Skip to content
Ben ik zwanger? innestelingsbloeding

Innestelingsbloeding; wanneer krijg je deze?

Een innestelingsbloeding is een kleine bloeding die ontstaat wanneer een bevruchte eicel zich aan de baarmoederwand hecht. Wanneer je zwanger probeert te worden kan je hier van schrikken. Dus hoe kan je een innestelingsbloeding herkennen? Hoe heftig is deze bloeding en wanneer kun je een innestelingsbloeding verwachten?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is een innestelingsbloeding?

Als je zwanger bent, kan het voorkomen dat je af en toe licht bloedverlies hebt. Vaak duidt dit op een adertje dat gesprongen is, maar in het prille begin kan het ook een innestelingsbloeding zijn. Dit komt bij ongeveer 1 op de 4 vrouwen voor. Vrouwen die bewust bezig zijn met het zwanger worden, schrikken hier nog wel eens van. Logisch ook, want zodra je bloed ziet, denk je al snel dat het deze maand niet gelukt is. Toch kan het juist een eerste zwangerschaps symptoom zijn. Als een eicel namelijk bevrucht is, zal deze een plekje gaan zoeken in je baarmoederwand om zich daar in te nestelen. Hier kan wat bloedverlies bij optreden. Het is geheel onschuldig en doorgaans maar van korte duur.

Innesteling

Wanneer krijg je een innestelingsbloeding?

Rond je eisprong heb je de grootste kans om zwanger te raken. Als er dan een bevruchting plaatsvindt, vindt er een innesteling plaats. Ongeveer een dag of 6 tot 12 na de bevruchting kan de bloeding optreden. Doorgaans gebeurt dit net iets voor de tijd dat je eigenlijk je menstruatie zou verwachten.

Innestelingsbloeding berekenen

Met onze calculator kun je uitrekenen wanneer jouw innestelingsbloeding ongeveer plaatsvindt. Houdt er rekening mee dat dit een schatting is op basis van gemiddelden. De precieze datum is afhankelijk van jouw menstruatiecyclus en eisprong. 

Hoe ziet een innestelingsbloeding eruit?

Een innestelingsbloeding geeft over het algemeen bruinachtig bloedverlies. Dit is zo omdat het gaat om oud bloed. Soms heeft het ook een licht rode tot roze kleur. Het gebruik van maandverband is vaak al te veel voor het minimale bloedverlies. Soms zie je het bloed zelfs alleen op het toiletpapier en zul je er verder niets van merken.

Een innestelingsbloeding, menstruatie of miskraam?

Het zien van bloed is altijd even schrikken als je bezig bent met een (mogelijke) zwangerschap. Nu is het niet altijd reden tot paniek of teleurstelling, maar het verschil tussen een innestelingsbloeding, menstruatie of miskraam is soms lastig te merken. Het is dan ook prettig als je weet waar je op kunt letten en waaraan je het verschil herkent:

Pijn

Dit begint met het gevoel dat je er bij hebt. Zo zul je krampen kunnen voelen in je buik, maar deze zijn niet zo erg als bij een menstruatie mogelijk is. Vaak voelen vrouwen zelfs helemaal geen pijn. Heb je een miskraam, dan kunnen de krampen kortdurend, maar heftig zijn.

Kleur van de bloeding

Kijk altijd naar de kleur van het bloed. Heeft je menstruatie zich aangediend, dan zul je helder rood bloedverlies hebben evenals bij een miskraam. Beide gaan vaak gepaard met het verlies van stolsels. Bij een innestelingsbloeding is het bloed vaak donker van kleur, een beetje bruin zelfs, maar af en toe lichtrood/roze.

Duur van de bloeding

Een innestelingsbloeding duurt maar kort. In de meeste gevallen slechts enkele uren soms een dag of twee. Dit in tegenstelling tot een menstruatie, die gemiddeld een dag of 4 tot 7 duurt. Bij een miskraam zul je ook langer vloeien.

Hoeveelheid bloedverlies

Hoewel een menstruatie vaak licht begint, zet dit vaak door tot wat heviger bloedverlies. Een innestelingsbloeding betreft vaak slechts een paar druppels, al kun je ook heel licht vloeien. Heb je een miskraam? Dan zal het bloed heviger vloeien.

Hoe lang duurt een innestelingsbloeding?

Als je te maken hebt met een innestelingsbloeding, dan kan het zijn dat je slechts een enkele keer wat druppels bloed ziet. Met een paar uur kan het al weer over zijn. In sommige gevallen duurt het bloedverlies wat langer, maar altijd zal het na één, hooguit twee dagen weer voorbij zijn.

Hoe lang na een innestelingsbloeding kan je een zwangerschapstest doen?

Het is begrijpelijk dat je graag uitsluitsel krijgt over een mogelijke zwangerschap. Veel vrouwen kunnen dan ook niet wachten om te testen. Zeker, wanneer er sprake is van enige vorm van bloedverlies, kan een bevestiging van een test erg prettig zijn. Het moment dat je kunt rekenen op een betrouwbaar resultaat van een zwangerschapstest is echter pas vanaf de dag dat jouw menstruatie eigenlijk zou moeten beginnen. Voor deze tijd is er nog onvoldoende van het hormoon hCG in je lichaam opgebouwd, in het geval van een zwangerschap. De test kan om die reden dan ook een negatief resultaat geven, terwijl er zich misschien wel degelijk een wondertje in je buik ontwikkelt!

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.