Skip to content
Indalen baby

Wat er gebeurt tijdens het indalen van je baby?

In het laatste trimester van je zwangerschap begint je kindje in te dalen in je bekken. Het indalen bereid je kindje voor op de geboorte. Dus het einde is nu echt in zicht. Toch kan het nog een aantal weken duren voor je kindje geboren gaat worden. Hoe voelt indalen? En vanaf wanneer daalt je kindje in?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat betekent indalen?

Je hebt de term vast wel eens voorbij horen komen; indalen. Het is een natuurlijk proces waarbij je kindje dieper in je bekken zakt, waar hij of zij precies met het hoofdje tussen past. Op deze manier liggen de meeste baby’s dan ook direct goed voor de geboorte, in de hoofdligging.

Indalen baby

Hoe voelt indalen?

Omdat indalen een proces is dat een aantal weken in beslag kan nemen merken veel vrouwen er weinig van. Helaas komt het ook voor dat het proces van indalen gepaard gaat met de nodige pijn en andere klachten van ongemak. Deze pijn kan bestaan uit krampen die je voelt in je onderbuik, een trekkerig gevoel, maar ook steken in je vagina of liezen; indalingsweeën.

Indalingsweeën

Doordat je kindje in je bekken zakt, kun je last krijgen van deze indalingsweeën. Je kunt last krijgen van harde buiken en krampen die vergelijkbaar zijn met heftige menstruatiepijn. Deze weeën bereiden je lichaam voor op de bevalling en helpen je kindje om diep genoeg te komen liggen. Hoewel deze weeën verschillen in intensiteit en frequentie in vergelijking met de echte weeën, kunnen ze pijnlijk zijn. Heb je er erg veel last van dan kan een warme kruik, bad of douche de pijn wat verminderen.

Hoe lang duurt indalen?

Heel cliché maar elke zwangerschap en dus ook elke bevalling is anders. Hoe lang het proces van indalen dan ook duurt, is niet eenvoudig te zeggen. Het kan enkele dagen duren, maar ook enkele weken. Over het algemeen gaat het indalen van je baby heel langzaam. Heb je last van indalingsweeën dan kan het zijn dat deze de ene keer wel een uur aanhouden en dat je de andere keer slechts zo nu en dan wat steekjes voelt.

Voordelen van indalen

Als je kindje eenmaal is ingedaald, zijn er een aantal voordelen. Het belangrijkste is dat je kindje niet meer in een andere positie zal draaien, wat betekent dat hij of zij al goed in positie is voor de geboorte. Bovendien, hoe dieper je kindje is ingedaald, hoe minder afstand hij of zij moet afleggen tijdens je persweeën. Omdat je baby veel lager in de baarmoeder zit, drukt hij ook minder op je longen waardoor je weer meer lucht hebt en beter kunt ademen. De druk op je maag is ook minder wat de symptomen van brandend maagzuur of een opgeblazen gevoel na het eten kan verlichten. Ten slotte. Als je vliezen breken, zal het hoofdje van je baby het bekken mooi afsluiten zodat de navelstreng niet kan uitzakken en bekneld kan raken. Er zijn dus veel voordelen als je kindje voor de bevalling al is ingedaald.

Nadelen van het indalen

Waarschijnlijk denk je na het lezen van bovenstaande alinea kom maar op met dat indalen. Maar er zijn helaas ook een paar kleine nadelen aan het proces van indalen. Omdat je kindje zo laag ligt, zal de druk op je blaas wat toenemen en zal je nog vaker moeten plassen. Ook kan het indalen zorgen voor indalingsweeën. Dit kan een stekende pijn in je vagina, liezen en/ of onderbuik veroorzaken. Ook kan lopen wat moeilijker worden omdat je kindje tegen de gewrichten en spieren van je bekken drukt. Ten slotte kan het indalen een drukkend gevoel geven in je vagina of bekken. Maar even volhouden nog. Het indalen betekent ook dat je kindje binnen nu en een aantal weken geboren gaat worden.

Vanaf wanneer daalt een baby in?

Je kindje kan indalen vanaf ongeveer 30 weken zwangerschap maar ook wachten tot de bevalling zelf. Vanaf 30 weken zal je verloskundige tijdens de controles voelen of het al zover is. Dit doet ze door uitwendig op je buik te voelen hoe diep je kindje ligt. Is je kindje voldoende ingedaald, dan komt hij “vast” te liggen. De kans is erg klein dat hij nu nog terug kan draaien.

Is dit je eerste zwangerschap? Dan daalt je kindje waarschijnlijk wat eerder in dan bij een volgende zwangerschap. Dit heeft ermee te maken dat je buikspieren en baarmoeder nog niet zijn opgerekt en je kindje als het ware naar beneden “drukken”. Bij een volgende zwangerschap zijn je baarmoeder en buikspieren wat “losser” waardoor je kindje meer ruimte houdt en niet naar beneden wordt gedwongen.

Is je kindje ingedaald? Dan begint het einde van je zwangerschap er echt aan te komen. Helaas betekent dit nog niet direct het begin van je bevalling, want dit kan nog best een paar weekjes op zich laten wachten.

Kan je het indalen ook bevorderen?

Het indalen van je kindje gaat vaak vanzelf als de tijd daar rijp voor is. Loop je nu al tegen het einde van je derde trimester aan en is er nog geen sprake van indalen? Natuurlijk vraag jij je dan af of je er zelf iets aan kunt doen om dit proces te bevorderen. Ook hier geldt weer; ontspan! Ontspanning is essentieel tijdens de bevalling, maar zeker ook tijdens de zwangerschap en het kan helpen om de indaling te stimuleren. Veel vrouwen zoeken deze ontspanning in yoga, maar ook een stuk wandelen kan erg prettig zijn. Het helpt bovendien je baarmoeder te laten samentrekken, wat bevorderlijk kan werken.

Wat als je kindje niet indaalt?

Het kan zijn dat je kindje niet vanzelf indaalt en dit kan reden zijn voor verder onderzoek. Er wordt alleen onderzoek gedaan als er meerdere signalen zijn die wijzen op complicaties. Zo kan het zijn dat je placenta voor de uitgang ligt (placenta praevia) of mogelijk heb je teveel vruchtwater. Ook kan het hoofdje van je kindje of jouw bekken een afwijkende vorm hebben. Maar dit zijn zeldzame complicaties. Maak je dan ook niet direct zorgen wanneer je kindje niet indaalt. Er zijn genoeg baby’s die pas tijdens de bevalling indalen.

Heb je van je verloskundige te horen gekregen dat je kindje nog niet is ingedaald en breken je vliezen? Ga dan direct op je rug liggen en bel je verloskundige. Het hoofdje van je kindje blokkeert nog niet de uitgang van je baarmoedermond waardoor de navelstreng kan uitzakken. Dit is een ernstige complicatie die je kindje in gevaar kan brengen.

Stuigligging

In stuitligging

Draait je kindje niet met zijn hoofdje naar beneden maar blijft hij met zijn hoofdje omhoog liggen dat ligt hij in een stuitligging. Hij kan dan ook met zijn stuitje in je bekken indalen. Eenmaal ingedaald in stuit is het lastig voor hem om zelf nog te draaien naar een hoofdligging. Je verloskundige kan dan een versie voorstellen. Tijdens een versie probeert de verloskundige of gynaecoloog je kindje vast te pakken en te draaien.

Na het indalen

Als je baby diep genoeg en vast ligt, kan deze niet meer veranderen van positie. Na het indalen is het dan ook eigenlijk afwachten tot de bevalling echt van start gaat. Afhankelijk van wanneer je kindje ingedaald is, kan dit nog enkele weken duren. Daalt je kindje pas laat in, dan kan het heel snel gaan. Je merkt het vanzelf. Er is eigenlijk weinig te zeggen over het vervolg. Je hebt al zo lang moeten wachten tot je de kleine kan ontmoeten, maar het is ook nu nog eventjes geduld!

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.