Kan je tijdens de zwangerschap je navelpiercing inhouden?
De adviezen over het wel of niet inhouden van de navelpiercing verschillen, dus kijk goed wat voor jou prettig voelt. Op een gegeven moment zal de huid zo strak komen te staan, dat je een behoorlijk trekkerig gevoel kunt krijgen rondom de piercing. Dit kan onprettig aanvoelen. Daarnaast kan de navelpiercing gaan irriteren. Je navel wordt namelijk steeds wat meer naar buiten gedrukt, de bolletjes gaan in je huid drukken en de piercing kan langs je kleding schuren. Deze irritatie kan weer leiden tot ontstekingen van de huid. Absoluut iets wat je dus goed in de gaten moet houden als je er voor kiest om de piercing in te houden. Vind je de piercing niet lekker meer zitten maar wil je wel graag je piercing behouden, kijk dan voor een piercing met een langer staafje zodat je wat meer ruimte hebt.
Kan een navelpiercing uitscheuren?
De huid is gelukkig erg flexibel en rekt daarom flink mee met je steeds verder groeiende buik. Toch kan de druk die ontstaat teveel worden waardoor jouw navelpiercing onvoldoende ruimte heeft. Het kan voorkomen dat de piercing dan beetje bij beetje uitscheurt. Controleer je huid daarom altijd goed op roodheid en kleine zwellingen. Als dit gebeurt, is het zaak om de piercing direct te verwijderen en het aangedane gebied goed te ontsmetten en te verzorgen.
Is er een alternatief?
Houd jij je piercing toch liever in? Ga dan voor een speciale zwangerschapspiercing. Dit is een flexibel alternatief. Deze piercings zijn namelijk gemaakt van buigzaam kunststof, wat aangegeven staat met de letters PTFE (polytetrafluoretheen), dat ook nog eens hypoallergeen is. Door de flexibiliteit kan de piercing eenvoudig meerekken met de groei van je buik. De kans op irritatie en uitgroeien is dan een stuk kleiner. Houdt er wel altijd rekening mee dat er ook bij deze piercings toch enig ongemak kan ontstaan. Is dit bij jou het geval? Verwijder dan bij voorkeur je piercing alsnog en plaats er pas één terug na de bevalling.