Skip to content
Zwangere buik met voetje

Strippen voor de bevalling

Als je zwanger bent, is de kans groot dat je op een bepaald moment hoort over “strippen voor de bevalling” Maar wat is strippen? Hoe werkt het en wat is het effect van strippen?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is strippen?

Strippen is een techniek om de bevalling op een natuurlijke manier op te wekken. De verloskundige woelt de vruchtvliezen “los” van het onderste deel van de baarmoederwand. Hierdoor gaat je lichaam Prostaglandines hormonen aanmaken.

Prostaglandines zijn hormonen die worden aangemaakt in de vliezen. Ze zorgen voor het rijpen van de baarmoedermond en stimuleren de aanmaak van oxytocine. Oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd, zorgt vervolgens voor het samentrekken van de baarmoeder oftewel: weeën.

Wanneer kan je gestript worden?

Om te kunnen strippen moet je baarmoederhals (cervix) verstreken zijn en moet je een beetje ontsluiting hebben. Je baarmoederhals is een soort stevig tuitje van 3.5 tot 4cm aan de baarmoeder. Richting de bevalling wordt dit tuitje week en korter tot hij helemaal weg is; je baarmoederhals is verstreken. Wanneer hij helemaal verstreken is kan de baarmoedermond ontsluiten. Verloskundige strippen vaak vanaf de 41e zwangerschapsweek om te voorkomen dat je voorbij de 42 weken zwangerschap gaat. Strippen is niet verplicht. De verloskundige zal altijd met jou overleggen of je gestript wil worden of niet.

Verstrijken baarmoedermond

Hoe gaat strippen in zijn werk?

De verloskundige zal eerst kijken of je baarmoedermond (cervix) al zacht en verstreken is en of je al wat ontsluiting hebt. Dit doet ze met een inwendig onderzoek, vaginaal toucheren (VT). Hiervoor mag je op je rug gaan liggen, je benen spreiden en je knieën optrekken. De verloskundige of gynaecoloog spreid de schaamlippen en gaat voorzichtig met de middelvinger naar binnen en schuift de wijsvinger erbij. Geleidelijk en voorzichtig brengt ze haar vingers in tot de baarmoederhals. Ze kan nu controleren of de baarmoedermond al wat ontsluiting heeft en ze bij de vruchtvliezen kan komen. Heeft je baarmoedermond al een kleine ontsluiting dan zal ze voorzichtig ronddraaiende bewegingen rond het hoofdje van je kind maken om de vliezen los te woelen. Zodra de vliezen loslaten van de baarmoederwand gaat je lichaam Prostaglandines aanmaken. Strippen duurt maar een paar minuten.

Strippen

Waarom strippen?

Strippen is een techniek dat je kunt gebruiken om de bevalling natuurlijk op te wekken. Het wordt vaak ingezet om te voorkomen dat je de 42 weken zwangerschap bereikt. Na 42 weken zwangerschap kan het zijn dat de placenta minder goed werkt, de hoeveelheid vruchtwater minder wordt of het vruchtwater meconiumhoudend is. Je bent dan serotien en wordt door de verloskundige overgedragen aan het ziekenhuis.

Hoe vaak werkt strippen om de bevalling op te wekken?

Strippen is een techniek die voor ongeveer 1 op de 6 vrouwen werkt. Uit een onderzoek van 2000 tot 2003 is gebleken dat vrouwen die voor het eerst zwanger waren en niet werden gestript 46% over de 42 weken heen liepen. Voor vrouwen die voor het eerst zwanger waren en wel werden gestript was dit 29%. Werkt een eerste strippoging niet dan heeft het misschien wel geleid tot wat meer ontsluiting. De verloskundige kan het strippen twee dagen later nog een keer proberen.

Hoeveel keer kan je strippen?

Strippen kan vanaf het moment dat je baarmoedermond wat ontsluiting heeft om de twee dagen. Strippen geeft geen grotere kans op het breken van de vliezen en er zijn geen risico’s voor moeder of kind. Dus de verloskundige kan het blijven proberen tot de 42e zwangerschapsweek.

Doet strippen pijn?

Veel vrouwen ervaring strippen als onprettig maar niet als pijnlijk. Het is afhankelijk van de positie van de baarmoedermond en of deze goed bereikbaar is. Wanneer het pijnlijk is moet je dit altijd aangeven bij de verloskundige of gynaecoloog. Dan kunnen ze even pauzeren of stoppen. Na afloop kun je wat last krijgen van menstruatieachtige pijnen of harde buiken. Dit zal binnen zes uur na het strippen optreden.

Bloedverlies na het strippen

De baarmoedermond is tijdens de zwangerschap extra doorbloed. Door de aanraking van de verloskundige kan er een klein vaatje knappen waardoor je wat bloed gaat verliezen, dit kan tot drie dagen aanhouden. In het begin zal dit wat helderrood bloed, misschien vermengt met wat slijm, zijn en na 1 of 2 dagen zal dit wat bruinig worden.

Een beetje bloedverlies kan geen kwaad. Het kan wel handig zijn om een inlegkruisje of maandverband in te doen. Als er sprake is van veel bloedverlies of je maakt je zorgen neem dan direct contact op met je verloskundige.

Kan je zelf strippen om de bevalling op te wekken?

Het wordt sterk afgeraden om zelf een poging tot strippen te doen om je bevalling op te wekken. Zonder ervaring en medische kennis is het lastig voelen waar je baarmoedermond zit en of deze is verstreken. Je zult er met je zwangere buik ook niet goed bij kunnen. De verloskundige heeft ervaring en weet precies wat ze doet. Ze is daarnaast bekend met hygiëne regels om te voorkomen dat er een infectie optreed.

Gestript en nu?

Na het strippen kun je alleen maar afwachten. Probeer wat rust te nemen. Mocht de bevalling wel beginnen is het fijn als je wat extra rust hebt gehad. Ontspanning heeft daarnaast een positief effect op het beginnen van de bevalling.

Meer weten over strippen? 

Wil je meer weten over het strippen? Bekijk dan de vlog van #VerlosMoeder

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.