Skip to content
Frambozenbladthee zwanger

Frambozenbladthee tijdens de zwangerschap

Frambozenbladthee is een populaire kruidenthee die al eeuwenlang wordt gebruikt om de gezondheid van de longen, de spijsvertering en de baarmoeder te ondersteunen, met name tijdens de zwangerschap en de bevalling. Het wordt gemaakt van de bladeren van de rode frambozenstruik en staat bekend om zijn mogelijke voordelen voor zwangere vrouwen, waaronder het versterken van de baarmoeder en het helpen bij de bevalling. In deze blog gaan we dieper in op de voordelen en mogelijke risico’s van frambozenbladthee tijdens de zwangerschap.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is frambozenbladthee?

Frambozenbladthee is een kruidenthee die gemaakt wordt van de bladeren van een frambozenstruik. In tegenstelling tot de zoete smaak van frambozen, heeft de thee juist een grassige, moutachtige smaak. Het is mogelijk dat niet iedereen fan is van deze smaak, maar deze kan eventueel verfrist worden door toevoeging van wat citroen, kamille of gember. Veel zwangere vrouwen drinken frambozenbladthee, omdat het mogelijk bijdraagt aan een snellere en soepelere bevalling. Deze theesoort is verkrijgbaar in reformwinkels.

Wat zit er allemaal in frambozenbladthee?

De bladeren van de frambozenplant zitten boordevol vitaminen, waaronder vitamines A, B, C en E. Deze vitaminen dragen bij aan de ontwikkeling van verschillende cellen, weefsels en bloedvaten. Ook zijn deze voedingsstoffen gunstig voor het immuunsysteem. Naast deze vitamines bevatten frambozenbladeren mineralen zoals calcium, ijzer, kalium en magnesium. Deze mineralen hebben een positieve invloed op de gezondheid. Zo zijn ze belangrijk voor de botontwikkeling, het energieniveau en hart- en bloedvaten. Tot slot bevat de thee polyfenolen. Deze antioxidanten zijn van nature aanwezig in de bladeren en dragen bij aan de bescherming van het lichaam tegen vrije radicalen. Wanneer je zwanger bent, kunnen deze voedingsstoffen en antioxidanten bijdragen aan een goede gezondheid van zowel jou als je kindje.

Effect van frambozenbladthee tijdens de zwangerschap

In de laatste fase van je zwangerschap kan het drinken van frambozenbladthee een positieve bijdrage leveren aan je gesteldheid. Het kan vermoeidheid helpen verminderen en is nuttig bij bloedarmoede. Daarnaast kan het drinken van de thee de weerstand verhogen, wat vooral tijdens deze belangrijke periode zeer gewenst is. Maar de meeste zwangere vrouwen kiezen voor frambozenbladthee vanwege de ondersteuning die het biedt bij de bevalling. Het zou de baarmoederspieren versterken en een snellere en soepelere bevalling bevorderen. Het is belangrijk om op te merken dat de effecten niet wetenschappelijk zijn bewezen, maar veel vrouwen vinden dat het drinken van frambozenbladthee hen helpt zich beter voor te bereiden op de bevalling.

Effect van frambozenbladthee op de bevalling

Het effect van frambozenbladthee op de bevalling kan sterk verschillen van persoon tot persoon. Er zijn echter studies die aantonen dat het drinken van deze thee kan bijdragen aan het verbeteren van de samentrekkingen van de baarmoederspieren. Dit kan leiden tot effectievere weeën en snellere ontsluiting, wat uiteindelijk kan resulteren in een minder medische bevalling. Bovendien is er een verminderde kans op medisch ingrijpen. Het is daarom begrijpelijk dat veel zwangere vrouwen ervoor kiezen om frambozenbladthee te drinken als een natuurlijk middel om zich voor te bereiden op de bevalling. 

Vanaf wanneer mag je frambozenbladthee drinken?

Vanaf een zwangerschapsduur van 37 weken is een kindje in principe klaar om geboren te worden. Vanaf dit moment zou je dan ook frambozenbladthee kunnen drinken, al zijn er adviezen bekend die aangeven dit al te kunnen doen vanaf 34 weken zwangerschap. Je kunt thee dagelijks drinken en zelfs meerdere koppen per dag. Beperk het wel tot een maximum van drie.

Onderzoek naar frambozenbladthee; wel of niet veilig tijdens de zwangerschap?

Er zijn weinig onderzoeken gedaan naar het effect van frambozenbladthee op zwangere vrouwen, maar de resultaten wijzen niet op risico’s. Deze thee bevat geen cafeïne en is juist rijk aan belangrijke voedingsstoffen die vele voordelen met zich meebrengen. Het drinken van deze thee zou niet leiden tot vroeggeboorten. Toch wordt aangeraden om pas vanaf 37 weken zwangerschap met frambozenblad thee te beginnen. Als je nog steeds twijfelt, is het altijd verstandig om contact op te nemen met je verloskundige voor het beste advies.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.