Geboorte donuts
Wie houdt er niet van een donut op zijn tijd? Ze zijn in Nederland niet zo populair als in Amerika. En dat is erg jammer want ze zijn een ideaal kraamhapje. Je hebt drie keuzes wanneer je voor donuts kiest als kraamhapje: Zelf bakken, kant en klaar kopen en zelf versieren of in geboortekleuren bestellen bij een bakker. Houdt je van koken en bakken dan kun je de donuts zelf maken. Dit recept komt van Laura’s Bakery. Het grote voordeel van donuts als geboortehapje is dat ze zonder het glazuur tot drie maanden houdbaar zijn in de vriezer. Je kunt ze dus bakken in je verlof en eenvoudig na de geboorte ontdooien.
Ingrediënten
- 4 gram gist (gedroogd)
- 20 ml lauw water
- 85 ml lauwe melk
- 1 el fijne kristalsuiker
- 35 gram ongezouten roomboter gesmolten
- 200 gram bloem
- 1 ei
Extra benodigd:
- Zonnebloemolie om in te frituren
- 120 gram poedersuiker
- 20 ml melk
- Roze en/ of blauwe muisjes
Hoe maak je geboorte donuts?
- Doe gist, water, melk en suiker in een kom. Roer door en laat 10 minuten staan, je zult zien dat de gist oplost en gaat bubbelen.
- Doe het gistmengsel, boter, bloem en ei in een kom en kneed tot een plakkerig deeg.
- Bestrooi je werkblad rijkelijk met bloem en stort het deeg erop, kneed nog even kort door en plaats het dan in een kom. Dek de kom af en laat het deeg 45 minuten rijzen op een warme plek tot het (ongeveer) in volume is verdubbeld.
- Bestrooi je werkblad weer met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dikte. Neem een uitsteker met 5 cm doorsnede en een kleine van ongeveer 1,5 cm om er de bekende donutvorm van te maken. Steek net zo lang donuts uit tot het deeg op is. Leg de donuts deeg allemaal op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Dek de plaat af en laat nog zo’n 30 minuten rusten. Verhit in de tussentijd een pan met olie tot 180 °C.
- Bak de donuts in ongeveer 2 minuten (totaal) tot ze gaar en goudbruin zijn, draai ze halverwege om.
- Als alle donuts zijn afgekoeld kun je het glazuur maken. Een dik glazuur is belangrijk, dus voeg eventueel poedersuiker of melk toe om het dikker/dunner te maken.
- Dip de donuts in het glazuur, leg op een vel bakpapier en strooi er muisjes naar keuze overheen.
Tip: Heb je geen tijd om de donuts zelf te bakken of ben je geen ster in de keuken? Dan kun je natuurlijk ook donuts kant en klaar kopen. Je hoeft dan alleen het glazuur aan te maken, de donuts erin te dippen en er blauwe of roze muisjes overheen te strooien.
Geboorte cupcakes
Cupcakes zijn een klassieker maar daarom niet minder lekker. Het voordeel van cupcakes als geboortehapje is dat ze erg leuk te decoreren zijn met fondant, sprinkles of glazuur. Bekijk hieronder het basisrecept cupcakes van Uit Paulines keuken
Ingrediënten voor 12 st.
- 150 gr roomboter (op kamertemperatuur)
- 150 gr suiker
- 150 gr zelfrijzend bakmeel
- 3 eieren
- snufje zout
Extra benodigd:
- muffinvorm
- cupcake papiertjes
Hoe maak je cupcakes?
-
- Verwarm de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte).
- Mix terwijl de oven voorverwarmt suiker en boter tot een romig en luchtig geheel.
- Roer de eieren één voor één door het mengsel totdat deze volledig zijn opgenomen.
- Roer het bakmeel en het zout tenslotte op lage snelheid door het beslag. Mix het geheel nog even kort.En dat was het al maken van het beslag al.
- Verdeel het beslag vervolgens over de cupcakevormpjes. Heb je een ijsschep in huis? Gebruik deze voor het verdelen van het beslag.
- Plaats de cupcake vormpjes vervolgens in een muffinvorm en bak de cupcakes in 25 minuten af op 170 graden.
- Controleer of de gaar zijn een sateprikker. Prik in de cupcake, komt de satéprikker er schoon en droog uit dan zijn ze gaar.
- Laat ze vervolgens afkoelen op een rooster. Je kunt de cupcakes na het afkoelen decoreren met fondant, witte chocolade, met muisjes of glazuur.
Rocky Road
Ook Rocky Road is een hapje wat is overgewaaid uit Amerika. Een erg lekker en eenvoudig te maken hapje. Het recept hieronder komt van Brenda Kookt en is erg gemakkelijk te maken. Het kost je een half uurtje en je hebt er niet eens een oven voor nodig.
Ingrediënten voor ongeveer 24 hapjes
- 125 gram ongezouten boter
- 300 gram pure chocolade
- 3 eetlepels honing
- 150 gram volkoren biscuitjes
- 100 gram snoep spekjes
- 50 gram gedroogde cranberries
- roze of blauwe muisjes als topping
Extra benodigd:
- een bakvorm of bakplaat van ongeveer 25 bij 25 centimeter
Hoe maak je Rocky Road?
-
- Breek de biscuitjes in stukken in grove stukken en knip de snoep spekjes in stukjes. Houd deze wel apart van elkaar.
- Bekleed je bakvorm met bakpapier.
- Breek de chocolade in stukjes en snijd de boter in kleine blokjes.
- Smelt de honing, chocola en boter vervolgens au bain marie of in de magnetron. Zet de magnetron hiervoor 30 seconden op de hoogste stand, roer alles even door, zet hem weer 30 seconden aan en roer alles weer even door. Blijf dit herhalen tot alles volledig gesmolten is.
- Verdeel het chocolademengsel over twee kommen.
- Meng de koekjes, spekjes en cranberries met één kom chocolademengsel en meng dit goed met elkaar. Giet dit mengsel in de bakvorm en verdeel het goed.
- Giet hier het chocolademengsel uit de andere kom overheen.
- Strooi tenslotte roze of blauwe muisjes over het geheel.
- Laat de Rocky road minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Je kunt deze Rocky Road ongeveer een week in de koelkast bewaren.
Dit is slechts één recept voor Rocky Road maar je hebt er honderden met allemaal variaties. Zoek op Pinterest bijvoorbeeld eens naar : Rocky Road Rolo, Oreo of Maltesers.
Snelle kraamhapjes
Wil je de kraamvisite wat leuks voorschotelen maar wil je hier niet teveel tijd aan besteden? Bekijk dan deze snelle kraamhapjes:
Oreo koekjes
Dip de koekjes eenvoudig in gesmolten chocolade en vervolgens in de roze of blauwe muisjes.
Geboorte soesjes
Dip de soesjes ook in gesmolten chocolade en vervolgens in de roze of blauwe muisjes.
Kraamzoenen
Smelt de bovenkant van de zoen met een crème Brulee brandertje of aan het fornuis en dip ze vervolgens in de de roze of blauwe muisjes.
Kraamhapjes inspiratie
Staat hierboven niet het kraamhapje voor jou? Bekijk dan onderstaande hapjes voor meer inspiratie.