Je baby in de 25e week van je zwangerschap
Meestal heb je rond twintig weken je laatste echo. Zijn er redenen om een keertje extra te kijken dan zullen er natuurlijk extra echo’s ingepland worden. Het kan ook zijn dat jouw verloskundigenpraktijk een eigen echo apparaat heeft en vaker echo’s aanbiedt. Wil je jouw kindje graag nog een keer extra zien dan kun je kiezen voor een pretecho. Je zult dan zien dat het gezicht van je kindje steeds meer kenmerken krijgt en verfijnder wordt. Ook zal hij wat voller zijn als bij de 20 wekenecho. Als je geluk hebt zal je hem zijn oogjes zien opendoen, even rekken zien en strekken en misschien wel even zien zwaaien. Ondanks dat hij zijn oogjes open doet zal hij nog niet veel kunnen zien. Dit komt doordat de ogen nog bedekt zijn met een klein vliesje. Licht en donker zal hij wel kunnen onderscheiden, maar verder waarschijnlijk niet veel.
Het huidje van je kindje wordt steeds minder doorzichtig en steeds rozer. Dit komt doordat de kleine haarvaatjes zich vullen met bloed. Daarnaast begint je kindje meer “babyvet” te krijgen waardoor zijn huidje wat gladder is. Hij begint dus al steeds meer te lijken op het baby’tje dat over een week of vijftien geboren wordt. Vanaf nu zullen jongetjes ook wat zwaarder worden dan meisjes.
Tijdens controles bij je verloskundige krijg je de hartslag van je kindje te horen. Deze gaat met wel 140 slagen per minuut, bijna twee keer zo snel dan die van jou. Maar waar je het hartje eerst alleen via de doptone kon beluisteren zou je partner deze nu ook thuis kunnen horen. Hiervoor kan je partner zijn hoofd op je buik leggen, ongeveer tien centimeter onder je navel. Ook zou je het kunnen proberen met een WC rol op je buik. Geen zorgen als je nog niets hoort, het is nog wat vroeg in de zwangerschap. Probeer het dan over twee weken nog eens.
Jij in de 25e week van je zwangerschap
Hebben jij en je partner nog een mooie vakantie of weekendje weg gepland staan? Dit trimester voel je je waarschijnlijk op je fitst. Je hebt weinig last meer van vermoeidheid en misselijkheid en je buik zit nog niet erg in de weg. Het moment om nog met z’n tweeën te genieten van elkaar. Mits het jullie eerste kindje is natuurlijk. Bij een eerste kindje weet je nog niet helemaal wat je kunt verwachten, maar één ding is zeker. Jullie leven gaat over een paar maanden flink veranderen. Die spontane etentjes of avondjes uit worden toch wat lastiger met een kindje dat op tijd naar bed gaat. Dus geniet nog even van de spontaniteit en ga er lekker op uit. Natuurlijk kun je dat ook doen met je kindje erbij, maar dan zijn er wat meer factoren om rekening mee te houden.
Ook bij een tweede of volgend kindje is het lekker om nog een weekendje weg te gaan samen. Je weet wat je kunt verwachten en je weet dat de eerste tijd met jullie nieuwe kindje weer een periode is van wennen en minder slaap. En meestal ook een periode waar je wat minder tijd hebt voor elkaar.
Gaan jullie op babymoon in het buitenland? Houd er dan rekening mee dat je tot de 28e zwangerschapsweek zonder problemen mag vliegen. Daarna kan er om een zwangerschapsverklaring worden gevraagd, die is ondertekend door je verloskundige, met je uitgerekende datum. De zwangerschapsverklaring kun je aanvragen bij je verloskundige. Met een zwangerschapsverklaring mag je tot de 36e zwangerschapsweek nog vliegen. Nog een lekkere babymoon gepland naar de zon? Pas dan op voor een zwangerschapsmasker.
Zwangerschapsmasker
Misschien is het je al opgevallen dat je wat donkere vlekken in je gezicht hebt gekregen; een zwangerschapsmasker. Onder invloed van oestrogeen en progesteron produceert je huid meer pigment. Een bruine kleurstof die het weefsel onder je huid beschermt tegen de uv-straling van de zon.
Een zwangerschapsmasker kan geen kwaad maar wordt door veel vrouwen als storend ervaren. Gelukkig kun je deze donkere vlekken in veel gevallen voorkomen door de zon te vermijden. Blijf op zonnige dagen lekker in de schaduw zitten. Ga je wel de zon in? Smeer je dan regelmatig in met zonnebrand factor 50 en draag zoveel mogelijk een hoedje of pet.
Sommige vrouwen zijn helaas gevoelig voor de aanmaak van pigment. Je kunt een zwangerschapsmasker dan ook niet voorkomen. Gelukkig verdwijnt het masker in de meeste gevallen binnen enkele maanden na de bevalling. Als je je erg stoort aan de bruine vlekken kun je deze camoufleren met make up. Er zijn ook (blekende) crèmes op de markt die gemaakt zijn voor de behandeling van pigmentvlekken. Maar laat je hier altijd eerst goed over informeren door een expert. De ingrediënten in sommige crèmes kunnen schadelijk zijn voor je kindje.
Hoge of lage bloeddruk tijdens de zwangerschap
Zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat je bloeddruk alle kanten op kan gaan. Een te hoge of lage bloeddruk komt dan ook vaak voor. Een lage bloeddruk kan vervelende klachten geven maar is niet gevaarlijk voor je kindje. Een hoge bloeddruk daarentegen kan zowel voor jou als voor je kindje gevaarlijk zijn.
Wanneer de verloskundige je bloeddruk opmeet hoor je vaak twee getallen, een onder- en een bovendruk. Deze getallen hebben te maken met het pompen van je hart. Wanneer je hart bloed rondpomp is de druk op je aderen het groot, dit wordt gemeten als de bovendruk. Wanneer je hart zich ontspant, tussen twee hartslagen in, is het druk het laagst. Dit wordt gemeten als de onderdruk. Gemiddeld heb je een bloeddruk van 120/80.
Zit je bloeddruk onder de 90/60 dan heb je een lage bloeddruk, dit heet ook wel hypotensie. Een lage bloeddruk is gelukkig niet gevaarlijk voor je kindje maar kan jou wel vervelende kwaaltjes geven zoals duizeligheid, flauwvallen en vermoeidheid. Ga wanneer je duizelig bent even zitten met je benen omhoog om te voorkomen dat je flauwvalt. Hoewel een lage bloeddruk op zich niet gevaarlijk is kan flauwvallen natuurlijk wel gevaarlijk zijn.
Als je onderdruk hoger is dan 90 heb je een hoge bloeddruk, dit heet ook wel hypertensie. In tegenstelling tot een lage bloeddruk is een hoge bloeddruk wel gevaarlijk voor jou en je kindje en heb je meestal geen klachten. Je zult bij een hoge bloeddruk daarom ook goed in de gaten gehouden worden door de verloskundige. Met een onderdruk hoger dan 95 of een bovendruk hoger dan 140 heb je kans op zwangerschapsvergiftiging. Zwangerschapsvergiftiging is een verzamelnaam voor pre-eclampsie, eclampsie en het HELLP-syndroom.
Van een hoge bloeddruk heb je meestal geen klachten. Toch kunnen de volgende klachten wel optreden. Wees hier, vooral in het derde trimester extra alert op:
- Tintelingen in je handen
- Aanhoudende hoofdpijn
- Wazig, sterretjes of dubbel zien
- Misselijkheid en overgeven
- Pijn of knellend gevoel boven in je buik
- Vochtophopingen in je enkels, handen en gezicht
Neem bij één van de bovenstaande symptomen contact op met je verloskundige. Deze zal je bloeddruk opnemen en je, indien nodig, doorverwijzen naar het ziekenhuis.
Geboorteplan
Het is nog vroeg in de zwangerschap maar heb je al nagedacht over een geboorteplan? In een geboorteplan leg je al jouw wensen vast voor de bevalling. Het is een manier om je partner, je verloskundige en andere zorgverleners te laten weten wat jouw wensen zijn. Het geboorteplan is ook de ideale manier om vooraf goed over je bevalling na te denken en goed in te lezen over de mogelijkheden.
Een geboorteplan varieert van één tot een aantal a4’tjes. Belangrijk is dat het een beknopte samenvatting is van jouw wensen. Een zorgverlener moet hem snel kunnen doorlezen zodat ze in onvoorziene omstandigheden snel kunnen schakelen en toch rekening kunnen houden met jouw wensen.
Dus hoe schrijf je een geboorteplan? Belangrijk is dat je eerst goed gaat nadenken over wat je wilt tijdens je bevalling. Ga er een avond voor zitten en schrijf wat wensen op, hierbij kun je denken aan hele eenvoudige dingen zoals waar je wilt bevallen of wie je erbij wilt hebben. Maar denk ook na over specifieke wensen. Vind je het bijvoorbeeld fijn om kaarsen aan te zetten tijdens de bevalling, wil je graag muziek of wil je zo min mogelijk poespas?
De volgende stap is goed inlezen. Weet je wat je ongeveer wilt? Ga dan lezen over de mogelijkheden, misschien zijn er dingen waar je nog niet aan hebt gedacht of waarvan je niet eens wist dat het mogelijk was. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een Doula bij je bevalling, of een bevalling in bad. Lees ook ervaringsverhalen van andere vrouwen en vraag rond in je eigen omgeving. Wat vonden je vriendinnen, moeder of zus(sen) prettig tijdens de bevalling en wat hadden ze graag anders gezien? Een goede voorbereiding is heel belangrijk om rustig je bevalling in te kunnen gaan.
De volgende stap is het opschrijven van je geboorteplan. Hou het kort en krachtig zodat een zorgverlener snel kan scannen. Enkele punten die je kunt meenemen in een geboorteplan zijn:
- Waar wil je bevallen? Ziekenhuis, geboortehuis of thuis?
- Wie mag er bij de bevalling aanwezig zijn?
- Wil je graag dat er foto’s genomen worden, zo ja wie gaat deze maken?
- Heb je specifieke wensen voor de ruimte waar je in bevalt?
- Hoe sta je tegenover een stagiair bij je bevalling?
- Hoe wil je dat er met jou gecommuniceerd wordt? Wil je van alles op de hoogte gehouden worden of liever in je eigen “bubbel” blijven en alleen het essentiële horen.
- Wie is er beslissingsbevoegd in het geval jij dit niet meer bent?
- Wil je een seintje wanneer het de laatste kans is om nog naar het ziekenhuis te gaan?
- In welke houding wil je bevalling?
- Zijn er dingen die je absoluut niet wilt tijdens je bevalling?
- Wil je tips en adviezen krijgen tijdens je bevalling?
- Hoe sta je tegenover pijnbestrijding?
- Heb je al één of meerdere kinderen, waar gaan die naar toe tijdens de bevalling?
- Welke soorten pijnbestrijding wil je wel en welke niet?
- Mocht er een keizersnede nodig zijn, wie wil je hier bij hebben?
- Mochten er onvoorziene omstandigheden zijn waardoor jij of je kindje geopereerd moet worden, wil je dat je partner bij jou blijft of bij je kindje?
- Wil je zelf je kindje opvangen?
- Wie gaat de navelstreng doorknippen?
- Wat wil je met de placenta na de geboorte?
- Wil je na de bevalling meteen borstvoeding geven?
- Heb je specifieke wensen voor het lichamelijke onderzoek van je kindje na de bevalling?
Dit zijn slechts een paar vragen om over na te denken. Kies in het geboorteplan alleen uit wat voor jou belangrijk is, je hoeft ze niet allemaal te beantwoorden. En onthou je kunt altijd afwijken van je geboorteplan. Je weet van te voren nooit hoe de bevalling gaat lopen en wat je op dat moment fijn vindt. Het geboorteplan is enkel een houvast. Er kunnen ook onvoorziene omstandigheden zijn waardoor bepaalde wensen niet mogelijk zijn.
Wanneer je het geboorteplan klaar hebt kun je deze bespreken met je partner en verloskundige zodat ze jouw wensen al een beetje in kaart hebben. Ook kan de verloskundige je meer tips of informatie over de bevalling geven. Of eventuele vragen beantwoorden.
Is je geboorteplan definitief? Maak twee kopieën, eentje voor in je vluchtkoffer en eentje voor thuis. Laat je partner ook weten waar de plannen zijn zodat hij deze kan overhandigen aan de zorgverleners.