Skip to content

Wat is mijn uitgerekende datum?

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Het eerste wat je nu natuurlijk wilt weten is wanneer je kindje geboren wordt. Of te wel, wat is jouw uitgerekende datum? Je kunt de uitgerekende datum eenvoudig berekenen met onze calculator.
Uitgerekende datum

Wanneer ben ik uitgerekend?

Ben je er net achter gekomen dat je zwanger bent? Gefeliciteerd! Dan wil je natuurlijk meteen weten wanneer je bent uitgerekend. Op welke datum je jullie kindje gaat ontmoeten. Je kunt de uitgerekende datum daarnaast gebruiken om te berekenen wanneer je zwangerschapsverlof ingaat. Dus wat is jouw uitgerekende datum? Voordat we ingaan op het berekenen van de uitgerekende datum eerst wat cijfers en feiten over de “uitgerekende datum”.

Wat is de “uitgerekende datum”?

De uitgerekende datum is de datum waarop je kindje ongeveer geboren gaat worden. Deze datum is een schatting gebaseerd op de eerste dag van je laatste menstruatie. Maar wist je dat slechts vijf procent van de vrouwen ook echt op de uitgerekende datum bevalt?

Vanaf week 37 is je kindje officieel volgroeid en mag hij geboren worden tot week 42. Je hebt dus een bevallingstermijn van vijf weken. Perined heeft cijfers gepubliceerd over de geboortes in Nederland in 2018:

  • 7% van de vrouwen beviel in week 37
  • 16% van de vrouwen beviel in week 38
  • 35% van de vrouwen beviel in week 39
  • 27% van de vrouwen beviel in week 40
  • 16% van de vrouwen beviel in week 41
  • 1% van de vrouwen beviel in week 42

Zoals je kunt zien bevalt slechts 27% van de vrouwen in week 40 en daarvan dus slechts 5% op de uitgerekende datum. Je kindje wordt geboren wanneer hij helemaal volgroeid is.

Uitgerekende datum berekenen

Maar hoe bereken je zelf de uitgerekende datum? Hiervoor kun je 280 dagen optellen bij de eerste dag van je laatste menstruatie. Dit is wel bij een gemiddelde menstruatiecyclus van 28 dagen. Is jouw menstruatiecyclus langer dan mag je een extra dag optellen voor elke dag dat hij langer duurt en een dag er af halen voor elke dag dat hij korter duurt.

Bijvoorbeeld:
Eerste dag van je laatste menstruatie: 01-04-2022

Cyclusduur: 28 dagen
Uitgerekende datum= 01-04-2022+280 dagen = 06/01/2023

Cyclusduur: 29 dagen
Uitgerekende datum: 01-04-2022+280 dagen = 06/01/2023 + 1 = 07/01/2023

Cyclusduur: 27 dagen
Uitgerekende datum: 01-04-2022+280 dagen = 06/01/2023 – 1 = 05/01/2023

Mijn uitgerekende datum berekenen

Uitgerekende datum IVF

Ben je zwanger geworden na een IVF behandeling dan werkt het berekenen van de uitgerekende datum net wat anders. Je kunt in dat geval de datum van terugplaatsing nemen als dag van bevruchting. Tel hier vervolgens 266 dagen bij op en je hebt je uitgerekende datum. 

Bijvoorbeeld:
Je datum van terugplaatsing: 01-04-2022
Uitgerekende datum= 01-04-2022+266 dagen = 23/12/2022

Mijn uitgerekende datum na IVF berekenen

Hoe betrouwbaar is het berekenen van de uitgerekende datum? 

Het berekenen van de uitgerekende datum op basis van de eerste dag van je laatste menstruatie en je cyclusduur is een betrouwbare methode als je een regelmatige cyclus hebt. Maar lang niet alle vrouwen hebben een regelmatige cyclus of weten misschien niet hoe lang hun cyclus is omdat ze dit niet hebben bijgehouden. Daarom bepaalt de verloskundige je definitieve uitgerekende datum met de termijnecho.

Definitieve uitgerekende datum

Tussen de 9 en 12 weken zwangerschap krijg je een termijnecho waarin de definitieve uitgerekende datum wordt vastgesteld. Dit doet de verloskundige of echoscopiste op basis van de lengte van je kindje. 

Tot ongeveer 12 á 13 weken groeien alle baby’s even snel. Met de termijnecho meet de verloskundige of echoscopiste daarom de lengte van je kindje van zijn hoofd tot zijn stuitje, een kruin-romp lengte meting, of CRL. Op basis hiervan wordt berekent hoe oud je kindje is en wanneer bevruchting heeft plaatsgevonden. Deze gegevens worden gebruikt om de definitieve uitgerekende datum te berekenen.

Hoe lang ben ik zwanger?

Een zwangerschap duurt officieel 40 weken. Maar eigenlijk ben je maar 38 weken echt zwanger. Best gek. Dit heeft te maken met de manier van rekenen. Omdat de dag van bevruchting meestal niet bekend is, wordt er gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Deze is meestal wel bekend. Op het moment van bevruchting ben je daarom al twee weken “zwanger”.

Zwangerschapskalender

Ben je benieuwd wat je tijdens de zwangerschap allemaal kunt verwachten en vind je het leuk om de groei van je kindje per week te volgen? Ga dan naar onze zwangerschapskalender.