Voordelen van een badbevalling
Een badbevalling kan een heel fijne manier zijn om je kindje ter wereld te brengen. Voor je kindje is de overgang van jouw baarmoeder naar de buitenwereld in een warm bad rustgevend, maar zeker ook voor jou heeft een badbevalling veel voordelen. Het warme water werkt ontspannend wat de aanmaak van oxytocine stimuleert. Oxytocine zorgt ervoor dat je weeën krachtiger en effectiever worden waardoor je bevalling sneller gaat. Ook draagt het water bij aan een goede doorbloeding van de baarmoeder en het bekkengebied. Heb je tijdens de bevalling last van een weeënstorm dan kan een bad verlichting geven.
In een bad is je bewegingsvrijheid groot omdat je gewichtloos bent. Hierdoor kun je makkelijk bevalhoudingen aannemen die de ontsluiting bevorderen doordat je bekken genoeg ruimte krijgt en de zwaartekracht zijn werk kan doen. Maar ook de volgende voordelen mogen zeker genoemd worden:
– minder bloedverlies
– minder kans op inscheuren
– Prettig bij bekkenpijn
– meer endorfine, wat rustgevend is en de pijn verlicht
Er zijn dan ook diverse studies geweest die hebben aangetoond dat de ontsluitingsfase gemiddeld korter is bij een badbevalling en er minder om pijnstilling wordt gevraagd. Ook kijken vrouwen die in bad zijn bevallen vaak beter terug op hun bevalling.
Het bevallingsbad
Een badbevalling wordt vaak gedaan in een speciaal bevallingsbad. Anders dan een standaard bad in menig badkamer, is een bevallingsbad erg ruim en diep. Er zijn één- en tweepersoons baden die opblaasbaar zijn en die je eenvoudig thuis op kunt zetten. Deze kun je huren of kopen en worden geleverd met de benodigde materialen. In een ziekenhuis of geboortehotel is er vaak een opblaasbaar- of een kunststof bad. Beide zijn stevig en bieden jou de ruimte en steun die je nodig hebt.
Hoe werkt bevalling in bad?
Zowel tijdens de ontsluitings- als de persfase kun je gebruik maken van het bad. Een bevalling kan van begin tot eind best een tijd duren, dus je gaat meestal pas in bad, wanneer de weeën frequent komen en intens voelen. Het warme water helpt je de pijn van de weeën op te vangen. Het advies is om er na anderhalf tot twee uur even kort uit te gaan omdat je went aan het water en de pijnverlichting minder wordt. Je kunt wat rondlopen, even gaan liggen, naar het toilet of je verloskundige kan een inwendige controle doen. Als je vervolgens weer in bad stapt is de ontspanning en pijnverlichtende werking van het bad weer optimaal.
Controles verloskundige
Beval je thuis in een bevalbad? Dan kan je verloskundige het hartje van je kindje in de gaten houden met een doptone. Het ziekenhuis beschikt over een draadloos CTG die geschikt is voor gebruik onder water.
Is er een inwendige controle nodig dan kan dit ook onder water. Hiervoor zal je misscien wel even een andere houding aan moeten nemen zodat de verloskundige erbij kan.
Geboorte onder water
Heb je volledige ontsluiting dan kan je uit het bad gaan om te persen maar je kunt ook in het bad blijven. In het bad kan je diverse bevalhoudingen aannemen waarin je kunt persen zoals: op je knieën steunend op de badrand, op je knieën vasthoudend aan de hendels van het bad of zittend op het opblaas zitje. Door de gewichtloosheid is het daarnaast gemakkelijk om van houding te wisselen.
Wordt je kindje geboren dan kun je hem zelf aanpakken en op je borst leggen. Vind je dit niet prettig dan kan de verloskundige hem ook aanpakken en aangeven. Je hoeft niet bang te zijn dat je kindje water binnen krijgt. Het warme water zorgt ervoor dat je kindje geen ademhalingsprikkel krijgt, hij krijgt zijn zuurstof nog via de navelstreng. Pas wanneer je kindje bovenwater komt krijgt hij een prikkel om adem te halen en zal hij zijn eerste ademteug nemen.
Voor je kindje is de overgang van de warme baarmoeder naar het warme water zacht. Ook worden geluiden en het licht nog wat gedempt. Hierdoor zijn veel baby’s die geboren worden in het water rustiger en huilen vaak minder en kort of zelfs niet.
Thuis bevallen in bad
Wanneer je thuis wilt bevallen in bad dan zijn er wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Zo moet je een bad huren of kopen, maar bovenal moet er ruimte zijn om het bad te kunnen plaatsen en de afstand tot een kraan mag niet te groot zijn. Je kunt het bad in een slaapkamer, de woonkamer of keuken zetten. Maar er moet voldoende ruimte rondom het bad zijn voor de verloskundige. Ook is een bed dichtbij het bad noodzakelijk, maar dit kan ook een matras of campingbed zijn. Houdt daarnaast rekening met de belastbaarheid van je vloer. Een normale vloerconstructie kan het gewicht van een bevallingsbad aan, maar controleer dit wel even. Heb je een oud huis met houten vloer dan is het de vraag of deze geschikt is voor een badbevalling. Wil je thuis bevallen in bad? Overleg altijd vooraf met je verloskundige en bespreek de mogelijkheden van een badbevalling bij jou thuis.
In het ziekenhuis bevallen in bad
Veel ziekenhuizen hebben een paar kamers met een bevalbad of de mogelijkheid om je eigen bevalbad mee te nemen. Ga je naar het ziekenhuis en wil je in bad bevallen, geef dit dan aan bij je verloskundige. Deze zal tijdens het bellen vragen of er een kamer vrij is met een bad.
Een badbevalling in het ziekenhuis kan in de meeste gevallen alleen zonder medische indicatie. Dit geldt ook voor het gebruik van pijnmedicatie. Met bijvoorbeeld een ruggenprik kun je niet in bad. Overleg met je verloskundige is daarom altijd nodig. Zijn je vliezen langer dan 24 uur gebroken, maar komen de weeën nog niet op gang? Ook dan kun je (nog) niet in bad in verband met infectiegevaar. Bevallen in bad wordt ook afgeraden wanneer er onder andere sprake is van koorts, diarree of een sterk verhoogde bloeddruk, een eerdere bevalling met te veel bloedverlies of een stuitligging.
Is bevallen in bad veilig?
Je kunt met een gerust hart in bad bevallen. Wat de veiligheid betreft doet het niet onder voor een “gewone” bevalling met een juiste constante temperatuur van 37 graden en de nodige controles van de verloskundige is het dan ook volkomen veilig. Treden er onverhoopt complicaties op, dan zal de verloskundige hierop ingrijpen.
Hygiëne bij een badbevalling
Je hoeft je niet druk te maken over de hygiëne bij een badbevalling, want dit zit wel goed. Bij een gehuurd bad krijg je altijd een hygiënische hoes geleverd, deze gooi je weer weg na de bevalling. Ook in het ziekenhuis zit deze er bij. De hoes gaat over het bad, alvorens het water er in komt. Olie of zeep toevoegen, mag niet.
Duurt de bevalling lang? Dan moet het water na zo’n 24 uur wel vervangen worden. Heb je gebroken vliezen, maar nog geen effectieve weeën? Om infectiegevaar te voorkomen, mag je pas het water in wanneer je weeën goed op gang zijn.
Ontlasting
Tijdens het persen kan er ontlasting vrijkomen. Hier hoef je je ook geen zorgen over de maken. Met een schepnet haalt de verloskundige dit, vaak ongemerkt, uit het water waardoor het water schoon blijft.
Wat kost een bevalbad?
Aan een badbevalling zitten kosten verbonden. Het huren van een bevalbad komt dan al snel op 200 euro, maar het is afhankelijk van het model dat je kiest. Hier zitten wel alle accessoires bij zoals de kraanaansluiting, hoes en schepnetje. Wil je een bevalbad kopen, reken dan op 300 euro. In het ziekenhuis betaal je alleen voor de hoes en die kosten liggen doorgaans net onder de 100 euro. Zorgverzekeringen dekken deze kosten doorgaans helaas niet, maar kijk dit altijd na.