Skip to content
Brie

Brie tijdens de zwangerschap

Uiteraard doe je er alles aan om tijdens je zwangerschap zo gezond mogelijk te leven. Hierbij hoort naast regelmatig bewegen, niet roken, geen alcohol drinken en voldoende slapen ook een gevarieerd en gezond voedingspatroon bij. En juist over dat gezonde voedingspatroon ontstaan altijd veel vragen bij zwangere vrouwen. Bijvoorbeeld of het veilig is om het heerlijke Franse kaasje brie te eten als je in verwachting bent. In deze blog gaan we in op de vraag of je tijdens je zwangerschap kunt genieten van een lekker toastje met brie of dat je beter voor een alternatief kunt kiezen.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Brie eten tijdens je zwangerschap

Brie kan gemaakt worden van rauwe melk die vooraf niet verhit wordt, of van gepasteuriseerde melk. Deze melk is vooraf wel verhit tot meer dan 70 graden Celsius, waardoor de Listeria bacterie niet meer kan ontstaan. Om te voorkomen dat je als je zwanger bent besmet raakt met deze bacterie, kies je voor brie die gemaakt is van gepasteuriseerde melk.

De meeste bries die je in Nederland koopt, zijn gemaakt van melk dat gepasteuriseerd is. Toch is het goed om dit even te controleren voordat je de kaas koopt. Als er rauwe melk gebruikt is, kan dit op de verpakking ook aangegeven worden met de Franse benaming hiervoor: ‘au lait cru’. Daarnaast is het bij het kopen van kaas belangrijk om te kiezen voor een verse kaas die goed gekoeld wordt in de winkel en die hygiënisch verpakt is.

Wat is brie precies?

Brie is een witschimmelkaas uit Frankrijk. Witschimmelkazen zijn zachte kaasjes met een lekkere romige textuur en een vrij zachte korst van schimmel. Een andere bekende witschimmelkaas is de camembert.

Brie komt oorspronkelijk uit de regio Brie, dit ligt in Noord-Frankrijk, in de buurt van Parijs. Er zijn twee originele brie kazen; de brie de Melun en de brie de Meaux. Inmiddels zijn hier vele varianten op.

De oorspronkelijke brie wordt zowel van rauwe melk als gepasteuriseerde melk gemaakt. Tijdens het maken van brie wordt de massa niet op elkaar geperst. Als de wei voldoende uit het stremsel is gelopen, wordt de kaas op een matje van sto gelegd. Vervolgens mag de kaas rijpen terwijl deze regelmatig omgedraaid wordt. Er wordt ook schimmel op gestrooid.

Listeria-bacterie

Brie die gemaakt is van rauwmelkse kaas kan de listeriabacterie bevatten. Er zijn een aantal soorten listeria. Eén van deze soorten is de Listeria monocytogenes en van deze bacterie kun je ziek worden. De listeria bacterie kan voorkomen in etenswaren die gekoeld bewaard worden en daarna zonder dat ze verhit worden gegeten. Als je gezond bent en je wordt besmet, zul je lichte klachten hebben. Mensen met een verminderde weerstand zullen meer klachten ervaren. In zeldzame gevallen kan er bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking optreden.

Zwangere vrouwen hebben een iets hoger risico om ziek te worden van de listeria bacterie. Als een vrouw ziek wordt, kan dit ook gevolgen hebben voor de ongeboren baby. De kans op een miskraam of een vroeggeboorte wordt dan namelijk hoger.

Andere geschikte kazen om te eten tijdens de zwangerschap

Mocht je het toch niet prettig vinden om brie te eten tijdens de zwangerschap, dan zijn er gelukkig voldoende alternatieven. Zo zijn alle harde kazen veilig om te eten. Een harde kaas kan ook van rauwe melk gemaakt worden maar toch kan de listeria bacterie in deze kaas niet ontstaan omdat de zuurgraad van harde kaas hiervoor te hoog is en de kaas te droog is.

Smeltkazen zoals cheddar kaas en mozzarella zijn ideaal om te gebruiken op bijvoorbeeld een ovenschotel of op de pizza. Gelukkig zijn deze ook veilig om te eten tijdens je zwangerschap omdat ze gepasteuriseerd zijn. Ook van een roomkaas kun je lekker genieten als je zwanger bent. Deze roomkazen bevatten namelijk ook melk die verhit is.

Plantaardige alternatieven

Er zijn ook plantaardige alternatieven voor brie die je als je zwanger bent met een gerust hart kunt eten zoals hummus, avocado en notenpasta.
Hummus is een plantaardig product dat gemaakt wordt van kikkererwten. Deze kikkererwten worden gepureerd. Daarna wordt er olie aan toegevoegd en de hummus wordt op smaak gebracht met kruiden als peper, zout en paprikapoeder. Hummus smaakt heerlijk op de boterham of als dip bij rauwe groenten.

Een ander plantaardig product dat je veilig kunt eten tijdens de zwangerschap is avocado. Avocado is een vruchtgroente die veel goede vetten bevat. Avocado smaakt goed op een geroosterde boterham. Je kunt ook plakjes avocado aan je salade toevoegen of een heerlijke guacamole maken voor bij een Mexicaans gerecht.

Liefhebbers van noten zullen smullen van notenpasta. Een gezond alternatief voor pindakaas omdat het geen toegevoegd zout bevat.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.