Skip to content
Zwangere vrouw en verloskundige

Vliezen laten breken: alles wat je moet weten over een amniotomie

Je hebt om je heen waarschijnlijk al wel eens iets gehoord over het breken van je vliezen. Het is een procedure die vaak voor of tijdens de bevalling wordt uitgevoerd. In deze blog bespreken we wat het breken van de vliezen (amniotomie) is, de voordelen en risico’s hiervan en de stappen die erbij komen kijken.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

De vruchtzak

Tijdens de zwangerschap zit je kindje in een vruchtzak gevuld met vruchtwater. Deze beschermt hem tijdens de zwangerschap en heeft vele andere voordelen. Tijdens de bevalling zorgen de weeën voor genoeg druk om de vliezen te laten breken. Bij ongeveer 10% van de bevallingen breken de vliezen voordat de weeën beginnen. In een aantal gevallen kan je verloskundige of gynaecoloog ervoor kiezen om de vliezen kunstmatig te breken.

Wat is het breken van de vliezen?

Het breken van de vliezen heet ook wel een amniotomie. Het is een procedure waarbij de vruchtzak kunstmatig wordt gebroken om de bevalling op te wekken of te versnellen. Hierbij wordt een plastic staafje met een haakje, de vliezenbreker, in het geboortekanaal gebracht en een snee in het vruchtvlies gemaakt om het vruchtwater te laten ontsnappen. Deze handeling staat ook bekend als “kunstmatig breken van de vliezen” of AROM (artificial rupture of membranes).

Vliezen breken fi

Waarom de vliezen breken?

Een amniotomie kan om verschillende redenen door je verloskundige worden uitgevoerd – bijvoorbeeld om stagnerende weeën op gang te helpen of om weeën op te wekken. Het breken van vliezen zorgt er namelijk voor dat er hormonen vrijkomen die de weeën kunnen stimuleren. Daarnaast zakt je kindje na het breken van de vliezen wat met zijn hoofdje omlaag waardoor hij meer druk geeft op je baarmoedermond. Deze druk kan een startsignaal zijn voor weeën. Ook kunnen de vliezen gebroken worden zodat ze je kindje een schedelelektrode kunnen geven om de hartslag te monitoren, voor een kunstverlossing of om te zien of je kindje in het vruchtwater heeft gepoept.

Voordelen van amniotomie

Het belangrijkste voordeel van amniotomie is dat het de bevalling kan versnellen door het stimuleren van weeën en het sneller ontsluiten van de baarmoederhals. Bovendien verklein je de kans dat de bevalling verder stagneert en met een infuus op gang gebracht moet worden. Dit vergroot dan weer de kans dat jij kunt bevallen met je eigen verloskundige op je gekozen locatie.

Wat kun je verwachten tijdens een amniotomie?

Je mag altijd zelf beslissen of je wilt dat je vliezen gebroken worden. Heb je ervoor gekozen deze te laten breken dan zal de verloskundige met een inwendig onderzoek een plastic haakje inbrengen en de vruchtvliezen breken. Er zitten geen zenuwen in de vruchtvliezen dus van het breken voel je niks. Na afloop kan je het vruchtwater voelen lopen wat een beetje voelt alsof je in je broek plast.

Worden de vliezen gebroken om de bevalling op te wekken dan moet je al wel wat ontsluiting hebben anders kan de verloskundige niet bij de vruchtvliezen. Na het breken van de vliezen heb je 60 tot 80% kans dat de bevalling op gang komt. Ben je al eerder vaginaal bevallen dan is deze kans zelfs 80%.

Discussie rondom het kunstmatig breken van de vliezen

Maar zoals bij elke medische interventie zitten aan het breken van de vliezen niet alleen voordelen. Door het breken van de vliezen vergroot je de kans op een infectie omdat de barrière tussen je kindje en de buitenwereld weg is. Ook kan het breken van de vliezen zorgen voor weeën die zo sterk zijn dat je pijnstilling nodig hebt. Wil je graag thuis bevallen dan is dit niet meer mogelijk. Uit onderzoek is er daarnaast gebleken dat het breken van de vliezen de bevalling niet verkort.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.