grote kaart? Bepaal hoeveel je over hebt per kaartje en filter hier op wanneer je een design uitkiest. Je wilt niet verliefd worden op een geboortekaartje die je niet kunt betalen. Onthoud ook dat de aangegeven prijs een vanaf prijs is. Wil je een andere kleur envelop, ander papier of ander formaat dan komt er nog wat bovenop.

Stap 3: Kies of maak een design

Als je erg creatief bent kun je jouw eigen geboortekaartje ontwerpen. Dan weet je zeker dat hij uniek is en helemaal naar jouw smaak. Je kunt je eigen kaart ontwerpen met programma’s zoals Photoshop of Illustrator maar ook veel shops hebben een eigen ontwerp programma die je kunt gebruiken. Ben je wat minder creatief maar wil je wel een uniek geboortekaartje? Dan kun je deze door een designer laten ontwerpen. Hier hangt helaas wel een prijskaartje aan.

Stap 4: Denk na over de tekst

Stap vier is voor de meeste zwangere de lastigste. Je hebt een stijl gekozen, een design gemaakt of klaargezet maar dan ben je er nog niet. Want nu moet je gaan nadenken over de tekst. Wat ga je eigenlijk op het geboortekaartje zetten ? Elementen die vaak op een geboortekaartje worden gezet zijn:

  • Naam of namen van jullie kindje
  • Geboortedatum, -tijd en -plaats
  • Geboortegewicht en -lengte
  • Spreuk / quote / gedichtje of eigen tekst
  • Jullie namen en die van eventuele broertjes of zusjes
  • Jullie gegevens : Adres, e-mail en telefoonnummer(s)
  • Uitnodiging voor kraambezoek of een kraamfeest
  • Rust- en bezoektijden

Stap 5: Kies een papiersoort

En tenslotte, een papiersoort. Het klinkt misschien onbelangrijk maar het papier kan een design van een geboortekaartje maken of breken. Je hebt de keuze uit: fotokaart ( stevig karton met hoogglans afwerking), natuurkarton (stevig papier met een matte uitstraling) of zijdeglans (een matte glans met een glad oppervlak). Dit zijn de standaard opties, daarnaast heb je nog luxe papiersoorten zoals parelmoer (kleuren krijgen een parelmoer effect), Oud-hollands (extra structuur) of Ivory gold (geeft zachte kleuren en pasteltinten een warme glans). Wil je een echt uniek geboortekaartje? Overweeg dan om deze op hout of stof af te laten drukken.

Stap 6: Maak een proefafdruk

Je kaartje is nu helemaal af. Maar het design op een computer kan heel anders overkomen dan in het echt. Laat daarom eerst een proefafdruk maken voordat je definitief een keuze maakt. De eerste proefdruk is vaak gratis. Zien de kleuren of het papier er toch anders uit en ben je niet tevreden? Pas je design dan aan en bestel weer eerst een proefdruk.

Onze tip

Zet in je verlof alvast je adressenlijst klaar. Want dit is misschien nog lastiger dan je verwacht. Neem de tijd om hierover na te denken en overleg het met je partner. Want wie je een kaartje stuurt nodig je ook uit voor een kraambezoek en de eerste weken na de geboorte zijn erg intensief. Zit je dan te wachten op een bezoekje van de achtertante van je moeder of de buurvrouw van je schoonmoeder? Begin op tijd met het verzamelen van alle adressen en sla deze goed op, ze kunnen altijd nog eens van pas komen. De geboorte van een tweede kindje misschien?

Is je adressenlijst compleet? Begin in je verlof dan alvast met het schrijven van de enveloppen of laat adresstickers drukken en plak alvast postzegels op de enveloppen. Dit scheelt je veel werk in je kraamweek. Je hoeft dan alleen de geboortedatum, gewicht en lengte van je kindje in te vullen en de kaarten in de enveloppen te doen.

Geboortekaartjes inspiratie

Nu weet je welke stappen je moet doorlopen bij het uitzoeken van een geboortekaartje. Wij hebben ter inspiratie alvast wat mooie kaartjes voor je uitgezocht. 

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.