Skip to content
41 weken zwanger

41 weken zwanger

De uitgerekende datum is alweer een tijdje voorbij en je begint misschien wel wat ongeduldig te worden. Er zijn manieren om je bevalling op te wekken zoals strippen. Lukt het niet dan kun je ervoor kiezen om de bevalling in te leiden.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Je baby in de 41e week van je zwangerschap

Het is niet helemaal duidelijk waarom de ene zwangerschap langer duurt dan de andere. Het kan zijn dat je kindje er nog niet klaar voor is of misschien is er wel een rekenfoutje gemaakt. De uitgerekende datum blijft natuurlijk een inschatting. Het kan ook te maken hebben met de placenta. Een grote placenta geeft een hormoon af dat de weeënactiviteit afremt.

Niet alleen je kindje maar ook de navelstreng van je kindje is gegroeid. Deze is nu een halve meter lang en ruim een centimeter dik. Je kindje krijgt via de navelstreng nog steeds zijn voeding en zuurstof binnen. Ook krijgt hij aan het einde van de zwangerschap via de navelstreng jouw antistoffen binnen. Hiermee is hij tot drie maanden na de geboorte beschermd tegen veel infecties en neemt zijn eigen immuunsysteem het over. Na de geboorte wordt de navelstreng afgeklemt en doorgeknipt. Het afklemmen voorkomt dat er nog bloed uit de navelstreng stroomt en bacteriën van buitenaf de buik van je kindje ingaan. In de navelstreng zitten geen zenuwen dus zowel jij als je kindje merken er niets van wanneer deze wordt doorgeknipt.

Veel baby’s die geboren worden met 41 of 42 weken hebben een mooi laagje babyvet en zien er wat mollig uit. Omdat het huidje weinig tot geen huidsmeer meer heeft, kan het zijn dat de huid wat droog is en zelfs wat schilfertjes heeft. Dit zul je vooral zien op de handjes en voetjes. Ook kunnen de nageltjes al wat lang zijn en kan hij zichzelf verwonden. Je mag ze nog niet knippen maar kan ze wel vijlen. De kraamverzorgster zal je laten zien hoe je dit het beste kunt doen.

Jij in de 41e week van je zwangerschap

ZwangerIn Nederland heb je recht op minimaal zestien weken verlof. Vier tot zes weken zwangerschapsverlof en tien tot twaalf weken bevallingsverlof. Je hebt er nu al vier tot zes weken zwangerschapsverlof op zitten en gaat nu je verlengde zwangerschapsverlof in. Dit houdt in dat alle dagen die je na je uitgerekende datum bevalt als extra zwangerschapsverlof krijgt en worden opgeteld bij de zestien weken. Na de bevalling heb je dus alsnog recht op tien tot twaalf weken bevallingsverlof.

Bevalling opwekken

Maar hoe lekker dit extra verlof ook is,  je bent er waarschijnlijk ook wel een beetje klaar mee. Je buik zit aardig in de weg, slapen is een hele uitdaging en misschien werken je bekken en je rug niet meer zo goed mee. Daarnaast wil je natuurlijk ook gewoon je kindje ontmoeten, je zit er tenslotte al negen maanden op te wachten. Dus kun je de bevalling zelf opwekken?

Veel “bekende” manieren om de bevalling op te wekken zijn ook wel bakerpraatjes. Maar baat het niet dan schaadt het ook niet. Dus als je er echt klaar mee bent kunt je onderstaande tips proberen:

Seks Ja echt, je zit er misschien niet op te wachten op dit moment maar een goede vrijpartij kan de bevalling opwekken. Sperma bevat het hormoon prostaglandine wat het verstrijken van de baarmoedermond kan bevorderen. Daarnaast zorgt een orgasme voor het samentrekken van de baarmoeder wat ook de bevalling op gang kan helpen.

Beweging Ook beweging schijnt de bevalling op gang te kunnen helpen. Of het ook echt helpt is de vraag maar het is in ieder geval goed voor je conditie en spieren. Proberen kan geen kwaad.

Stimulering van de tepels Door elke dag minimaal een kwartier tot dertig minuten je tepels te stimuleren maakt je lichaam oxytocine aan, het bevallingshormoon. Of het werkt?

Voetreflexologie Tijdens deze massagevorm worden zenuwbanen in je lichaam geprikkeld. Aan de binnenkant van je voet, twee centimeter onder en achter de uitstekende enkelknobbel, zit een drukpunt dat verbonden is met de baarmoeder. Het masseren van dit drukpunt zou weeën op gang kunnen brengen. Dus vanavond een lekkere voetmassage van je partner?

Acupunctuur Acupunctuur is nog een manier uit de alternatieve geneeswijze om de bevalling op te wekken. Via acupunctuur worden energiestromen in je lichaam beïnvloed waardoor je weeën op gang zouden komen. Acupunctuur werkt in dit geval als katalysator. Jouw lichaam en je kindje bepalen uiteindelijk wanneer ze er klaar voor zijn.

VoedingNiet alleen alternatieve geneeswijze, beweging en seks kunnen de bevalling opwekken. Ook met voeding zou je de bevalling kunnen bespoedigen.

Ananas Deze heb je ondertussen vast al een paar keer voorbij horen komen. Eet ananas om je bevalling op te wekken. Dit heeft te maken met het stofje kinine die in het hart van de ananas zit. Dit stofje zou de bevalling opwekken. Je moet alleen flink ananas eten voordat dit ook echt effect heeft. Meer dan je op zou kunnen.

Bitter lemon of tonic Kinine zit ook in bitter lemon en tonic dus dit zou hetzelfde effect hebben als ananas. Maar ook hier geldt weer dat je meer zou moeten drinken dan je op kan voordat het effect heeft.

Pittig eten Ook pittig eten kan je bevalling opwekken door het effect dat het heeft op de darmen. Maar pas op, pittig eten kan ook zorgen voor diarree. Iets waar je geen last van wilt hebben tijdens je bevalling.

Vrouwenmantelthee Vrouwenmantelthee bevat veel tannine, een stof die een samentrekkende werking heeft op de baarmoeder. Ben je de veertig weken zwangerschap gepasseerd en ben je klaar om te bevallen, drink dan drie keer per dag een kop vrouwenmantel thee. Drink deze thee ook in de kraamweek. Door het samentrekken van de baarmoeder neemt de bloeding sneller af. LET OP; vanwege het effect op de baarmoeder mag je vrouwenmantelthee niet drinken voor de 40e week zwangerschap.

Frambozenbladthee Deze thee helpt niet echt om de bevalling op te wekken, maar om je baarmoeder voor te bereiden op de bevalling. Het versterkt de weeën en verminderd bloedverlies. Ook zou het na de bevalling de borstvoeding ondersteunen. Je mag twee koppen frambozenblad thee per dag drinken vanaf week 34.

Strippen

Wat wel een bewezen manier is om de bevalling op te wekken is strippen. Je kindje zit in een vruchtzak dat vastzit aan de wanden van de baarmoeder. Tijdens het strippen gaat je verloskundige met haar vingers de baarmoedermond in en maakt voorzichtig ronddraaiende bewegingen. Hierdoor worden de vliezen gescheiden van de baarmoedermond. Je lichaam reageert hierop door de stof prostaglandine aan te maken. Van prostaglandine is bekend dat het je baarmoedermond zachter en weker maakt en weeën kan opwekken.

Omdat de verloskundige met haar vingers de baarmoedermond in moet, kan ze pas strippen als je al een beetje ontsluiting hebt. Meestal beginnen verloskundigen rond 41 weken met strippen als je dit wilt. Het gebeurt op de verloskundigenpraktijk en je kunt daarna gewoon naar huis. Verwacht niet dat de bevalling na het strippen direct begint. Het kan soms nog een aantal dagen duren voordat de weeën daadwerkelijk op gang komen. In sommige gevallen werkt strippen helemaal niet waardoor je uiteindelijk alsnog ingeleid moet worden.

Het verschilt per vrouw of strippen pijnlijk is. De meeste vrouwen geven aan dat strippen geen prettig gevoel geeft maar niet pijnlijk is. Doet het wel erg pijn, geeft dit dan aan bij je verloskundige. Na het strippen kun je wat menstruatieachtige krampen krijgen. Ook kun je tot drie dagen na het strippen wat bloed verliezen. Je baarmoeder is tijdens de zwangerschap sterk doorbloed en tijdens het strippen kan er een bloedvaatje springen. Dit kan geen kwaad.

Strippen bevalling

Inleiding bevalling

Is het strippen niet gelukt en komt de bevalling niet natuurlijk op gang dan wordt je na 42 weken zwangerschap ingeleid. Je wordt ingeleid omdat na 42 weken de placenta minder goed werkt, de hoeveelheid vruchtwater afneemt en de kans dat je kindje in het vruchtwater poept toeneemt. Complicaties die erg gevaarlijk zijn voor je kindje. Omdat inleiden bij 41 weken minder risico’s met zich meebrengt, krijg je vanaf deze week uitleg over het inleiden en de keuze om in te leiden of om af te wachten tot 42 weken.

Het inleiden van de bevalling begint met een inwendig onderzoek. De medisch verloskundige of gynaecoloog voelt of je baarmoedermond al wat verstreken is. Is deze nog gesloten en stug dan gaan ze hem eerst primen met behulp van medicijnen (prostaglandine) of een ballonkatheter. Prostaglandine is een tabletje dat je oraal inneemt of een gel of tablet die vaginaal wordt ingebracht. Een ballonkatheter is een ballonnetje die na het inbrengen wordt gevuld met steriel water waardoor de baarmoedermond langzaam open zal gaan. Het verschilt per ziekenhuis en jouw situatie of je na het primen naar huis mag en een dag later mag terugkomen of dat je moet blijven.

Wanneer de baarmoedermond genoeg gerijpt is, worden je vliezen gebroken. De verloskundige of gynaecoloog maakt een gaatje in de vruchtvliezen waarna het vruchtwater naar buiten stroomt. Het breken van de vliezen klinkt misschien wat eng maar doet geen pijn. Na het wegstromen van het vruchtwater drukt het hoofd van je kindje tegen de baarmoedermond wat de weeën op gang kan helpen.

Vliezen breken fi

Begint na het breken van de vliezen de bevalling niet natuurlijk dan krijg je een infuus met oxytocine, een weeën stimulerend hormoon. Tijdens de bevalling wordt jouw gezondheid goed gemonitord. Gaat de bevalling te hard of zakt de hartslag van je kindje dan kan het infuus wat lager worden gezet. Gaat het niet snel genoeg dan zal de verloskundige of gynaecoloog het infuus wat hoger zetten.

Wanneer je wordt ingeleid beval je altijd met een medische indicatie in het ziekenhuis.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.
BabyBaby

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader

Maar even niet de kroeg in of ergens een paar borrels doen want je kan ieder moment opgetrommeld worden. Je moet misschien naar het ziekenhuis rijden dus is het handig om nuchter te zijn. Lijkt even lastig, maar het moment dat je je kindje in je armen hebt kan de rest van de wereld je helemaal niets meer schelen. En het moment dat hij je voor het eerst in je ogen kijkt; ONBETAALBAAR.