Skip to content
Baby uitzetlijst

Baby uitzetlijst; wat heb je nodig?

Je zal je er misschien over verbazen hoeveel spullen je nodig hebt voor je kindje. Zo’n klein hummeltje en toch zoveel spullen nodig. Maar wat heb je allemaal echt nodig en waar kun je best nog even mee wachten? Wij hebben het voor je uitgezocht.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Baby uitzetlijst; wat heb je nodig voor een baby?

Hieronder vindt je onze baby uitzetlijst. Artikelen met een streep eronder zijn essentieel. Hier zitten een aantal al standaard in je kraampakket, deze artikelen hebben we een * gegeven. Artikelen met ** kun je kosteloos huren bij een thuiszorgwinkel. Overige artikelen zijn optioneel maar raden we wel aan. Ze maken je leven met je kindje net wat makkelijker.  Direct beginnen met shoppen? Bekijk onze prijsvergelijker en scoor meteen de beste aanbiedingen.

Babykleding

2 Katoenen mutsjes

6 Shirtjes of truitjes 50/56

6 Broekjes maat 50/56

4 Paar sokjes

Jasje of vestje maat 56

Babyverzorging

2 Pakken newborn luiers

Billendoekjes

Luierzalf

Aankleedkussen

2 Hoezen voor aankleedkussen

Luieremmer

Babyborsteltje of kammetje

Fopspeen

Nagelvijltje en nagelschaartje

2 Digitale thermometers

Vitamine D en K

Zinkzalf of Sudocreme

Badderen

Babybadje (met standaard) of Tummy Tub

Badthermometer

Zeepvrije wasgel

2 Badcapes of omslagdoeken

6 Katoenen hydrofiel washandjes

6 Katoenen hydrofielluiers

Slapen

2 naadloze metalen kruiken

2 katoenen kruikenzakken, badstof of molton

2 moltons wieg

2 moltons ledikant

3 hoeslakentjes wieg

3 hoeslakentjes ledikant

3 lakentjes wieg

3 lakentjes ledikant

2 dekentjes van katoen of wol wieg

2 dekentjes van katoen of wol ledikant

2 slaapzakjes

Borstvoeding

2 voedingsbh’s

Zoogcompressen

Voedingskussen

Hoes voedingskussen

Borstkolf

Moedermelk bewaarzakjes of bakjes

Tepelzalf

Flesvoeding

Pak volledige zuigelingenvoeding (nr 1.)

Melkpoedertoren of doseerbakje

2 Flessen met spenen nr.1 of 0

Flessenborstel of sterilisator

Flessenwarmer

Babykamer

Ledikant

Matras

Wiegje of Cosleeper

Commode

Kledingkast

Babyfoon

Samen op stap

Wandelwagen

Autostoel 0+

Autostoel base

Luiertas

Verschoonmatje

Draagzak of draagdoek

Woonkamer

Box

Boxkleed

Boxmobiel

Wipstoeltje

Babynestje

Voor een thuisbevalling

2 doosjes met steriele gaaskompressen*

Navelklem*

Bedzeil/matrasbeschermer*

10 celstof kraammatrasjes*

Handzeep

1 rol toiletpapier

3 Handdoeken

3 Washandjes

Bedverhogers**

Afvalzakken 60 liter

Noodverlichting; bijvoorbeeld een zaklantaarn

Twee schone emmers; één voor wasgoed en één voor afval

Po/ondersteek**

Kraamperiode

Pak maandverband; bijvoorbeeld Kotex zwart of wit pak 

Pak zigzag watten*

6 celstof incontinentiematrasjes*

Netbroekjes*

2 pakken kraamverband*

Opstapje voor naast het bed

Schoon beddengoed

Flesje alcohol 70% (100 cc)*

Krukje voor onder de douche**

Spoelkannetje;  bijvoorbeeld een flesje water met tutje of het Moeders voor Moeders kannetje 

*Deze artikelen zitten in je kraampakket
**Deze artikelen kun je vanaf 37 weken kosteloos huren bij een thuiszorgwinkel

Wanneer begin je met de baby uitzet?

Zoals je op onze baby uitzetlijst misschien al wel hebt gezien, heb je heel wat spullen nodig. Voor de kraamweek, babykamer, kledingkast en verzorging van je kindje. We adviseren daarom na de termijnecho al te beginnen met het verzamelen van de eerste spulletjes. Iets waar je waarschijnlijk zelf veel zin in hebt. Wil je liever wachten tot je weet of je een jongetje of meisje krijgt, dan kun je alvast wat rondkijken en een lijstje maken met spullen die je graag wilt.

We adviseren alle spullen minimaal zes weken voor de uitgerekende datum in huis te hebben. Mocht je eerder bevallen dan heb je alles alvast in huis en hoef je je daar geen zorgen meer over te maken. Dit geeft rust tijdens je verlof. Ook is het verstandig om te shoppen voordat je nesteldrang toe slaat. Want met nesteldrang kun je die schattige omslagdoek, dat leuke boxpakje of knuffeltje natuurlijk niet laten liggen. Het resultaat: een winkelwagen vol met spullen die je eigenlijk niet nodig hebt.

Kosten baby uitzet

De kosten voor de baby uitzet kunnen aardig oplopen. Maar gelukkig kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Het Nibud heeft op basis van adviezen van kraamcentra aan aanstaande ouders berekend dat een gemiddelde baby uitzet €670 euro kost. Deze kosten zijn als volgt ingedeeld:

 • Kleding: € 104
 • Verzorging: € 197
 • Babykamer: € 369

Totaal: € 670

Ze hebben bewust gekozen voor vrij lage bedragen. Naast het echt essentiële zijn er ook veel artikelen niet meegenomen in de lijst. Dit zijn artikelen die een gemiddeld huishouden wel aanschaft. Het Nibud heeft deze artikelen onder “extra kosten” ingedeeld.

 • Box met matras € 79,95
 • Boxkleed € 20
 • Buggy € 85
 • Kinderstoel € 49,95
 • Autostoeltje € 89
 • Kinderwagen € 459
 • Matrasbeschermer € 10
 • Fles en speen € 8
 • Flesverwarmer € 20
 • Flessenreiniger € 3,50
 • Melkpoedercontainer € 2
 • Buikdrager € 88
 • Babyfoon € 55
 • Campingbedje € 40
 • Traphekje € 40
 • Wipstoeltje € 35
 • Luiertas € 49,95

Totaal €1.134,35

Bron prijzen: Nibud

Op zoek naar een goedkope baby uitzet?

Heb je niet zoveel te besteden of wil je niet zoveel besteden aan de baby uitzet dan zijn er genoeg mogelijkheden om geld te besparen. De eerste optie is tweedehands artikelen. Baby’s groeien erg snel waardoor babyspullen niet lang gebruikt worden. Tweedehands artikelen die worden aangeboden zijn daarom vaak in goede staat. Bekijk Marktplaats, Vinted, kringloopwinkels en rommelmarkten voor een goede deal. Het bij elkaar zoeken van een goedkope baby uitzet is goed te doen, er is aanbod genoeg maar er gaat wel tijd inzitten. Begin daarom op tijd zodat je rustig kunt zoeken, zonder tijdsdruk. Vraag ook in je omgeving of vrienden of familie nog wat spullen hebben staan die je kunt lenen. Gemiddeld staan zolders vol met babyspullen die niet gebruikt worden. Zonde om iets nieuws te kopen toch?

Daarnaast vergelijken wij diverse aanbieders voor je. Vind de beste deal voor jouw baby uitzet.

Tips voor je baby uitzet

Ongemerkt kan er veel geld naar de baby uitzet gaan, een extra rompertje hier, dekentje daar en die leuke verschoonkussenhoes kon je ook niet laten liggen. We hebben wat tips voor je opgeschreven om het bij elkaar zoeken van de baby uitzet rustiger, leuker en goedkoper te maken.

Bepaald een budget: Bepaal voor jezelf een budget. Wat wil en kun je maximaal aan de uitzet uitgeven? Noteer dit budget in een excelsheet of document en maak een ruwe schatting van hoeveel budget je per categorie hebt.

Kosten besparen: Heb je een beperkt budget? Struin Marktplaats, Vinted en rommelmarkten af voor een leuke deal.

Schrijf je in voor nieuwsbrieven en/ of folders: Houd nieuwsbrieven en folders in de gaten voor de beste aanbiedingen. Dit scheelt al snel 20% op het aankoopbedrag.

Leen babyspullen: Zolders staan vaak vol met babyspullen die niet gebruikt worden. Zonde toch? Vraag aan vrienden of familie of je wat babyspullen mag lenen. Een wiegje, ledikant, box of bijvoorbeeld een wipstoeltje. Het scheelt jou veel geld als je deze kunt lenen.

Koop je spullen online: Online kun je eenvoudig prijzen vergelijken. Waar de wandelwagen in de ene winkel €1000 euro kost, is deze misschien in de andere winkel net in de aanbieding voor €850.

Koop alles in één winkel: Wil je de babykamer, wandelwagen en box allemaal nieuw kopen? Koop dit dan in één winkel. Dit geeft je onderhandelingsruimte en de mogelijkheid om wat korting te bedingen.

Kraamcadeau’s: Maak een verlanglijstje voor kraamcadeau’s en stuur deze door aan familie en vrienden. Zo krijg jij een cadeau waar je echt wat aan hebt en maak je het je bezoek gemakkelijk. Win-win toch?

Wacht met aankoop tot na de geboorte: Veel baby artikelen lijken erg handig maar of je ze ook écht nodig hebt? Twijfel je, wacht dan tot na de geboorte. Sommige moeders vinden een flessenwarmer bijvoorbeeld erg handig en sommige gebruiken liever de waterkoker. Wacht tot na de geboorte en kijk wat er voor jou werkt.

Vraag advies: Ben je niet de eerste moeder binnen jouw vriendengroep en/of omgeving? Vraag eens rond welke artikelen ze écht adviseren en welke niet nodig zijn. Je kunt je ook aanmelden bij forums of Facebookgroepen met moeders die uitgerekend zijn rond dezelfde tijd.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.