Wat is een geboorteplan?
Een geboorteplan is een beknopt document waarin je jouw wensen rondom de bevalling overzichtelijk opschrijft. Het plan is gemiddeld één á twee A4’tjes lang. Hierin beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Wil je wel of geen pijnstilling? Wil je actieve begeleiding of liever niet? Het geboorteplan mag niet te lang zijn. Zorgverleners moeten hem namelijk snel kunnen scannen.
Het geboorteplan is iets van tegenwoordig. Vraag eens aan je moeder wat ze in haar geboorteplan heeft geschreven en grote kans dat ze niet eens weet wat een geboorteplan is. De generatie daarvoor wist amper wat ze van een bevalling moesten verwachten en wat er op hun af ging komen. Dit is tegenwoordig gelukkig wel anders. Het is jouw bevalling en je kunt zelf je wensen aangeven. Vooraf is het lastig voor te stellen wat je op het moment van bevallen fijn vindt. Misschien denk je dat het prettig is om in bad je weeën op te vangen en moet je er op het moment zelf niet aan denken om in bad te stappen. Of denk je liggend te willen persen en op het moment zelf liever op een baarkruk. Een geboorteplan is dan ook een richtlijn, je kunt er altijd van afwijken.
Ga je in het ziekenhuis bevallen dan zijn misschien niet al je wensen haalbaar. Er kunnen harde of zachte beperkingen zijn waardoor ze niet mogelijk zijn. Harde beperkingen zijn medische beperkingen. Wil je bijvoorbeeld natuurlijk bevallen dan moet je kindje wel goed liggen. Zachte beperkingen zijn wensen die niet haalbaar zijn binnen het ziekenhuis zoals het gebruik van wierook in verband met brandveiligheid.
Voordelen van een geboorteplan
Dus waarom een geboorteplan maken als alles toch anders kan lopen? Een geboorteplan is een manier om vooraf goed na te denken over de bevalling. Je leest je in en komt misschien wel wat dingen tegen die je fijn lijken en waar je zelf niet aan hebt gedacht. Er is meer mogelijk dan je denkt.
Daarnaast kun je met het geboorteplan je wensen doorgeven aan je verloskundige en zorgverleners. Door ze op te schrijven hoef je tijdens je bevalling niet alles door te geven en kun je je concentreren op het bevallen zelf. Beval je in het ziekenhuis dan hoef je ook niet bij wisseling van zorgverleners alles opnieuw door te geven.
Zie je op tegen de bevalling? Dan is het geboorteplan dé manier om je angsten te formuleren en controle te houden over je eigen bevalling.
Neem het geboorteplan vooraf door met je partner en verloskundige zodat ze op de hoogte zijn van jouw wensen. Als jij tijdens de bevalling in je eigen bubbel zit, kunnen je partner en verloskundige erop letten dat er rekening wordt gehouden met je wensen.
Hoe schrijf je een geboorteplan?
Stap 1: Dus hoe schrijf je een geboorteplan? De eerste stap is lezen. Lees boeken en folders over de bevalling en alle mogelijkheden. Ook kan Google je veel informatie geven. Pas hier wel mee op. Op Google kom je vaak negatieve ervaringsverhalen tegen van vrouwen die je voor zijn gegaan. Probeer deze niet te lezen als je hier gevoelig voor bent. Onthoud dat vrouwen met een negatieve ervaring over hun bevalling schrijven om deze te verwerken. Dit is niet het geval met vrouwen die een positieve ervaring hebben. Je zult daarom ook meer negatieve dan positieve verhalen online vinden.
Stap 2: Vraag eens rond in je eigen omgeving. Wat vonden je vriendinnen, zus of moeder prettig tijdens hun bevalling en wat juist niet? En zijn er dingen die ze hebben gemist of die ze graag anders hadden gehad?
Stap 3: Zoek voorbeelden van andere geboorte plannen. Online staan er veel voorbeelden van vrouwen die je zijn voorgegaan. Hier staan misschien ideeën in waar je zelf nog niet aan hebt gedacht. Onderaan hebben wij ook een aantal voorbeelden staan.
Stap 4: Schrijf je geboorteplan. Noteer je wensen en eventueel angsten. Houd het geboorteplan kort en puntsgewijs. Zorgverleners moeten het document snel kunnen scannen.
Stap 5: Bespreek het geboorteplan voor de bevalling met je verloskundige. Zij kan aangeven of je wensen medisch haalbaar of dat er harde of zachte beperkingen zijn. Daarnaast heeft ze misschien nog tips of ideeën.
Inhoud geboorteplan
Het klinkt zo makkelijk, stap 4: schrijf je geboorteplan. Maar wat staat er in een geboorteplan? Hoe bouw je deze op en wat zet je er allemaal in? Er zijn verschillende manieren waarop je een geboorteplan kunt opbouwen. Je kunt hem opbouwen aan de hand van de verschillende fases van je bevalling of je kunt het algemener houden en de bevalling in zijn geheel beschrijven. Hieronder kun je enkele vragen vinden waar je over kunt nadenken. Neem in je geboorteplan alleen de vragen en punten op die voor jou belangrijk zijn.
Omgeving
- Waar wil je bevallen? Ziekenhuis, geboortehuis of thuis?
- Heb je specifieke wensen voor de ruimte waarin je bevalt?
- Wie mag er bij de bevalling aanwezig zijn?
- Hoe sta je tegenover een stagiair bij je bevalling?
- Heb je al één of meerdere kinderen, waar gaan die naar toe tijdens de bevalling?
Ontsluitingsfase
- Wil je tips en adviezen krijgen tijdens je bevalling?
- Hoe sta je tegenover pijnbestrijding?
- Welke soorten pijnbestrijding wil je wel en welke niet?
- Wil je graag dat er foto’s genomen worden, zo ja wie gaat deze maken?
Persfase
- Wil je graag dat er foto’s genomen worden, zo ja wie gaat deze maken?
- In welke houding wil je bevalling?
- Hoe sta je tegenover medische handelingen zoals een episiotomie (een knip)
Geboorte
- Wil je zelf je kindje opvangen?
- Wie gaat de navelstreng doorknippen?
Na de geboorte
- Heb je specifieke wensen voor het lichamelijke onderzoek van je kindje na de bevalling?
- Wil je na de bevalling meteen borstvoeding geven?
- Wat wil je met de placenta na de geboorte?
Communicatie
- Hoe wil je dat er met jou gecommuniceerd wordt?
- Wil je van alles op de hoogte gehouden worden of liever in je eigen “bubbel” blijven en alleen het essentiële horen?
- Wil je een seintje wanneer het de laatste kans is om nog naar het ziekenhuis te gaan?
Eventuele complicaties
- Mocht er een keizersnede nodig zijn, wie wil je hier bij hebben?
- Mochten er onvoorziene omstandigheden zijn waardoor jij of je kindje geopereerd moet worden, wil je dat je partner bij jou of bij je kindje?
- Wie is er beslissingsbevoegd in het geval jij dit niet meer kunt?
Voorbeeld geboorteplan
Om het schrijven van een geboorteplan wat makkelijker te maken hebben we een aantal voorbeeld geboorte plannen voor je gemaakt. Deze kun je downloaden en eenvoudig invullen middels een aantal keuzes in een dropdown. Hiervoor moet je het document openen in Word. Voor het invullen van een item klik je op “maak een keuze” of …. Kom je er niet uit? Laat het ons dan even weten, wij helpen je graag verder.