Je baby in de 40e week van je zwangerschap
Zowel jij als je kindje zijn er waarschijnlijk helemaal klaar voor om elkaar te ontmoeten. De bevalling is een heftige, emotionele maar ook mooie ervaring. En niet alleen voor jou maar ook voor je kindje is de overgang groot. Hij gaat van een vertrouwde, warme omgeving naar de buitenwereld met veel geluid en licht. Daarnaast moet hij leren ademen en zijn lichaam op temperatuur houden. Maar hoe ervaart je kindje de bevalling?
De bevalling komt op gang door de aanmaak van hormonen die de weeën stimuleren. Er zijn steeds meer signalen die er op wijzen dat deze bevallingshormonen worden aangemaakt als reactie op stofjes die je kindje afgeeft. Hij geeft dus aan wanneer hij er klaar voor is. Tijdens het eerste gedeelte van de bevalling kan je kindje nog even lekker slapen. En ook tussendoor zal hij periodes hebben van slapen en waken. Een luxe die jij helaas niet hebt. In het begin van de bevalling zorgen de weeën ervoor dat je baarmoedermond ontsluit en je kindje dieper met zijn hoofdje tegen de baarmoederwand zakt. Dit is de ontsluitingsfase en het minst ingrijpend voor je kindje.
Wanneer je tien centimeter ontsluiting hebt, gaat de ontsluitingsfase over in de persfase. Persweeën zijn het minst comfortabel voor je kindje. Tijdens het persen wordt het hoofdje dieper het geboortekanaal in geduwd. Dit gaat in stapjes. Iedere keer als jij perst wordt het hoofdje richting de uitgang geduwd, daarna zakt hij weer een stukje terug. Door de druk van de weeën wordt het vruchtwater uit de longen van je kindje geperst. Hierdoor kunnen ze zich na de geboorte direct vullen met lucht. Deze druk kan er ook voor zorgen dat het hartje tijdens een perswee wat langzamer gaat kloppen en hij wat minder lucht krijgt. Tussen de weeën door hersteld je kindje zich weer. De verloskundige houdt de gezondheid van je kindje goed in de gaten tijdens de bevalling.
Jij in de 40e week van je zwangerschap
Het moment is daar, je bent nu 40 weken zwanger en je uitgerekende datum is hier. Je wordt misschien al wat ongeduldig maar zoals we vorige week al aangaven bevalt slechts vijf procent van de vrouwen op hun uitgerekende datum. Het kan dus nog twee weken duren. Na 42 weken zwangerschap weet je zeker dat je je kindje snel gaat ontmoeten, je bevalling wordt dan namelijk kunstmatig ingeleid. Uit onderzoek is gebleken dat de placenta na 42 weken minder gaat werken en de hoeveelheid vruchtwater afneemt. Ook neemt de kans dat je kindje in het vruchtwater poept toe. Maar zo ver ben je nog lang niet. Je kunt je nu geestelijk gaan voorbereiden op de bevalling en ontmoeting met je kindje.
Probeer vol vertrouwen je bevalling in te gaan. Dit kun je doen door je goed voor te bereiden. Lees je goed in en stel vragen aan je omgeving en verloskundige. Zie je op tegen de bevalling of ben je bang voor de pijn? Geef dit aan bij je verloskundige. Maar het belangrijkste is om op jezelf en je eigen lichaam te vertrouwen.
Tijdens de bevalling maak je het hormoon oxytocine aan. Dit hormoon is verantwoordelijk voor je weeën. De aanmaak van oxytocine versterkt zichzelf. Hoe meer weeën, hoe meer oxytocine je gaat aanmaken, hoe meer oxytocine hoe krachtiger je weeën en hoe sneller je baarmoedermond ontsluit.
En heel belangrijk; hoe meer ontspannen je bent hoe meer oxytocine je aanmaakt en hoe sneller je bevalling dus gaat. Probeer je daarom volledig over te geven aan de kracht en zelfs de pijn van de weeën. Je moet je lichaam het werk laten doen. Luister naar je lichaam en creëer een omgeving voor jezelf waarin je jezelf volledig kunt ontspannen. Hierbij kun je denken aan een warm bad of douche, muziek of zelfs kaarsen. Maar ook de mensen om je heen hebben invloed. Heb je al een kindje? Breng deze naar opa of oma zodat je je volledig kunt concentreren op de bevalling.
Want hoe beter je kunt ontspannen en je kunt overgeven aan een wee, hoe meer endorfine je lichaam aanmaakt. Endorfine is een natuurlijke pijnstiller en kunnen je helemaal in je eigen wereld brengen. Ze worden vooral actief in de laatste centimeters van de ontsluiting. Door negatieve factoren zoals angst, stress, kou, schaamte of fel licht maak je het stresshormoon adrenaline aan. Adrenaline zorgt ervoor dat oxytocine zijn werk niet goed kan doen. Hierdoor kan je bevalling minder goed op gang komen of zelfs stoppen. Adrenaline verstoort daarnaast de aanmaak van endorfine waardoor je dus meer pijn kan ervaren. Ontspanning en vertrouwen hebben in je lichaam is dus essentieel.
Bevallingstips
Onderstaande tips kunnen je helpen om het je zo prettig mogelijk te maken tijdens de bevalling:
- Hou jezelf warm tijdens de ontsluitingsweeën. Trek lekkere warme kleren aan of neem een warme douche.
- Jij bent de baas bent over je bevalling. Gaat het niet zoals je zelf wilt, vind je iemand irritant of is er iets in de omgeving wat je tegenstaat, geef het aan. Wees niet bang om iemand tegen het hoofd te stoten. Het is jouw bevalling en hoe beter jij je voelt hoe sneller de bevalling gaat.
- Doe wat er goed voelt voor jou. Schreeuw, vloek of lach tijdens een wee, schaam je niet.
- Aan iedere wee komt een einde. Concentreer je op je ademhaling. Ademhalingstechnieken kunnen je helpen om je af te leiden van de pijn van een wee.
- Blijf bewegen. Onderzoeken hebben aangetoond dat beweging kan helpen om je bevalling te bespoedigen en ervoor te zorgen dat je minder pijn voelt.
- Herhaal tegen jezelf: Ik kan dit! Deze wee komt nooit meer terug.
- Een bevalling kan een flinke tijd duren, blijf daarom goed drinken.
Eerste 30 minuten na je bevalling
Veel vrouwen bereiden zich gedurende de zwangerschap voor op de bevalling maar vergeten de momenten na de bevalling. Want wat gebeurt er eigenlijk de eerste dertig minuten na de bevalling?
Gefeliciteerd je kindje is geboren! En nu? Er komt veel op jou en je kindje af. Hij gaat van een warme veilige omgeving naar een koude en drukke wereld. Hij moet ademhalen en krijgt zijn voedingsstoffen niet meer via de placenta maar zal zelf moeten gaan drinken. En vergeet niet alle nieuwe prikkels die hij moet gaan verwerken.
Om te kijken hoe het met je kindje gaat en hoe hij de bevalling heeft doorstaan wordt de Apgar-test gedaan. Je kindje wordt beoordeeld op zijn ademhaling, Pols/hartslag, Spierspanning, Aspect / kleur van de huid en Reactie op prikkels. Op basis van de Apgar test krijgt je kindje een Apgar-score tussen 0 en 10. De Apgar-test wordt twee keer gedaan. Eén keer als je kindje net geboren is en na vijf minuten nog een keer. Als je kindje na vijf minuten een Apgar-score tussen de 7 en 10 heeft gaat het goed. Is zijn score lager dan wordt hij tien minuten na de geboorte nog een keer getest.
Maar voordat ze gaan testen wordt je kindje eerste afgedroogd en in warme doeken gewikkeld om hem warm te houden en vervolgens op je buik of borst gelegd. Dit huid-op-huidcontact is belangrijk om hem warm te houden, zijn energie te sparen en hem bij te laten komen van de geboorte. Ook stimuleert het huid-op-huid contact natuurlijke reflexen bij jou en bij je kindje die zullen helpen bij het geven van borstvoeding.
Wanneer de hartslag van je kindje niet meer in de navelstreng te voelen is, kan deze door je partner of verloskundige worden doorgeknipt. Ook kan de placenta geboren worden. Gemiddeld komt deze binnen dertig minuten na de bevalling. De verloskundige zal controleren of je baarmoeder goed is samengetrokken en je niet teveel bloed verliest.
Wil je borstvoeding gaan geven, dan wordt je kindje in het eerste half uur na de bevalling aan de borst gelegd. Het hormoon oxytocine, dat je lichaam aanmaakt tijdens en na de bevalling, regelt het toeschietreflex van de moedermelk waardoor je kindje kan drinken. De eerste moedermelk die je lichaam aanmaakt heet colostrum en zit vol eiwitten, suikers en antistoffen.
Als je wat bent uitgescheurd en je moet gehecht worden, zal de verloskundige dit meestal direct doen. Alleen in het geval van een totaalruptuur zal je op de operatiekamer onder algehele verdoving of met een ruggenprik gehecht moeten worden. Een totaalruptuur komt gelukkig slechts in twee van de honderd bevallingen voor.
Ontspan en geniet van je rustmomenten
De bevalling en kraamweek komen steeds dichterbij. Of het nu je eerste of een volgende kindje is, er komt veel op je af. De bevalling is lichamelijk zwaar en in de weken erna zal je moeten herstellen en wennen aan je “nieuwe” leven met je kindje. Geniet daarom nu nog even lekker van je rust. Dit is hét moment om schaamteloos je serie in één keer af te kijken, nog even te wandelen of ‘s middags te slapen. Geniet nog even van deze tijd voor jezelf. Want hoeveel je straks ook van je kindje geniet, er blijft, zeker in het begin, weinig “mama” tijd over.