Skip to content
Kraamzorg kiezen

Kraamzorg kiezen; waar let je op?

In Nederland heb je de eerste acht dagen na je bevalling recht op kraamzorg. Een kraamverzorgster helpt je bij de verzorging van je kindje, houdt jouw gezondheid en die van je kindje in de gaten en geeft jou en je partner een spoedcursus ouderschap. Maar hoe vind je een kraamzorgorganisatie die bij jou past? Waar let je op?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Waar let je op bij het uitzoeken van kraamzorg?

Ondanks dat er een landelijk tekort is aan kraamverzorgsters zijn er veel kraamzorgorganisaties waar je uit kunt kiezen. Maar hoe kies je? Bekijk als eerst goed de website van de organisatie. Vaak krijg je een goed beeld van het organisatie, de mogelijkheden die ze aanbieden en hun identiteit. Let daarnaast op de volgende punten:

Zorgverzekering

Kraamzorg zit in het basispakket van je zorgverzekering. Wel heb je een eigen bijdrage van €4,80 per uur (2023). Je mag zelf een kraambureau of ZZP’er kiezen. Vraag wel even bij de kraamorganisatie of je zorgverzekeraar na of ze afspraken met elkaar hebben. Als dit niet het geval is kan de kraamzorg gelden als ‘niet-gecontracteerde zorg’ en kunnen de kosten (deels) voor je eigen rekening komen.

Regionaal

Kies een kraamzorgorganisatie die dicht bij je in de buurt zit. Dan zijn ze snel ter plekke om de assisteren bij je bevalling. Ook zijn ze in de buurt in het geval van complicaties in je kraamweek.

Beleid

Bekijk goed het beleid van de organisatie. Er is op dit moment een tekort aan kraamverzorgsters. Vraag vooraf hoe ze hier mee omgaan. Hebben ze afspraken met andere organisaties of ZZP’ers? Delen ze de uren anders in? Of krijg je minder uur kraamzorg. Vraag ook na hoe ze kraamverzorgsters inroosteren. Krijg je de hele week dezelfde kraamverzorgster of kan het zijn dat je in één week drie keer een nieuw gezicht ziet?

Borstvoeding

Als je borstvoeding wilt geven is het fijn als je kraamverzorgster hier veel kennis van heeft. Vraag daarom vooraf of ze hier ervaring mee hebben of zelfs in zijn gespecialiseerd. Een goede start is essentieel voor borstvoeding.

Speciale wensen

Elke bevalling, gezinssituatie en kindje zijn uniek. Zijn er speciale omstandigheden waar rekening mee gehouden moet worden? Bekijk dan of de kraamorganisatie hier ervaring mee heeft. Hierbij kun je denken aan:

  • Ouders met een beperking
  • Ouders met een psychische aandoening
  • Broertjes of zusjes met een beperking

Ook kun je waarde hechten aan gespecialiseerde kraamzorg zoals natuurlijke kraamzorg of warmte kraamzorg. Bedenk vooraf wat je wensen zijn en zoek een organisatie die hierbij past.

Geloof

Hecht je veel waarde aan geloof? Dan kan het belangrijk voor je zijn dat je kraamzorgorganisatie dezelfde visie heeft. Er zijn ook kraamzorgorganisaties met bijvoorbeeld een christelijke of islamitische identiteit.

Organisatie of ZZP’er

Wanneer je gaat zoeken naar een kraamverzorgster of kraamzorgorganisatie kom je waarschijnlijk grote en kleine organisaties tegen, zelfstandige en coöperaties. Maar wat is het beste? Zoals met veel rond je zwangerschap is er geen “beste” optie. Alle opties hebben voor- en nadelen.

Grotere kraamzorgorganisaties hebben veel kraamverzorgsters in dienst. Je bent dus altijd verzekerd van zorg tijdens je kraamweek. Ben je wat laat met inschrijven voor kraamzorg? Ga dan eerst op zoek naar een grotere organisatie met meer capaciteit. Daar heb je meer kans dat er nog ruimte voor je is. Ook hebben grotere organisaties diverse specialismen in huis en kun je terecht voor het huren van je kraambenodigdheden zoals klossen of een borstkolf. Een nadeel is dat je vaak tot je bevalling niet weet wie je in huis krijgt. Het is dus maar afwachten of je het kunt vinden met je kraamverzorgster.

Als je kiest voor een ZZP’er weet je precies wie in je kraamweek in huis krijgt. Je hebt al kennis gemaakt en weet of er een klik is. Dit kan je rust geven. Daarnaast is een ZZP’er anders gemotiveerd dan een kraamverzorgster in loondienst. Ze werkt ten slotte voor zichzelf en moet het vaak hebben van mond tot mond reclame. Een nadeel is dat ZZP’ers ongeveer twee cliënten per maand aannemen. Als jij of de cliënt voor of na jou vroeg of laat bevalt, kan er overlapping zijn tussen de kraamweken. Vraag daarom vooraf of de kraamverzorgster is aangesloten bij een coöperatie en afspraken heeft met een organisatie of andere kraamverzorgster in geval van overlapping van kraamweken.

Ervaringen familie en vrienden

Vraag voordat je gaat zoeken naar een kraamorganisatie eens rond in je omgeving. Misschien zijn er vriendinnen of familieleden met erg positieve of juist wat mindere ervaringen met kraamzorgorganisaties. Dit kan je veel werk schelen. Heb je een kraamzorgorganisatie gevonden? Bekijk dan ook eens de reviews online. Een goede website hiervoor is kraamzorgkiezer.nl.

Hoe werkt het inschrijven bij een kraamzorgorganisatie?

Als je een kraamorganisatie hebt gevonden, gekeken of de reviews goed zijn en nagevraagd of ze afspraken hebben met je zorgverzekering, kun je je gaan inschrijven. Dit kan vaak via een formulier op de website. Na het inschrijven ontvang je van de kraamorganisatie een zorgovereenkomst. Lees deze goed door voordat je hem tekent en neem bij vragen contact met ze op. Zodra je de zorgovereenkomst hebt getekend en teruggestuurd ben je officieel ingeschreven.

Zorgdossier

Rond de dertigste week van je zwangerschap zal de kraamorganisatie een afspraak met je maken voor een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek maakt de kraamorganisatie gebruik van een kraamdossier. Hierin worden alle afspraken genoteerd die jullie maken over je wensen, de verzorging van je kindje, adviezen en antwoorden op je vragen. Dit dossier zal na het intakegesprek bij jullie thuis blijven. Lees hem goed door. In het dossier vind je namelijk ook veel praktische informatie en antwoorden op veel gestelde vragen. Die kan je helpen voor te bereiden op de bevalling en de kraamtijd. In de kraamweek wordt het kraamdossier gebruikt om alle medische informatie over jou en je kindje bij te houden.

Intakegesprek

Het intakegesprek zal plaatsvinden rond de 33e week van je zwangerschap. Als je in verwachting bent van een meerling zal de kraamorganisatie eerder langskomen. Tijdens het intakegesprek worden de volgende punten met je doorgenomen:

Een kennismaking
De kraamtijd is een speciale maar ook heftige periode. Het is prettig om tijdens het intakegesprek kennis met elkaar te maken zodat je weet wie er bij je langs komt. Maar ook voor de kraamorganisatie is het fijn om te weten bij wie ze langs moeten.

Een uitleg over kraamzorgorganisatie
Zeker tijdens je eerste kindje weet je meestal niet goed wat je moet verwachten. In het intakegesprek krijg je uitleg over de kraamzorgorganisatie, hun manier van werken, protocollen voor je bevalling en kraamweek en hun kraamverzorgsters.

Persoonlijke omstandigheden
Om goed te kunnen beoordelen hoeveel kraamzorg je nodig zal hebben worden je persoonlijk omstandigheden worden besproken. Hierbij kun je denken aan het verloop van je zwangerschap, medische factoren en gezinssituatie.

Wensen en verwachtingen
Wil je borstvoeding gaan geven of flesvoeding? Thuis bevallen of in het ziekenhuis? Heb je speciale wensen? Hoe wil je omgaan met kraambezoek? Kortom wat verwacht jij van je kraamweek? En hoe kan de kraamverzorgster je hiermee ondersteunen?

Aantal uur kraamzorg
Op basis van je persoonlijke omstandigheden, het verloop van je zwangerschap en wensen voor in de kraamweek krijg je een eerste indicatie voor het aantal uur kraamzorg. Dit wordt bepaald met het Landelijke Indicatie Protocol Kraamzorg.

Voorbereiding kraamweek
Hoe ver ben je met de voorbereidingen voor de komst van je kindje en de kraamweek? Is het kraampakket in huis of aangevraagd? Is je huis veilig voor een kindje? Heb je alle benodigdheden in huis? En zijn de bedklossen aangevraagd?

Wanneer moet ik de kraamzorg aanvragen?

Er wordt geadviseerd om kraamzorg tussen de 10e en 16e week aan te vragen. Kies je voor een ZZP’er? Dan kan het verstandig zijn om tussen de 8e en 12e week contact op te nemen. Er is op dit moment een tekort aan kraamverzorgsters. Wacht daarom niet te lang met het aanvragen van kraamzorg.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.