Skip to content
Duizelig zwanger

Duizeligheid tijdens de zwangerschap

Een licht gevoel in je hoofd, het idee hebben dat alles om je heen draait en jezelf misschien zelfs wat wankel op de benen voelen: het zijn allemaal kenmerken van duizeligheid. Het leidt ertoe dat je je erg flauw voelt en in sommige gevallen daadwerkelijk tot flauwvallen. Duizeligheid is een vervelend, maar normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap waar hormonale verandering grotendeels aan ten grondslag ligt. Zo zorgt het hormoon progesteron voor het ontspannen en verbreden van je bloedvaten, dat nodig is om ook je kindje van voldoende bloed te voorzien. Jouw hersenen krijgen dan soms wat minder. Toch is dit niet het enige. Benieuwd welke oorzaken er nog meer zijn, maar bovenal of er wat tegen te doen is? In deze blog lees je er meer over.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Oorzaken van duizeligheid in de zwangerschap

Hoewel het hormoon progesteron toch wel de grootste boosdoener is, zijn er nog andere oorzaken die kunnen leiden tot het nare gevoel van duizeligheid. We zetten ze hieronder op een rij, elk met een korte toelichting:

  • Lage bloeddruk Duizeligheid is een typische klacht die voorkomt bij mensen met een lage bloeddruk. Ben je in verwachting van een klein wondertje, dan is dit iets dat regelmatig voorkomt. Door het verwijden van de bloedvaten, maar ook door de toenemende druk die tijdens een zwangerschap op de bloedvaten ontstaat, kan een (tijdelijke) daling van de bloeddruk ontstaan.
  • Problemen met de bloedsomloop Doordat nu ook je kindje voorzien moet worden van bloed, zal jouw bloedproductie verhoogd moeten worden. Het mooie aan het menselijk lichaam is dat dit vanzelf gaat, maar het kan zijn dat deze productie op een bepaald moment nog niet voldoende is. Bovendien moet het lichaam harder werken om al het bloed rond te pompen; iets dat door de groeiende baarmoeder soms wat lastig is.
  • Lage bloedglucosespiegel Een aantal vrouwen heeft tijdens de zwangerschap last van verlaagde bloedsuikers. Dit heeft te maken met het feit dat je kindje glucose (suiker dus) aan jouw bloed onttrekt. Misschien voel je je misselijk, waardoor je minder eet. Ook dit is van invloed op je bloedglucosespiegel en kan duizeligheid als klacht geven.
  • Plotselinge bewegingen Duizeligheid kan ook veroorzaakt worden door plotselinge bewegingen. Hierbij moet je denken aan (te) snel opstaan of draaien in bed. De bloeddruk kan op zo’n moment te laag worden, doordat er onvoldoende bloed, waarin ook zuurstof zit, naar de hersenen wordt gepompt.

Tips om te gaan met duizeligheid tijdens de zwangerschap

Het is een schrale troost te weten dat duizeligheid tijdens de zwangerschap veel voorkomt. Het is in de meeste gevallen dan ook een onschuldige kwaal. Dit neemt niet weg dat het erg vervelend kan zijn. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om duizeligheid te voorkomen:

  • Goed en voldoende eten en drinken Een goede en uitgebalanceerde voeding is van groot belang als je zwanger bent en des te meer als je duizeligheid wilt voorkomen. Voeding die rijk is aan ijzer is aan te bevelen, evenals het nuttigen van een goed ontbijt. Drink daarbij gedurende de dag voldoende water en zorg dat je toch wel om de drie uur iets eet.
  • Snelle bewegingen vermijden Je hebt kunnen lezen dat plotselinge bewegingen kunnen leiden tot duizeligheid. Sta dus rustig op vanuit je stoel of bed. Laat bijvoorbeeld eerst je benen even over de rand hangen en geef jezelf de tijd om overeind te komen.
  • Bloeddoorstroming bevorderen Als zwangere heeft je lichaam het toch wel flink te verduren. Je hart moet flink aan de slag om zowel jou als je kindje van genoeg bloed te voorzien. Je kunt je bloeddoorstroming bevorderen door goed in beweging te blijven gedurende de dag. Tijdens het zitten of liggen helpt het als je je voeten wat hoger houdt. Het dragen van losse kleding helpt ook.
  • Oververhitting voorkomen Je bloedvaten kunnen wijder worden onder invloed van warmte. Warme kleding, maar ook een warm bad of warme douche kunnen dan ook leiden tot een verlaging van je bloeddruk. Voorkom dus dat je het te warm krijgt.

Omgaan met duizeligheid tijdens de zwangerschap

Heb je onverhoopt toch last van duizeligheid als je zwanger bent? Dan is het goed om te weten hoe je er op dat moment, en in zijn geheel, mee om moet gaan. Onthoud bovenal dat de meeste klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen als je je kindje eenmaal in je armen hebt. Met duizeligheid is dit ook zo. Wel doe je er goed aan om het aan je verloskundige of arts te vermelden.

  • Voel je jezelf wat duizelig, probeer dan wat te eten. Een soepje doet het al snel goed, maar ook een paar dropjes kunnen het gevoel van flauwte tegengaan.
  • Voel je je echt niet goed, houd dan je hoofd tussen je benen, terwijl je zit of ga op je linkerzij liggen.
  • Frisse lucht doet het ook vaak goed. Let bovendien op je ademhaling, zodat je je hersenen zo goed als mogelijk voorziet van extra zuurstof.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.