Skip to content
Baby pasgeboren bij mama

Alles over meconium en meconiumhoudend vruchtwater

Meconium is de eerste ontlasting van je kindje. Het bestaat uit lanugo, vernix caseosa, slijm en gal. Wat is meconium precies? Wat is meconiumhoudend vruchtwater en waarom is dit gevaarlijk voor je kindje?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is meconium?

Meconium is de eerste ontlasting van je kindje. Het is geurloos, donkergroen tot zwart van kleur en erg kleverig. Je kindje slikt in de baarmoeder vruchtwater in waar lanugo haartjes, vernix caseosa, slijm en gal zit. Deze afvalstoffen hopen zich op in het spijsverteringskanaal en vormen meconium.

Meconium komt vrij bij de eerste darmbewegingen van je kindje. Dit is meestal binnen de eerste 24 uur na de bevalling. Een paar dagen na de geboorte wordt de poep van je kindje langzaam okergeel tot bruin van kleur dankzij de borst- of flesvoeding.

Wat is meconiumhoudend vruchtwater?

Meconiumhoudend vruchtwater is een aandoening waarbij meconium aanwezig is in het vruchtwater. Maar wist je dat je kindje al vanaf 10 weken zwangerschap kleine beetje meconium in het vruchtwater loost? Bij 20 weken zwangerschap is de anuspier van je kindje wat meer ontwikkeld waardoor de hoeveelheid meconium in het vruchtwater weer afneemt.

Bij 10 tot 15% van de zwangerschappen poept je kindje voor of tijdens de bevalling in het vruchtwater. En hoe verder je bent in de zwangerschap, hoe groter de kans dat je kindje in het vruchtwater heeft gepoept. Bij 42 weken zwangerschap heeft zelfs 25% van de baby’s gepoept in het vruchtwater. Je spreekt dan van meconiumhoudend vruchtwater. Het vruchtwater is dan bruin of groenig van kleur. Breken je vliezen en heeft het vruchtwater deze kleur? Neem dan direct contact op met je verloskundige. Meconium in het vruchtwater neemt namelijk een aantal risico’s met zich mee.

Wat zijn de risico’s van meconiumhoudend vruchtwater?

Het hebben van meconiumhoudend vruchtwater is op zich voor je kindje geen risico. Je kindje krijgt zijn zuurstof via de navelstreng dus het meconium komt niet in zijn longetjes terecht. Krijgt je kindje in de baarmoeder of tijdens de bevalling zuurstoftekort dan kan hij happen naar adem. Hierdoor komt het meconium terecht in zijn longetjes waardoor het gevaarlijk kan worden. Door de kleverigheid van meconium kan het de longen van je kindje afsluiten en de luchtweg blokkeren bij het uitademen. Dit is het meconium aspiratie syndroom (MAS). De longen van je kindje zijn zo erg uitgezet dat ze kunnen scheuren of in elkaar klappen. Ook kunnen er ontstekingsreacties en ernstige ademhalingsproblemen ontstaan.

Wat zijn de symptomen van MAS?

De symptomen van MAS is niet voor ieder kindje hetzelfde. Het varieert en is afhankelijk van de ernst van de situatie. In milde gevallen kan je kindje een lichte hoest of pieptoon hebben. In ernstige gevallen heeft je kindje een snelle ademhaling, ziet hij blauw en/of kreunt hij. Ook een uitgezette borstkas en intrekkingen tussen de ribben wijzen erop dat je kindje meconiumhoudend vruchtwater heeft ingeademd.

Is er meconium gevonden in het vruchtwater dan wordt je kindje goed in de gaten gehouden. Vooral zijn ademhaling wordt in de gaten gehouden en bij twijfel wordt er een longfoto gemaakt.

Een heftig geval van het Meconium aspiratie syndroom kan door het zuurstoftekort tot hersenbeschadiging bij je kindje leiden of hij heeft een kans op overlijden. Bij ongeveer 5% van de baby’s die in het vruchtwater hebben gepoept komt het MAS Syndroom voor.

Hoe wordt MAS behandeld?

Ook de behandeling van het Meconium aspiratie syndroom hangt af van de ernst van de situatie. In milde gevallen is het geven van extra zuurstof genoeg om je kindje te helpen ademen. Maar het kan ook dat de longen van je kindje uitgezogen moeten worden of hij een beademingsmachine nodig heeft. Deze neemt de ademhaling van je kindje over zodat zijn longen kunnen herstellen.

Het hoofddoel van de behandeling van MAS is dan ook de longen van je kindje te beschermen tegen verdere schade en hem te helpen herstellen zodat hij zelfstandig kan ademen. Zodra de longen genoeg zijn herstelt wordt hij van de beademingsmachine gehaald. Ook krijg je kindje vaak antibiotica tegen infecties.

Je bevalling bij meconiumhoudend vruchtwater

Wanneer tijdens de zwangerschap al bekend is dat je baby in het vruchtwater heeft gepoept, of je ziet een groenige kleur in het vruchtwater na het breken van de vliezen dan wordt er aangeraden om in het ziekenhuis te bevallen. In het ziekenhuis kan de hartslag van je kindje met een CTG continue in de gaten worden gehouden. Ook kan je kindje na de bevalling bij nood direct aan de beademing. Is acht uur na de bevalling alles goed; je kindje ademt goed, toont geen tekenen van zuurstoftekort, hij piept niet tijdens het ademhalen en er zijn geen ontstekingsreacties, dan mag je samen met je kindje naar huis.

Oorzaken meconium houdend vruchtwater

Het is vaak niet precies bekend waarom je kindje in het vruchtwater heeft gepoept. He kan betekenen dat hij volgroeid is, zijn darmen rijp zijn en dat hij zijn eerste darmbewegingen heeft gemaakt in de baarmoeder. Maar het kan ook betekenen dat je kindje in nood is geweest. Dit kan zijn stress of zuurstoftekort waardoor hij als reflex zijn darmen heeft geleegd.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.