Skip to content
Weeen opvangen

Waar voel je weeën?

Weeën kun je op verschillende plekken in je lichaam voelen. De meest bekende weeën zijn natuurlijk de buikweeën, maar wist je dat je de weeën ook kunt voelen in je rug of je benen?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is een wee en hoe voelt een wee?

Als je last krijgt van weeën krijg je te maken met samentrekkingen van je baarmoederspier die je lichaam klaarmaakt voor de bevalling. De frequentie en intensiteit van een wee bouwt zich op naarmate je bevalling vordert. Zo zal je lichaam beginnen met voorweeën die nog relatief mild zijn en onregelmatig komen. Vervolgens zul je te maken krijgen met ontsluitingsweeën. Deze komen regelmatig, duren wat langer en zijn pijnlijker. Als het moment bijna daar is, krijg je persweeën. Deze zijn erg krachtig en bedoeld om je kindje naar buiten te duwen.

Hoe voel een wee? Dat is lastig te omschrijven. Elke vrouw ervaart het tenslotte anders. Over het algemeen laat een wee zich het best omschrijven als een kramp die komt, erger wordt en dan weer gaat. Het is een beetje te vergelijken met het opkomen van een golf. Vaak wordt de pijn van een wee ook vergeleken met de pijn die je kunt voelen tijdens je menstruatie, maar dan heftiger.

Waar voel je weeën?

Weeën kun je op meerdere plekken voelen. De meest bekende en voorkomende weeën zijn toch wel de buikweeën of steken die te voelen zijn rond het bekken en de vagina, maar ook in je rug en je benen kun je er last van krijgen. Met een beetje pech voel je de weeën op meerdere plekken tegelijk, maar het kan ook zijn dat je het maar op één plek voelt of dat het wisselt.

Buikweeën

De plek waar vrouwen de weeën het meest voelen, is in de (onder)buik. Deze weeën worden vaak ervaren als heftige krampachtige menstruatiepijn onder in je buik. De pijn komt langzaam opzetten tot het een hoogtepunt bereikt en zakt vervolgens weer weg. In het begin van de bevalling zijn ze goed op te vangen maar naarmate de bevalling vordert, worden ze steeds krachtiger en pijnlijker. De volgende tips kunnen je helpen bij het opvangen van buikweeën:

  • Probeer zoveel mogelijk te ontspannen. Let hierbij goed op je ademhaling.
  • Misschien vind je het prettig om even onder de douche te gaan of een warm bad te nemen. Ook een warme kruik kan verlichting bieden. Houd deze gerust tegen je buik, maar pas op dat hij niet té heet is.
  • Het kan eveneens fijn zijn om verschillende houdingen aan te nemen. Zo kom je er achter wat voor jou het beste werkt om een wee goed op te vangen.
  • Kun je nog lopen? Doe dit dan zeker. Door de beweging voel je de pijn minder. Ook het wiegen van je heupen kan verlichting geven.

Rugweeën

Rugweeën kunnen ook aanvoelen als menstruatiepijn en erg vervelend zijn. Met name in je onderrug zul je deze krampen goed voelen. In de meeste gevallen straalt de pijn vanuit de buik door naar de rug. Deze weeën kunnen lastiger zijn om goed op te vangen, maar toch zijn er een paar tips die je hierbij kunnen helpen:

  • Zo is het erg prettig om tegendruk te krijgen. Vraag je partner om achter je te komen zitten om tegendruk te geven of je rug te masseren.
  • Een andere tip is om een opgerolde handdoek onder je rug te leggen als je ligt.
  • Warmte kan ook bij je rug fijn aanvoelen. Een kruik kan verlichting bieden, maar een warme douche of bad is ook fijn.
  • Als je blijft bewegen, kun je de pijn doorgaans beter opvangen. Het helpt hierbij ook om af en toe van houding te wisselen.
  • Blijf bovendien goed op je ademhaling letten. Doe zo nodig oefeningen die je hierbij kunnen helpen.

Beenweeën

Heb je last van krampen en of een stekende pijn in je benen, dan zijn dit de typische beenweeën. Hierbij straalt de pijn voornamelijk door naar je bovenbenen. Je kunt het een beetje vergelijken met heftige spierpijn of zenuwpijn. Beenweeën zijn meestal lastig op te vangen en veel vrouwen ervaren dit dan ook als erg pijnlijk. Toch zijn er ook genoeg vrouwen die het prima te doen vinden, dus het blijft lastig om hier iets concreets over te zeggen. En ondanks dat het misschien niet zo voelt zorgen ook beenweeën voor ontsluiting. Hieronder kun je wat tips vinden voor het opvangen van beenweeën.

  • Zet ook bij deze weeën je partner gerust aan het werk. Een massage van de bovenbenen kan namelijk erg prettig zijn.
  • Gebruik warmte om de pijn te verzachten. Wrijf over je benen of leg er een warme deken overheen.
  • Blijf ook hier voldoende in beweging. Als je alleen kunt zitten of liggen, helpt het vaak al door je voeten plat op de grond of het bed te zetten en met je bovenbenen te wiebelen/ schudden.
  • Hoe moeilijk het soms ook is, focus je niet op de pijn. Houd je aandacht bij het puffen en de gedachten dat je na iedere wee een stap dichter bij bent.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.