Wat is het inleiden van de bevalling?
Een inleiding is het opwekken van weeën met kunstmatige middelen. Wordt er gekozen voor een inleiding dan zal je met een medische indicatie bevallen in het ziekenhuis. Je wordt in dat geval door je eigen verloskundige overgedragen naar het ziekenhuis.
Voorbereiding
Rijping van de baarmoedermond
De eerste stap in een inleiding is het rijpen van de baarmoedermond. Je baarmoedermond kun je zien als een soort tuutje aan een ballon (je baarmoeder). Deze is normaal stevig en 3,5 tot 4 centimeter lang. Voordat je bevalling kan beginnen moet de baarmoedermond eerst verweken en korter worden tot hij helemaal weg (verstreken) is. Wanneer hij helemaal is verstreken kan de baarmoedermond ontsluiten (openen).
Om te controleren of je baarmoedermond al is verstreken, doet de verloskundige een inwendig onderzoek; vaginaal toucheren. Hiervoor brengt zij twee vingers via de vagina naar de baarmoedermond. Ze voelt vervolgens of de baarmoedermond al rijp is. Is je baarmoedermond nog stug en gesloten dan moet deze eerste voorbereid worden voordat je bevalling ingeleid kan worden.
Primen van de baarmoedermond
Het voorbereiden van de baarmoedermond wordt primen genoemd. Het primen zorgt ervoor dat je baarmoedermond rijpt wordt en al wat opent. Dit kan op drie manieren; een ballonkatheter, prostaglandine of hormoontabletten. Er wordt in overleg bepaald welke optie voor jou het beste is. Werkt één optie niet dan kan het ook zijn dat er vervolgens een andere methode gekozen wordt. Het voorbereiden van de baarmoedermond kan enkele dagen duren.
Primen met een ballonkatheter
De eerste manier is het gebruik van een ballonkatheter. Een ballonkatheter is een klein slangetje met aan het eind een klein ballonnetje dat in de baarmoederhals wordt geplaatst. Dit ballonnetje wordt gevuld met steriel water tot hij ongeveer 2 á 3 centimeter is. Het ballonnetje duwt tegen je baarmoedermond, net als het hoofdje van je kindje, waardoor deze prostaglandinen gaat aanmaken. Deze hormonen zorgen voor het verstrijken van je baarmoedermond.
Het ballonnetje wordt ingebracht met een eendenbek en langzaam gevuld. Het inbrengen kan wat pijnlijk zijn dus probeer je daarom zoveel mogelijk te ontspannen. Deze pijn trekt weg als het ballonnetje op zijn plek zit en is gevuld. De katheter (het slangetje) wordt vervolgens aan de binnenkant van je been vastgeplakt. Valt het ballonnetje er uit dan heb je waarschijnlijk genoeg ontsluiting en kan de inleiding doorgezet worden. Een ballonkatheter mag maximaal drie dagen blijven zitten. In sommige ziekenhuizen mag je met een ballonkatheter naar huis.
Priming met een prostaglandine
De tweede manier om de baarmoederhals voor te bereiden op de bevalling is met een prostaglandine gel of tablet. Prostaglandine is een hormoon dat helpt om de baarmoederhals te laten rijpen. De prostaglandine worden meerdere keren per dag ingebracht. Dit is niet pijnlijk maar je moet hiervoor wel in het ziekenhuis blijven. Na elke keer inbrengen krijg je een CTG om te kijken hoe het gaat met je kindje.
Primen met hormoon tabletten
De derde optie is het nemen van hormoontabletten. De hormoontabletten zorgen ervoor dat je krampen krijgt waardoor je baarmoedermond rijpt en je weeën krijgt. Op deze manier kan de bevalling na de hormonen zelf nog op kans komen. Ook na het gebruik van hormoon tabletten mag je niet naar huis omdat de conditie van je kindje in de gaten gehouden wordt.
Inleiding van de bevalling
Is je baarmoedermond verstreken maar de bevalling is nog niet overgegaan in weeën, dan is het tijd voor de volgende stap; de vliezen breken.
Vliezen breken
De volgende stap is de vliezen laten breken, ook wel een amniotomie. Dit wordt gedaan door met een speciaal haakje in de vliezen te prikken. En hoe eng dit misschien klinkt, het breken van de vliezen doet geen pijn. Door het breken van de vliezen verlies je vruchtwater en zakt je kindje wat met zijn hoofdje omlaag waardoor hij meer druk geeft op je baarmoedermond. Deze druk kan een startsignaal zijn voor weeën.
Het breken van de vliezen kan pas wanneer je baarmoedermond verstreken is en je twee centimeter ontsluiting hebt. Het haakje moet tenslotte de baarmoedermond in om bij de vliezen te komen.
Weeën medisch opwekken
Heb je na het breken van de vliezen nog geen weeën dan is het tijd om de weeën medisch op te wekken. Dit kan op verschillende manieren, maar meestal wordt dit gedaan met een synthetische vorm van oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat van nature in je lichaam voorkomt en ervoor zorgt dat je weeën krijgt.
De hoeveelheid oxytocine begint laag en gaat ongeveer elk half uur wat omhoog tot je krachtige weeën krijgt. Maakt je lichaam vervolgens zelf ook weeën aan, dan kan het infuus weer wat omlaag. Tijdens de inleiding wordt de conditie van je kindje in de gaten gehouden met een CTG.
Waarom een bevalling inleiden?
Er zijn diverse redenen om een bevalling in te leiden.
Overtijd
De meest voorkomende reden om een bevalling in te leiden is omdat je over tijd bent. Als je meer dan 41 weken zwanger bent, kan je verloskundige of gynaecoloog de mogelijkheid van een inleidende behandeling met je bespreken. Dit wordt meestal gedaan om veiligheidsredenen, want hoe langer de zwangerschap duurt, hoe groter het risico op problemen voor zowel jou als je kindje.
De placenta voorziet je kindje tijdens de zwangerschap van zuurstof en voedingsstoffen. Het voert ook afvalstoffen uit het bloed van je kindje af. Na 41 weken kan de placenta niet meer zo goed werken als eerder in de zwangerschap. Dit kan leiden tot een aandoening genaamd placenta insufficiëntie, die gevaarlijk kan zijn voor zowel jou als je kindje.
Langdurig gebroken vliezen zonder weeën
Als je vliezen al meer dan 24 uur gebroken zijn en je nog geen weeën hebt, kan je verloskundige je doorsturen naar het ziekenhuis voor een inleiding. De reden hiervoor is dat er een verhoogd risico op infectie is naarmate de vliezen langer gebroken zijn.
Zijn je vliezen langer dan 24 uur gebroken dan moet je 4 keer per dag je temperatuur controleren. Is je temperatuur hoger dan 38 graden dan moet je direct contact opnemen met je verloskundige. Krijg je geen koorts? Dan adviseert de gynaecoloog in de meeste gevallen een inleiding wanneer je vliezen tussen de 24 uur en drie dagen zijn gebroken. Breken je vliezen voor 37 weken, dan wordt er zolang je geen infectie hebt langer gewacht met inleiden.
Bevalling kunstmatig opwekken omdat je kindje niet meer goed groeit
Heeft je kindje in de baarmoeder een groeivertraging of groeit hij helemaal niet meer dan kan er ook gekozen worden om de bevalling kunstmatig op te wekken omdat voortzetting van de zwangerschap schadelijk kan zijn voor je baby.
Hoge bloeddruk
Als je tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk hebt, is er een verhoogd risico op het ontwikkelen van pre-eclampsie. Als dit gebeurt kan dit zeer gevaarlijk zijn voor zowel jou als je kindje. Er kan daarom worden besloten om je bevalling in te leiden, zodat je kindje zo snel mogelijk kan worden geboren.
Medische problemen
Het kan ook nodig zijn om de bevalling in te leiden als je tijdens de zwangerschap een medisch probleem ontwikkeld, zoals zwangerschapsvergiftiging of ernstige bloedarmoede. Deze aandoeningen kunnen zowel jou als je kindje in gevaar brengen.
Voor- en nadelen van een inleiding
Zoals bij alles zijn er voor- en nadelen aan het inleiden van de bevalling. Het is belangrijk dat je de voor- en nadelen bespreekt met je verloskundige of gynaecoloog voordat je een beslissing neemt.
Voordelen van het opwekken van de bevalling
Als er een medische indicatie is, kan het opwekken van de bevalling de kans op problemen voor jou en je baby verkleinen. Je hebt ook meer controle over wanneer je kindje geboren wordt. Dit kan het makkelijker maken om zaken als kinderopvang en verlof te plannen.
Nadelen van het opwekken van de bevalling
Het opwekken van de bevalling kan een langdurig en pijnlijk proces zijn. Er is ook een kleine kans dat de inleiding niet werkt, wat kan leiden tot een spoedkeizersnede. Inleidingen vereisen ook vaker inwendige onderzoeken en je krijgt een infuus, wat de bewegingsvrijheid kan beperken. Ten slotte kan het inleiden van de bevalling leiden tot een weeënstorm.
Kosten van een inleiding
Is een bevalling inleiden duur? Het inleiden van de bevalling wordt vaak gedaan vanuit een medische noodzaak. De bevalling in het ziekenhuis wordt dan volledig vergoed door je basisverzekering.
Gemiddelde duur bevalling na inleiding
Uiteraard verschilt het per vrouw hoe lang de bevalling duurt na een inleiding. Gemiddeld wordt je kindje binnen 24 uur na de start van de inleiding geboren. Dit is zonder het voorbereiden van je baarmoedermond, een proces dat enkele dagen kan duren.
Is er een alternatief op het medisch inleiden van de bevalling?
Heb je al een beetje ontsluiting dan kan de verloskundige je ook eerst strippen.
Strippen is een techniek waarbij de verloskundige de vruchtvliezen los “woelt” van het onderste deel van de baarmoederwand. Hierdoor gaat je lichaam Prostaglandines hormonen aanmaken die op hun buurt de aanmaak van oxytocine stimuleren. Oxytocine zorgt vervolgens voor weeën.
Meer informatie over de inleiding
Meer informatie over het inleiden van de bevalling vind je hieronder in de vlog van DeVerlosmoeder