Skip to content
Vrouw ongesteld

Ongesteld en zwanger; kan dit?

Je bent zwanger en rond de datum waarop je normaal menstrueert verlies je ineens bloed. Kan je ongesteld worden tijdens je zwangerschap? Het antwoord is nee, je kan niet ongesteld worden tijdens je zwangerschap. Maar wat veroorzaakt dit bloedverlies dan? En moet je je zorgen maken?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Kan je ongesteld worden tijdens je zwangerschap?

Laten we eerst even kort beginnen met wat er ook alweer gebeurt tijdens je menstruatie. Elke maand bereid je lichaam zich voor op een eventuele zwangerschap. Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen en is verdeeld in twee fasen: de folliculaire fase en de luteale fase. In de folliculaire fase, die loopt van de eerste dag van je menstruatie tot de eisprong, groeien de follikels (die de eicellen bevatten) onder invloed van FSH (follikelstimulerend hormoon). Zodra de grootste follikel een diameter van ongeveer 17-20 mm heeft bereikt, piekt het LH (luteïniserend hormoon) om de eisprong te stimuleren. 36 tot 48 uur na deze LH-piek scheurt de follikel en komt er een eitje vrij; dit is de eisprong. Het eitje komt in de eileider terecht en gaat naar de baarmoeder klaar om bevrucht te worden. Als er geen bevruchting plaatsvindt, worden de eicel en het baarmoederslijmvlies tijdens de menstruatie afgestoten en begint de cyclus opnieuw.

Wordt de eicel bevrucht dan zorgen de zwangerschapshormonen oestrogeen en progesteron ervoor dat je baarmoederslijmvlies niet wordt afgestoten. De bevruchte eicel kan dan, eenmaal aangekomen in je baarmoeder, innestelen in je baarmoederwand. Je bent zwanger en kunt dus niet meer ongesteld worden.

Wat veroorzaakt bloedverlies tijdens de zwangerschap

En toch hebben sommige zwangere vrouwen bloedverlies rond de periode dat ze ongesteld moeten worden. Waar komt dit bloedverlies vandaan? Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan meerdere oorzaken hebben:

Pseudo menstruatie

Pseudo is afgeleid van het Grieks en staat voor ‘nep of lijkend op’. Een pseudo menstruatie is dan ook bloedverlies dat lijkt op een menstruatie en rond dezelfde periode komt. Wanneer een eicel is bevrucht maakt je lichaam het zwangerschapshormoon hCG aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat er geen eicellen meer rijpen en je niet meer ongesteld wordt. In het geval van een pseudo menstruatie produceer je te weinig HCG waardoor je hersenen nog niet beseffen dat je zwanger bent. Hierdoor krijg je rond je menstruatie bloedverlies zonder dat er een eisprong heeft plaatsgevonden.

Innestelingsbloeding

Tijdens je ovulatie komt er een eicel vrij uit één van je eierstokken die door de eileider reist. Als de eicel wordt bevrucht door een zaadcel nestelt zich deze in het baarmoederslijmvlies in. Dit proces gebeurt meestal ongeveer zes dagen na de bevruchting. In sommige gevallen kan de eicel tijdens de innesteling een bloedvat raken. Dit kan een bloeding veroorzaken dat lijkt op een menstruatie. Een innestelingsbloeding is echter meestal veel lichter dan een menstruatie en duurt slechts enkele dagen. De bloeding kan zich ook alleen uiten in wat bruine afscheiding

Bloeding vanuit de baarmoedermond

De baarmoedermond is bedekt met een dunne huid. Onder invloed van zwangerschapshormonen wordt deze huid nog dunner waardoor de bloedvaatjes hieronder meer aan de oppervlakte komen te liggen. Hierdoor kunnen deze bloedvaatjes sneller beschadigen wat een kleine bloeding kan veroorzaken. Heb je bloedverlies na het toucheren of een vrijpartij? Dan gaat het waarschijnlijk om een gesprongen bloedvaatje.

Bloedverlies bij de aanhechting van de placenta

Je kunt ook een bloeding krijgen vanuit de aanhechting van de placenta. De placenta hecht zich vast aan de baarmoederwand. Dit kan op op verschillende posities; aan de achterkant (posterior),aan de voorkant (anterior) en aan de bovenkant (fundaal). Tijdens de zwangerschap groeit de placenta met je kindje mee en kan hij wat omhoog getrokken worden. Dit veroorzaakt spanning aan de aanhechting van de placenta waardoor er wat bloedvaatjes beschadigd kunnen raken wat een kleine bloeding kan veroorzaken.

Placenta Praevia

Placenta praevia is een complicatie die tijdens de zwangerschap kan optreden en waarbij de placenta zich onderaan de baarmoederwand hecht en de baarmoederhals geheel of gedeeltelijk bedekt. Bloedverlies is het meest voorkomende symptoom van placenta praevia en tevens vaak de enige. Dit kan op elk moment van de zwangerschap optreden, maar de kans neemt toe naarmate de zwangerschap vordert en tijdens de bevalling. De bloeding verloopt meestal zonder weeën of buikpijn.

Illustratie Placenta Preavia liggingen

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een zwangerschap die buiten de baarmoeder ontstaat. Dit kan gebeuren als de bevruchte eicel zich hecht in de eileiders, de eierstokken, de baarmoederhals of in de buikholte in plaats van in de baarmoeder. Symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn buikpijn, schouderpijn en bloedverlies.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

SOA

Een andere oorzaak van bloedverlies tijdens de zwangerschap is een soa. Soa’s, zoals chlamydia en gonorroe kunnen wat licht bloedverlies veroorzaken tijdens de zwangerschap. Een soa kan daarnaast tijdens de zwangerschap of bij de bevalling problemen veroorzaken bij je kindje. Je krijgt daarom rond 12 weken een bloedonderzoek aangeboden die aandoeningen opspoort die gevaarlijk kunnen zijn voor je kindje. Hieronder vallen ook infectieziekten.

Miskraam

Bloedverlies kan helaas ook duiden op een aanstaande miskraam. Als het bloedverlies steeds erger wordt en gepaard gaat met buikkrampen is dat vaak een teken dat er een miskraam aankomt. Als je een miskraam hebt, zul je waarschijnlijk stolsels van bloed en weefsel verliezen.

Wat moet je doen bij bloedverlies?

Bloedverlies tijdens de zwangerschap komt regelmatig voor en is gelukkig vaak onschuldig. Het komt bij 15 tot 20 procent van alle zwangerschappen voor en bij de helft hiervan is het onschuldig. Ben je minder dan twaalf weken zwanger, is het bloedverlies minimaal en heb je er geen pijn bij, dan kun je meestal het beste even afwachten en kijken of het doorzet of niet. Zeker wanneer het na het vrijen is begonnen gaat het in de meeste gevallen om een gesprongen adertje. Maar als het bloedverlies heviger wordt of als je buikkrampen krijgt, moet je altijd even je verloskundige bellen. Begint de bloeding s’nachts en is het minimaal, wacht dan even tot de ochtend om je verloskundige te bellen. S’nachts kunnen ze helaas ook weinig voor je betekenen. Is er een echo nodig dan zal deze overdag worden ingepland. Heb je minimaal bloedverlies gehad en heb je de verloskundige niet gebeld? Geef het dan wel altijd even aan bij je volgende controle.

Ben je langer dan 12 weken zwanger en heb je bloedverlies neem dan altijd even contact op met je verloskundige. Ook hier geldt dat het in de meeste gevallen onschuldig is, maar de verloskundige wil het graag toch even weten. Komt het bloedverlies ‘s nachts, is het minimaal bloedverlies en heb je geen pijn wacht dan even tot de ochtend met bellen. Maak je je erg zorgen of verlies je veel bloed en/ of heb je pijn? Neem dan direct contact op met je verloskundige, ook s’nachts.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.