Skip to content
Kraampakket

Kraampakket

Het kraampakket bevat alles wat je nodig hebt voor tijdens je bevalling en in kraamweek. Hierbij kun je denken aan een navelklem maar ook matrasbeschermers en kraamverband. Wat zit er allemaal in het kraampakket? Hoeveel kost het pakket en voor wanneer moet je deze in huis hebben?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is een kraampakket?

In het kraampakket zitten alle medische artikelen die je tijdens je bevalling en in de kraamweek nodig hebt. Vooral bij een thuisbevalling is het kraampakket onmisbaar. Maar ook wanneer je in het ziekenhuis bevalt heb je een kraampakket nodig. Er zitten artikelen in die je nodig hebt in je kraamweek zoals netbroekjes en kraamverband.

Hoe duur is het kraampakket?

Een kraampakket kost ongeveer €30 euro en wordt niet vergoed vanuit je basisverzekering. Heb je een aanvullende verzekering dan wordt het pakket in de meeste gevallen wel vergoed. Bekijk daarom je zorgpolis of neem contact op met je zorgverzekering en vraag na of het pakket vergoed wordt. Wordt hij vergoed door je verzekering? Vraag hem dan aan rond je vijfde maand zwangerschap. Je hebt hem dan rond zeven maanden zwangerschap in huis. Mocht je eerder bevallen dan heb je het kraampakket alvast.

Wordt het kraampakket niet vergoed vanuit je verzekering dan kun je deze onder andere kopen bij de apotheek, drogist of natuurlijk online. Ook bij bol.com kun je het pakket aanschaffen.

Wat zit er in het kraampakket?

Elk kraampakket bevat onderstaande artikelen. De hoeveelheden kunnen verschillen per kraampakket.

1. Matrasbeschermers
Deze kun je de weken voor de bevalling gebruiken om je matras te beschermen bij het breken van je vliezen.

2. Kraammatras
Het kraammatras is een dikke matrasbeschermer die gebruikt wordt tijdens de bevalling. Het beschermt je matras tegen vruchtwater en bloed.

3. Onderleggers
De eerste dagen na je bevalling verlies je nog bloed. Onderleggers worden gebruikt voor jouw verzorging en het beschermen van je bed.

4. Gaaskompressen
De kraamverzorgster gebruikt gaaskompressen voor het afdekken van het stompje van de navelstreng of het verzorgen van wondjes.

5. Tape of hechtpleisters
De verloskundige gebruikt tape of hechtpleisters om jou en/ of je kindje te verzorgen.

6. Steriel verpakte navelklem
Na de geboorte wordt de navelklem gebruikt om de navelstreng van je kindje vlak na de geboorte af te klemmen. Na een paar dagen droogt de navelstreng in en valt er vanzelf af.

7. Desinfecterende zeep of handgel
Handgel of desinfecterende zeep wordt gebruikt om de handen van de verloskundige, kraamverzorgster en die van jou en je partner te desinfecteren. Dit is ter bescherming van je kindje vlak na de bevalling.

8. Flesje alcohol ter ontsmetting
Alcohol wordt door de kraamverzorgster gebruikt voor het ontsmetten van spullen die voor je kindje worden gebruikt zoals de thermometer van je kindje of die van jou. Ook kunnen eventueel wondjes worden ontsmet.

9. Kraamverband
De eerste dagen na de bevalling verlies je nog bloed. Het kraamverband is geschikt om grotere hoeveelheden bloed op te nemen dan normaal maandverband.

Stichting Baby Hope

Beval je in het ziekenhuis of is je thuisbevalling thuis zo goed gegaan dat je weinig kraammaterialen nodig hebt gehad. Dan kun je materialen die je over hebt doneren aan Stichting Baby Hope. Deze stichting zamelt kraammaterialen in voor projecten in Afrika, Zuid-Amerika en Oost-Europa met als doel meer hygiëne tijdens bevallingen. Kraammaterialen kunnen door het Nederland ingeleverd worden bij inzamelpunten van Stichting Baby Hope. Sommige kraamverzorgsters of verloskundigen verzamelen de kraammaterialen zelf en brengen ze voor je bij een verzamelpunt van de stichting.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.