Skip to content
37 weken zwanger

37 weken zwanger

Deze week is je kindje volgroeid en mag je, zonder medische indicatie, thuis bevallen. Ongeveer 25% van de vrouwen bevallen in Nederland thuis. Maar hoe herken je het begin van je bevalling en hoe onderscheid je oefenweeën van echte weeën?

Je kindje is zo groot als een :

Snijbiet
Snijbiet
ruler
46 cm
weighing-machine
3100 gram
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Je baby in de 37e week van je zwangerschap

Deze week heb je een belangrijke mijlpaal behaald; je kindje is volledig volgroeid. Hoe verder je zwangerschap vordert hoe ronder de contouren van je kindje worden. Dit komt omdat er nog steeds nieuw onderhuids vet wordt gevormd. De rimpeltjes op zijn huid zijn dan ook al bijna verdwenen en zijn gezichtje wordt steeds voller. Je kindje heeft dit babyvet hard nodig om zijn lichaam na de geboorte op temperatuur te houden. Ook zal hij hier de eerste week zijn energie uithalen. De eerste week na de geboorte zal hij wat afvallen. Dit kan wel oplopen tot 10% van zijn geboortegewicht.

Is het je al opgevallen dat je kindje wat minder beweegt? Omdat de kans groot is dat hij al op zijn vaste plaats ligt, heeft hij weinig bewegingsruimte. De harde schoppen tegen je ribben zijn dan ook verleden tijd. Maar dit betekent natuurlijk niet dat je hem helemaal niet voelt bewegen. Je zult evengoed nog wat gepor, duwtjes en schopjes voelen. Hij heeft alleen niet meer de ruimte om uit te halen. Geniet nog maar even van deze bewegingen in je buik. Ondanks dat je na de geboorte heerlijk met je kindje kunt knuffelen missen veel vrouwen deze bewegingen in hun buik.

Voel je je kindje niet meer bewegen op de momenten dat je het wel gewend bent? Neem dan contact op met je verloskundige. Voel je vooral niet bezwaard om te bellen, jij bent de enige die je kindje kan voelen en kan signaleren als er iets niet klopt.

Jij in de 37e week van je zwangerschap

BevallingOndanks dat je uitgerekende datum pas over drie weken is, is vanaf deze week je kindje voldragen. Dit betekent dat de bevalling elk moment kan beginnen en je thuis mag bevallen, mits je natuurlijk geen medische indicatie hebt. Maar het kan goed zijn dat je kindje nog even op zich laat wachten. Perined, een organisatie met als doel de kwaliteit van de perinatale zorgverlening in Nederland te vergroten, heeft cijfers gepubliceerd over de geboortes in Nederland in 2018. In het onderzoek is alleen gekeken naar vrouwen die zijn bevallen vanaf 22 weken. Hieruit is gebleken dat slechts 7% van de vrouwen bevielen in week 37. Ongeveer 16% beviel in week 38, 35% in week 39, 27% in week 40 en 16% in week 41. Slechts 1% beviel in week 42. Dus ondanks dat je kindje volledig volgroeid is, kan het zomaar nog 4 weken duren voordat hij geboren wordt.

In Nederland bevalt ongeveer 25% van de vrouwen thuis, maar daar is Nederland een uitzondering in. Wij zijn één van de weinige landen waar je de keus hebt waar je wilt bevallen. Wij hebben deze keuze omdat de bevalling wordt gezien als een natuurlijke gebeurtenis waarbij niet onnodig medisch ingegrepen moet worden. Daar komt bij dat de verloskundigen in Nederland zeer goed opgeleid zijn.

Het grote voordeel van een thuisbevalling is dat je beter kunt ontspannen omdat je in je eigen vertrouwde omgeving bent. Daarnaast hoef je niet met weeën naar het ziekenhuis en na de bevalling meteen weer naar huis. Je kunt lekker in je eigen bed blijven liggen en douchen wanneer jij daar klaar voor bent. Ook hoef je je kindje na de geboorte niet te vervoeren in een autostoeltje maar kun je hem meteen in zijn bedje en /of nestje leggen of natuurlijk bij je houden. Het nadeel van een thuisbevalling is dat je bij complicaties alsnog naar het ziekenhuis moet. Daarnaast zijn er geen gynaecologen of kinderartsen aanwezig die je te hulp kunnen schieten mochten er complicaties optreden.

Neem je rust

Slapen zwangerJe kindje kan dus nog een paar weekjes blijven zitten maar de bevalling kan ook elk moment beginnen. Probeer daarom genoeg rust te nemen. Slaap je ’s nachts slecht door je groeiende buik, maagzuur of onrust? Doe dan een middagdutje. Probeer zo uitgerust mogelijk je bevalling en kraamweek in te gaan.

Maar goed uitrusten kan nog best een uitdaging zijn met de nesteldrang die flink toeslaat. Nesteldrang wordt door vrouwen zelf omschreven als een oerinstinct waardoor je ineens een schoonmaakwoede, koopwoede en klusdrang krijgt. Nesteldrang wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen, welke hormonen precies is alleen nog niet bekend.

Nesteldrang begint rond het tweede trimester en wordt erger naarmate de bevallingsdatum nadert. Ondanks dat de drang om elk hoekje en gaatje schoon te maken erg sterk kan zijn is het belangrijk dat je jezelf niet overbelast. Vooral in het derde trimester krijg je snel last van je bekken of rug. Let daarom tijdens het schoonmaken goed op je houding en houd rekening met het soort schoonmaakmiddel dat je gebruikt. Sommige middelen kunnen schadelijke stoffen bevatten voor jou of je kindje. Laat daarnaast de zware klussen over aan je partner. Want ondanks dat het voelt alsof alles nu moet gebeuren kan dat schilderijtje best even wachten tot je partner weer thuis. Schakel ook hulp in van je vrienden of familie en combineer dit gelijk met een gezellige lunch of kopje koffie. Win-Win.

Voortekenen bevalling

Oké je bevalling kan dus elk moment beginnen. Maar hoe herken je het begin van je bevalling? In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht beginnen slechts tien procent van de bevallingen met het breken van de vliezen. En zelfs als je vliezen breken kan het nog een tijdje duren voor de bevalling ook echt begint.

Dus hoe herken je wel het begin van de bevalling.

Voordat je kunt bevallen moet het weefsel van je baarmoedermond zachter en dunner worden, verweken of verstrijken. Bij een controle kan de verloskundige voelen of dit al is gebeurt. Wanneer je baarmoedermond is verstreken weet je dat je bevalling eraan zit te komen. Misschien heb je zelfs al wel iets ontsluiting?

Ook het verliezen van je slijmprop is een teken dat de bevalling eraan zit te komen. De baarmoedermond wordt afgesloten met een slijmprop. Deze ziet eruit als draadachtige afscheiding of een klodder taai slijm van één tot drie centimeter. 

Slijmprop

Er zitten vaak wat bloedsliertjes doorheen. Dit komt door een gesprongen vaatje en kan geen kwaad. Na het verstrijken van de baarmoedermond komt de slijmprop los, hier kan een klein beetje bloed mee vrijkomen. Het verliezen van de slijmprop is een teken dat je bevalling eraan zit te komen, toch kan het nog dagen tot weken duren. Zolang je vliezen nog niet zijn gebroken mag je evengoed alles blijven doen. Je kindje zit namelijk nog steeds veilig in een steriele ruimte. Je hoeft het verliezen van je slijmprop niet altijd op te merken. Soms komt hij in delen los of verlies je hem tijdens een toiletbezoek.

Het breken van je vliezen is een sterke indicator dat de bevalling nu echt gaat beginnen. Het breken kan gepaard gaan met een plas vruchtwater maar ze kunnen ook alleen scheuren. Je zult dan druppelsgewijs vruchtwater verliezen. Vruchtwater is helder, wittig of rozig van kleur. Bekijk goed de kleur van het vruchtwater en probeer het op te vangen in een maandverbandje. Is het vruchtwater bruin of groen? Bel dan meteen je verloskundige want dan heeft je kindje in het vruchtwater gepoept.

Neem bij het verliezen van vruchtwater contact op met je verloskundige. De bevalling zal nu binnen 24 uur moeten beginnen, anders wordt het risico op infecties te groot. Breken je vliezen ‘s nachts, is het vruchtwater helder, wittig of rozig van kleur en is het verder nog rustig? Probeer dan nog wat te slapen en bel de volgende ochtend je verloskundige.

De laatste paar weken zal je al regelmatig last van oefenweeën hebben gehad, of zoals jij ze waarschijnlijk beter kent; harde buiken. Het aantal harde buiken kunnen toenemen en sterker worden naarmate je bevalling dichterbij komt. Ze kunnen lastig te onderscheiden zijn van “echte” weeën. Oefenweeën zijn te herkennen doordat ze onregelmatig zijn en niet in kracht, frequentie en duur toenemen. En ondanks dat ze erg ongemakkelijk zijn, zijn oefenweeën niet pijnlijk.

Voel je menstruatieachtige krampen die langzaam sterker worden en in frequentie toenemen? Dan is je bevalling echt begonnen. Met deze ontsluitingsweeën wordt je baarmoedermond klaargemaakt voor de geboorte van je kindje. Ze zijn in tegenstelling tot oefenweeën wel pijnlijk.

Wanneer bel je de verloskundige?

Bellen verloskundigeElke verloskundigenpraktijk heeft zijn eigen regels over wanneer je contact met hen opneemt. Deze belinstructies worden ruim voor de bevalling met je doorgenomen en zijn vaak terug te vinden op de website.

Vaak wordt er onderscheidt gemaakt tussen de bevalling van een eerste kindje en tweede of volgende kindje. Dit heeft te maken met het feit dat de bevalling van je eerste kindje gemiddeld wat langer duurt. Bij een eerste kindje moet je bellen met je verloskundige als je al één tot twee uur regelmatige weeën hebt die om de drie á vier minuten komen en één minuut aanhouden. Is dit je tweede of volgende kindje dan moet je bellen wanneer je regelmatige weeën hebt die om de vijf minuten komen.

Je kunt beter iets te vroeg bellen dan iets te laat. Je verloskundige kan je dan wat advies geven en aangeven wanneer je weer moet bellen. Bel ook als je hulp of advies nodig hebt om de weeën op te vangen. Bijvoorbeeld als de weeën ineens vaak komen en erg sterk zijn of als je vliezen tijdens de weeën zijn gebroken. Heb je een gevoel dat je moet drukken of heb je helder rood bloedverlies, bel dan direct.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.
BabyBaby

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader

Jullie kindje is voldragen, hij is dus af! Het moment dat je vader wordt komt nu echt dichtbij. Confronterend he ;).