Skip to content
Menu
42 weken zwanger 2

42 weken zwanger

Je geduld wordt nu aardig op de proef gesteld maar dit is echt je laatste zwangerschapsweek. Na 42 weken zwangerschap wordt je in het ziekenhuis ingeleid en beval je onder begeleiding van een gynaecoloog. Geniet nog even van de schopjes en porretjes in je buik. Deze week ga jij je kindje echt ontmoeten.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Je baby in de 42e week van je zwangerschap

Het lijkt erop dat je kindje nog lekker bij je zit. Maar je hoeft nu niet lang meer te wachten, hij kan namelijk niet veel langer in je buik blijven zitten. Hoe langer hij vanaf nu blijft zitten des te groter de kans op complicaties worden. Maar geen zorgen, je verloskundige houdt je deze week daarom extra in de gaten.

Na 42 weken is de placenta “op” en gaat hij wat minder goed werken. Hierdoor kan je kindje wat minder zuurstof en voeding krijgen. Ook neemt de hoeveelheid vruchtwater vaak af en neemt het risico toe dat je kindje in het vruchtwater poept. Daarom wordt je in Nederland na 42 weken zwangerschap ingeleid.

Wanneer je ingeleid wordt, zal de verloskundige je overdragen aan het ziekenhuis. Dit houdt ook in dat je in het ziekenhuis gaat bevallen met een medische indicatie. Eén of twee dagen voor het inleiden van de bevalling controleert een medisch verloskundige jouw gezondheid en die van je kindje. Ook zal ze inwendig gaan controleren of de baarmoedermond al is verstreken. Daarnaast krijg je informatie over wat je allemaal kunt verwachten zodat je goed voorbereid de bevalling in gaat. Als tijdens het inwendige onderzoek blijkt dat je baarmoeder nog niet is verstreken, krijg je vaginale tabletten of een ballonnetje om je baarmoedermond te laten rijpen. Dit heet Primen en kan enkele dagen duren.

Soms is dit al genoeg om je bevalling spontaan op gang te laten komen. Als dit niet het geval is zullen, wanneer je baarmoedermond rijp is, je vliezen worden gebroken door de medisch verloskundige. Dit zal geen pijn doen. Ook dit kan ervoor zorgen dat de weeën natuurlijk op gang komen. Helaas is dit meestal niet het geval. De volgende stap is het op gang brengen van weeën middels een infuus met oxytocine, een weeën stimulerend hormoon. Je kindje zal nadat het infuus is aangebracht binnen 24 uur worden geboren.

Jij in de 42e week van je zwangerschap

Moeder met pasgeboren kindjeWeek 42 en nog steeds geen kindje. Dit had je waarschijnlijk niet verwacht toen je met de termijnecho je uitgerekende datum kreeg. Wanneer je nu nog niet bevallen bent spreken verloskundigen en artsen van serotiniteit of overdragenheid. Maar je bent niet te enigste, want vijf tot tien procent van de zwangerschappen duurt langer dan 42 weken. De verloskundige zal je nu gaan overdragen aan een gynaecoloog en er wordt een afspraak met je gemaakt om de bevalling in te leiden. Je zult gaan bevallen met een medische indicatie in het ziekenhuis.

Het zal dus nu echt niet lang meer duren voordat je kindje er is. Wat er ook gebeurt deze week heb jij je kindje in je armen. En daarmee komt ook een einde aan alle zwangerschapskwaaltjes. Bijna direct na de bevalling verdwijnen veel kwaaltjes zoals brandend maagzuur, kramp in je kuiten en harde buiken, als sneeuw voor de zon. Sommige kwaaltjes kunnen nog even aanhouden maar verdwijnen langzaam aan ook.

Niet alleen jij wordt ongeduldig. Ook je omgeving zit te wachten tot het belletje of appje dat je kleintje er is. Je wordt misschien al langzaam gek van alle goedbedoelde appjes en belletjes van iedereen. Een veelgehoord en goedbedoeld advies dat je zult horen: blijf je wel alert op de bewegingen van je kindje. En natuurlijk is het belangrijk dat je de bewegingen van je kindje goed in de gaten houdt en leven blijft voelen, maar het kan je ook erg onzeker maken. Laat je vooral niet onzeker praten in deze laatste fase van de zwangerschap en geniet juist nog even van de kleine schopjes en porretjes in je buik. Jij en je kindje worden goed in de gaten gehouden door de verloskundige. Als je onzeker bent kun je altijd bellen met je verloskundige voor een extra controle. Geef naar je omgeving je grenzen aan en durf aan te geven wanneer mensen moeten stoppen met berichten.

KraamhapjeOmdat de zwangerschapskwaaltjes nu nog wel op een hoogtepunt zitten, de nachten niet zo goed zijn en je buik aardig zwaar begint te worden zal je waarschijnlijk blij zijn wanneer de zwangerschap voorbij is. Maar neem het van ons en een miljoen andere vrouwen aan, je gaat het gepor en geschop in je buik missen. En, al moet je er nu waarschijnlijk niet aan denken, voor je het weet zit je heerlijk met een tevreden kindje in je armen en denk je stiekem over een volgende zwangerschap en kindje. Dus pak voor nu nog even lekker je rust en slaap wat op voor zodat je deze week uitgerust en ontspannen je bevalling en kraamweek ingaat. Een voordeel van een ingeleide bevalling; je kunt de dag ervoor alvast wat taarten bakken en je huis voorbereiden op de komst van jullie kindje. Geniet van je kindje en de prachtige tijd die na de zwangerschap volgt.

Blije baby

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.
BabyBaby

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader

Het is zover. Deze week wordt je sowieso vader. Het gaat gewoon gebeuren en je weet precies waar je aan toe bent (ook wel eens lekker). Je gaat voor een geplande inleiding naar het ziekenhuis en je gaat SOWIESO met je kindje naar huis!