Skip to content
Uitgerekende datum

Wat is mijn uitgerekende datum?

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Het eerste wat je nu natuurlijk wilt weten is wanneer je kindje geboren wordt. Of te wel, wat is jouw uitgerekende datum? Je kunt de uitgerekende datum eenvoudig berekenen met onze calculator.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is mijn uitgerekende datum?

Ben je er net achter gekomen dat je zwanger bent? Gefeliciteerd! Het eerste wat je waarschijnlijk wilt weten is: wat is mijn uitgerekende datum? De uitgerekende datum is de datum waarop je kindje ongeveer geboren gaat worden. Je kunt deze daarnaast gebruiken om te berekenen wanneer je zwangerschapsverlof ingaat. Dus wat is jouw uitgerekende datum?

Uitgerekende datum berekenen

Je kunt je uitgerekende datum zelf berekenen. Hiervoor tel je 280 dagen op bij de eerste dag van je laatste menstruatie. Let op: dit is wel bij een gemiddelde menstruatiecyclus van 28 dagen. Is jouw menstruatiecyclus langer dan mag je een extra dag optellen voor elke dag dat hij langer duurt en een dag er af halen voor elke dag dat hij korter duurt.

Bijvoorbeeld:
Eerste dag van je laatste menstruatie: 01-04-2022

Cyclusduur: 28 dagen
Uitgerekende datum= 01-04-2022+280 dagen = 06/01/2023

Cyclusduur: 29 dagen
Uitgerekende datum: 01-04-2022+280 dagen = 06/01/2023 + 1 = 07/01/2023

Cyclusduur: 27 dagen
Uitgerekende datum: 01-04-2022+280 dagen = 06/01/2023 – 1 = 05/01/2023

Mijn uitgerekende datum berekenen

Maar wij hebben het berekenen van de uitgerekende datum een stukje makkelijker voor je gemaakt met onze tool. Vul eenvoudig de eerste dag van je laatste menstruatie en de duur van je cyclus in en wij geven je jouw uitgerekende datum. 

Uitgerekende datum IVF

Ben je zwanger geworden na een IVF behandeling dan werkt het berekenen van de uitgerekende datum net wat anders. Je kunt in dat geval de datum van terugplaatsing nemen als dag van bevruchting. Tel hier vervolgens 266 dagen bij op en je hebt je uitgerekende datum. 

Bijvoorbeeld:
Je datum van terugplaatsing: 01-04-2022
Uitgerekende datum= 01-04-2022+266 dagen = 23/12/2022

Mijn uitgerekende datum na IVF berekenen

Ook het uitrekenen van de uitgerekende datum na IVF hebben wij een stukje makkelijker voor je gemaakt. Vul hieronder de datum van terugplaatsing in en wij geven je jouw uitgerekende datum. 

Maar wat is de “uitgerekende datum” precies?

De uitgerekende datum is de datum waarop je kindje ongeveer geboren gaat worden. Deze datum is een schatting gebaseerd op de eerste dag van je laatste menstruatie. Maar wist je dat slechts vijf procent van de vrouwen ook echt op de uitgerekende datum bevalt?

Vanaf week 37 zwangerschap is je kindje officieel volgroeid en mag hij geboren worden tot week 42. Je hebt dus een bevallingstermijn van vijf weken. Perined heeft cijfers gepubliceerd over de geboortes in Nederland in 2018:

  • 7% van de vrouwen beviel in week 37
  • 16% van de vrouwen beviel in week 38
  • 35% van de vrouwen beviel in week 39
  • 27% van de vrouwen beviel in week 40
  • 16% van de vrouwen beviel in week 41
  • 1% van de vrouwen beviel in week 42

Zoals je kunt zien bevalt slechts 27% van de vrouwen in week 40 en daarvan dus slechts 5% op de uitgerekende datum. Je kindje wordt geboren wanneer hij helemaal volgroeid is.

Hoe betrouwbaar is het berekenen van de uitgerekende datum?

Het berekenen van de uitgerekende datum op basis van de eerste dag van je laatste menstruatie en je cyclusduur is een betrouwbare methode als je een regelmatige cyclus hebt. Maar lang niet alle vrouwen hebben een regelmatige cyclus of weten misschien niet hoe lang hun cyclus is omdat ze dit niet hebben bijgehouden. Daarom bepaalt de verloskundige je definitieve uitgerekende datum met de termijnecho.

Definitieve uitgerekende datum

Tussen de 9 en 12 weken zwangerschap krijg je een termijnecho waarin de definitieve uitgerekende datum wordt vastgesteld. Dit doet de verloskundige of echoscopiste op basis van de lengte van je kindje.

Tot ongeveer 12 á 13 weken groeien alle baby’s even snel. Met de termijnecho meet de verloskundige of echoscopiste daarom de lengte van je kindje van zijn hoofd tot zijn stuitje, een kruin-romp lengte meting, of CRL. Op basis hiervan wordt berekent hoe oud je kindje is en wanneer bevruchting heeft plaatsgevonden. Deze gegevens worden gebruikt om de definitieve uitgerekende datum te berekenen.

Hoe lang ben ik zwanger?

Een zwangerschap duurt officieel 40 weken. Maar eigenlijk ben je maar 38 weken echt zwanger. Best gek. Dit heeft te maken met de manier van rekenen. Omdat de dag van bevruchting meestal niet bekend is, wordt er gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Deze is meestal wel bekend. Op het moment van bevruchting ben je daarom al twee weken “zwanger”.

Zwangerschapskalender

Ben je benieuwd wat je tijdens de zwangerschap allemaal kunt verwachten en vind je het leuk om de groei van je kindje per week te volgen? Ga dan naar onze zwangerschapskalender.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.