Mogelijkheden voor pijnbestrijding
De mogelijkheden voor pijnbestrijding zijn afhankelijk van de locatie van je bevalling. Kies je voor medicinale pijnbestrijding dan willen artsen de gezondheid van jou en je kindje monitoren. Deze pijnbestrijding moet worden toegediend door gespecialiseerd personeel. Betekent dit dat je thuis geen opties hebt voor pijnbestrijding? Zeker niet! Thuis heb je natuurlijke mogelijkheden om de scherpe randjes van de weeën af te halen. Kies je voor een bevalling in het ziekenhuis? Dan heb je de keuze uit de volgende vormen van pijnbestrijding:
Pijnbestrijding bij een ziekenhuisbevalling
Ruggenprik
Misschien wel een van de bekendste vormen van pijnstilling tijdens de bevalling is de ruggenprik. Maar wat is een ruggenprik precies? Als eerst is het goed om te weten dat er twee vormen van de ruggenprik zijn; de epidurale ruggenprik en spinale ruggenprik.
De epidurale ruggenprik wordt gebruikt bij een vaginale bevalling. Er wordt met behulp van een naald een dun slangetje (katheter) in je onderrug geplaatst. Via dit slangetje krijg je tijdens de bevalling verdovende medicijnen. De ruggenprik werkt al na vijftien minuten. De pijn van de weeën wordt onderdrukt zonder dat je de controle over je spieren verliest. Het kan wel zijn dat je wat minder kracht hebt in je spieren.
Krijg je een keizersnede? Dan wordt er in de meeste gevallen gebruik gemaakt van een spinale ruggenprik. Hiervoor spuit de anesthesioloog een kleine hoeveelheid verdovingsvloeistof tussen de wervels in de vloeistofruimte. Een spinale ruggenprik is snel gezet en bijna pijnloos omdat de huid eerst gevoelloos wordt gemaakt. Wel kan het zijn dat je een enkele pijnscheut in je benen voelt. Na het zetten zal je eerst een warm tintelend gevoel in je benen voelen. Al snel daarna is het van je tenen tot boven de navel verdoofd. Je zult dan ook geen controle meer hebben over je spieren en je benen niet meer kunnen bewegen.
Remifentanil (pompje)
Remifentanil is een morfineachtige pijnstiller dat via een infuus wordt toegediend. Het werkt binnen één á twee minuten en duurt gemiddeld drie tot vijf minuten. Met een pompje kun je zelf een dosis toedienen wanneer je dit nodig hebt. Het pompje is begrensd dus je hoeft niet bang te zijn dat je jezelf een overdosis geeft. Druk je het pompje aan het begin van een wee in, dan haalt het de scherpe randjes van het hoogtepunt. Remifentanil heeft helaas als bijwerking dat je er wat suf van wordt, je mag daarom niet lopen tijdens een wee. Het voordeel van Remifentanil is dat het snel uit je lichaam verdwijnt en je na de geboorte meteen borstvoeding mag geven.
Pethidine
Pethidine is net als remifentanil een morfine-achtige pijnstiller. Het wordt toegediend met een prik in je bil of bovenbeen, werkt binnen een half uur en houdt twee tot vier uur aan. Door Pethidine zakt de ergste pijn en kan je tussen de weeën door beter tot rust komen. Een leuke bijkomstigheid is dat door deze ontspanning de ontsluiting vaak sneller vordert. Pethidine kan wanneer het kort voor de geboorte gegeven is klachten geven bij de ademhaling van je kindje. Daarom zal je geen injectie meer krijgen als de verwachting is dat je binnen twee uur gaan bevallen. Ook kun je er zelf wat slaperig van worden waardoor je tijdens de bevalling niet meer rondlopen.
Lachgas
Ten slotte kun je kiezen voor lachgas. Lachgas werkt spierrelaxerend, pijnstillend en angstverminderend. Je kunt het nemen wanneer je er behoefte aan hebt door een mond-neusmasker op te zetten en in te ademen. Als je het masker afzet is het lachgas bijna meteen weer uit je lichaam. Je mag dan ook tussen de weeën door rondlopen.
Pijnbestrijding bij een thuisbevalling
Bovenstaande pijnbestrijding is alleen beschikbaar bij een bevalling in het ziekenhuis. Dat betekent niet dat je bij een thuisbevalling geen mogelijkheden hebt om de pijn te verlichtingen. Natuurlijke pijnstilling haalt de scherpe randjes van de pijn en helpt je ontspannen. Een extra voordeel is dat ontspanning je lichaam helpt bij de aanmaak van endorfines, het lichaamseigen pijnstillend hormoon. Natuurlijke pijnstilling die je thuis kunt toepassen:
Warm water
Warmte verlicht pijn. Warm water is daarom een goede manier om pijn van de weeën te verlichten. Je kunt bevallen in een bad of je weeën opvangen onder de douche. Een badbevalling is niet alleen prettig voor jou maar maakt de overgang voor je kindje ook rustiger.
HypnoBirthing
HypnoBirthing wordt de laatste jaren steeds populairder. Het is een techniek waarbij je jezelf in een staat van geconcentreerde ontspanning brengt met behulp van hypnose. Hierdoor blijf je ontspannen en kalm tijdens de weeën. Dit stimuleert vervolgens de aanmaak van endorfines. HypnoBirthing is een techniek die je jezelf moet aanleren via een cursus.
Aromatherapie
Wist je dat geuren ook kunnen ontspannen? Vooral kamille en lavendel hebben een ontspannende werking. Gebruik daarom lavendelolie in bad of steek een kaars aan met de geur van kamille. Deze ontspanning helpt je lichaam vervolgens weer bij de aanmaak van endorfines.
Acupunctuur of acupressuur
Je lichaam zit vol met drukpunten die in verbinding staan met plaatsen in je lichaam. Met acupressuur geef je stevige, krachtige druk op deze speciaal geselecteerde drukpunten. Hierdoor ervaar je minder pijn, kun je je beter ontspannen en zelfs minder angstig worden. Dit komt door het vrijkomen van endorfines en het blokkeren van de pijnreceptoren naar de hersenen. Acupressuur is een specialisme. Wanneer je acupressuur wilt toepassen bij je bevalling moeten jij en partner dit voor de bevalling aanleren of op zoek gaan naar een doula die dit kan toepassen.
Ook acupunctuur kun je gebruiken om de pijn van de weeën te verminderen. Net als acupressuur wordt er in de acupunctuur gewerkt met specifieke punten in je lichaam. Op deze punten worden kleine naalden geplaatst om de balans in je lichaam te herstellen en de pijn te verminderen. Ook als je acupunctuur wilt toepassen tijdens je bevalling moet je dit voor je bevalling regelen. Hier moet hiervoor een acupuncturist zoeken die gespecialiseerd is in de bevalling.
TENS (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie)
Thuis kun je ook een TENS-apparaat gebruiken om je af te leiden van de pijn. Het TENS-apparaat is een klein apparaatje waarmee je jezelf een klein stroomstootje kan geven. Een stroomstootje klinkt pijnlijk maar je kunt het vergelijken met het tintelen van je vingers wanneer ze van koud naar warm gaan. Hierdoor wordt je aandacht van de pijn van de weeën afgeleid. Een TENS is niet voor iedere zwangere effectief. Veel verloskundige praktijken beschikken over een TENS-apparaat. Wil je hier gebruik van maken tijdens je bevalling? Vraag bij een controle of je verloskundige ook beschikt over een TENS.
Waterinjecties
Heb je tijdens de bevalling veel last van pijn in je onderrug? Dan kun je ook kiezen voor steriele waterinjecties. De verloskundige zet in dat geval vier prikken met steriel water in je onderrug, net boven je billen. De injecties werken snel en geven bijna direct verlichting die tot twee uur kan aanhouden. Helaas kan niet iedere verloskundige deze injecties zetten. Wil je waterinjecties tijdens de bevalling? Vraag dan vooraf of je verloskundige hiervoor gekwalificeerd is.
Lees je goed in
Omdat je nooit weet hoe je bevalling gaat lopen en of je thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen is het goed om je in te lezen in de mogelijkheden. Informeer daarnaast bij je verloskundige welke mogelijkheden er zijn en of ze nog advies heeft. Op basis hiervan kun je beslissen wat je denk dat je wilt. Noteer je wensen omtrent pijnbestrijding ook in je geboorteplan. Tijdens de bevalling kun je altijd veranderen. Heb je aangegeven dat je geen pijnbestrijding wilt maar wordt de pijn toch wat overweldigend? Dan kun je altijd nog gebruik maken van natuurlijke of medicinale pijnbestrijding.