41 weken zwanger

Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Intro «41 weken zwanger Zwangerschapskalender Samenvatting week ()  – – – – – – Je baby in de ()e week van je zwangerschap  Content Jij in de ()e week van je zwangerschap  Ook interessant voor jou Zwangerschapstest Ovulatietest Ovulatie; Wat zijn je vruchtbare […]
40 weken zwanger

Samenvatting week 41 

41 weken zwanger

Je baby in de 41e week van je zwangerschap 

Het is niet helemaal duidelijk waarom de ene zwangerschap langer duurt dan de andere. Het kan zijn dat je kindje er nog niet klaar voor is, of misschien is er wel een rekenfoutje gemaakt. De uitgerekende datum blijft natuurlijk een inschatting. Het kan ook te maken hebben met de placenta. Een grote placenta geeft een hormoon af dat de weeënactiviteit afremt.

Niet alleen je kindje maar ook de navelstreng van je kindje is gegroeid. Deze is nu een halve meter lang en ruim een centimeter dik. Je kindje krijgt via de navelstreng nog steeds zijn voeding en zuurstof binnen. Ook krijgt hij aan het einde van de zwangerschap via de navelstreng jouw antistoffen binnen. Hiermee is hij tot 3 maanden na de geboorte beschermd tegen veel infecties. Na 3 maanden neemt zijn eigen immuunsysteem het over. Na de geboorte wordt de navelstreng afgeklemt en doorgeknipt. Het afklemmen voorkomt dat er nog bloed uit de navelstreng stroomt en bacteriën van buitenaf de buik van je kindje ingaan. In de navelstreng zitten geen zenuwen dus zowel jij als je kindje merken er niks van wanneer deze wordt doorgeknipt.

Veel kindjes die geboren worden met 41 of 42 weken hebben een mooi laagje babyvet en zien er wat mollig uit. Omdat het huidje weinig tot geen huidsmeer meer heeft kan het zijn dat de huid wat droog is en zelfs wat schilfertjes heeft. Dit zul je vooral zien op de handjes en voetjes. Ook kunnen de nageltjes al wat lang zijn, hier kan hij zichzelf mee verwonden. Je mag ze nog niet knippen maar kan ze wel vijlen. Je kraamverzorgster zal je laten zien hoe je dit het beste kunt doen.

41 weken zwanger

Jij in de 41e week van je zwangerschap 

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader