Skip to content
Zwangere buik

Afwijkende hoofdliggingen bij je baby

Als je zwanger bent, heb je waarschijnlijk al gehoord of gelezen over de achterhoofdsligging. In deze positie ligt je kindje met z’n achterhoofd richting je buik en de kin op de borst, de ideale positie voor de bevalling. Soms ligt je kindje echter in een andere positie. Als dit gebeurt, kan dit complicaties veroorzaken tijdens de bevalling of zelfs een keizersnede noodzakelijk maken.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is de Achterhoofdsligging?

De achterhoofdsligging is de ideale bevalling positie voor je kindje. Als je kindje in deze positie ligt, is zijn hoofdje naar je baarmoederhals gericht en rust zijn kin op zijn borst. Dankzij de fontanellen kunnen de schedelbeenderen van je kindje iets in elkaar schuiven (moulage) waardoor het hoofdje iets kleiner wordt en je kindje door je bekken past. Deze positie zorgt voor de makkelijkste en minst gecompliceerde bevalling mogelijk. Het minimaliseert de kans op complicaties tijdens de bevalling. Ongeveer 95% van de baby’s worden geboren vanuit de achterhoofdsligging. De overige 5% liggen in een afwijkende hoofdligging.

Achterhoofdligging

Positie tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heeft je kindje genoeg ruimte in de baarmoeder en kan hij alle kanten op. Hij maakt hier dankbaar gebruik van door alle kanten op te gaan en zelfs koppeltje te duiken. Naarmate de zwangerschap vordert krijgt je kindje steeds minder ruimte en wordt zijn hoofdje zwaarder. Hij zal gaan draaien met zijn hoofdje naar beneden en zijn billetjes omhoog. Vanaf week 30 kan hij ook gaan indalen in je bekken. Dit betekent niet dat je al gaat bevallen, hier kunnen nog een aantal weken overheen gaan. Wel kan je wat last krijgen van krampen; indalingsweeën.

Afwijkende hoofdliggingen

Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten liggingen; de hoofdligging, stuitligging en dwarsligging. Bij een afwijkende hoofdligging ligt je kindje dus wel met zijn hoofdje omlaag maar is de positie van zijn hoofdje niet optimaal. We bespreken hieronder de meest voorkomende afwijkende hoofdliggingen.

Sterrenkijker

Wat is een Sterrenkijker?

Een sterrenkijker ligt met zijn ruggetje naar die van jou. Zijn hoofdje ligt naar beneden in het bekken en zijn gezicht naar de voorkant. Je kindje kijkt naar de sterren. Zo’n 34% van de baby’s liggen aan het begin van de bevalling in de sterrenkijker positie. Uiteindelijk worden 95% van de baby’s alsnog geboren in de achterhoofdsligging. Bevallen van een sterrenkijker kan lastiger zijn dan bevallen van een baby die in de achterhoofdsligging ligt. De bevalling eindigd vaker in een keizersnede of de verloskundige moet een vacuümpomp gebruiken. Maar het is mogelijk om natuurlijk te bevallen. Verloskundige Margot van Dijk vertelt in het AD meer over bevallen van een sterrenkijker.

Aangezichtsligging fi

Wat is de Aangezichtsligging?

In de aangezichtsligging ligt je kindje met het gezicht naar beneden. Omdat het hoofdje in deze ligging vaak te groot is voor het bekken, wordt de bevalling moeilijker en is er een grotere kans op complicaties. De ligging zorgt ook voor onvoldoende druk op de baarmoedermond waardoor de ontsluiting niet goed vordert. Als je kindje in de aangezichtsligging ligt, is een vaginale bevalling mogelijk maar wordt er vaak gekozen voor een keizersnede.

Voorhoofdsligging

Wat is de Voorhoofdsligging?

In de voorhoofdsligging is het hoofdje van je kindje naar achteren gekanteld. Hierdoor ligt zijn voorhoofd op de baarmoedermond. In deze houding kan het geboortekanaal voor hem relatief nauw zijn en heeft hij het moeilijk om zich erdoorheen te bewegen tijdens de bevalling. Dit maakt een vaginale bevalling erg moeilijk of zelfs onmogelijk. Een baby die in voorhoofdsligging ligt, wordt daarom bijna altijd met een keizersnee gehaald.

Kruinligging

Wat is een Kruinligging?

Wanneer je kindje niet met het achterhoofd maar met de kruin naar beneden ligt spreek je van een kruinligging. In deze positie is de doorsnede van het hoofdje groter dan bij bij de achterhoofdsligging. Dit maakt het moeilijker voor je kindje om het geboortekanaal te passeren. Een vaginale bevalling is in deze ligging mogelijk, maar er wordt vaak voor een keizersnede gekozen.

Stuitligging

We hebben hierboven de afwijkende hoofdliggingen besproken maar het kan ook zijn dat je kindje in stuit ligt. Hij is dan niet gedraaid waardoor hij met zijn billetjes of voetjes in het geboortekanaal ligt in plaats van het hoofdje. Een stuitligging kan complicaties veroorzaken tijdens de bevalling en leiden tot een keizersnede.

Stuigligging

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.