Skip to content
26 weken zwanger

26 weken zwanger

In de 26e zwangerschapsweek gaan de oogjes van je kindje steeds vaker open en rijpen zijn longetjes goed door. Naarmate je verder in het tweede trimester komt kun je steeds meer last krijgen van zwangerschapskwaaltjes zoals harde buiken, spataderen of aambeien. Hoe herken je deze kwaaltjes en wat kun je eraan doen?

Je kindje is zo groot als een :

Courgette
Courgette
ruler
33 cm
weighing-machine
700 – 720 gram
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Je baby in de 26e week van je zwangerschap

Deze week gaan de oogjes van je kindje steeds vaker open. Het is niet precies duidelijk wat een baby in de baarmoeder wel en niet kan zien. Maar wat wel duidelijk is, is dat ze licht en donker kunnen onderscheiden. Ga je van een donkere omgeving naar lichte dan kan je kindje hierop reageren met getrappel.

Deze week zijn ook de oogleden, lippen en wenkbrauwen van je kindje goed op de echo te zien. Iets minder goed zichtbaar zijn de tandjes. Deze ontwikkelen zich onder het tandvlees steeds verder. Je kindje wordt geboren met al zijn tandjes, maar de eerste zal pas doorkomen tussen de vier en zeven maanden. Het doorkomen van tandjes gaat helaas vaak gepaard met klachten voor je kindje zoals, pijn, veel kwijlen, onrustig tandvlees, slecht slapen en slecht eten. Rond zijn derde verjaardag zal hij een volledig melkgebit hebben.

De longen van je kindje hebben nog een tijdje nodig om volledig te rijpen. Deze week ontwikkelen verschillende ‘takken van de luchtwegen’ zich. Daarmee is hij weer een stapje dichterbij om buiten je baarmoeder te kunnen overleven. Hij traint zijn longetjes door het “in- en uitademen” van vruchtwater. Maar pas na de geboorte zal hij zijn eerste echte ademteug nemen. Wil je bevallen in bad? Dan hoef je je geen zorgen te maken dat je kindje water binnenkrijgt. Hij krijgt zijn zuurstof nog via de navelstreng. In het warme water zal hij dan ook geen ademprikkel krijgen. Pas als hij uit het warme water wordt getild krijgt hij de prikkel om zijn eerste ademteug te nemen.

Zowel je kindje als je baarmoeder groeit elke week lekker door. Je verloskundige zal tijdens controles gaan voelen hoe je kindje ligt. Liggen de billen of het hoofdje naar boven? Zelf heb je misschien ook wel een idee door de plek van de schopjes. Moet je veel plassen? Dan kan het zijn dat je kindje in stuit ligt en op je blaas trappelt.

Jij in de 26e week van je zwangerschap

Harde buikenHarde buiken, je hebt er waarschijnlijk al vaker van gehoord maar heb je ze ook al gevoeld? Hoe herken je een harde buik eigenlijk? Wat voel je precies en wat houd een harde buik in? Harde buiken staan ook wel bekend als oefenweeën of Braxton-Hicks contracties. Je kunt ze herkennen aan een gespannen buik, je hele buik wordt hard. Harde buiken kunnen het vanaf het tweede trimester voorkomen en komen vaker voor naarmate je zwangerschap vordert. Ze doen in tegenstelling tot “echte” weeën geen pijn en komen niet regelmatig.

Harde buiken zijn een manier om je baarmoeder te trainen voor het echte werk. Deze leert als het ware hoe het moet samentrekken zodat je er tijdens de bevalling klaar voor bent. Harde buiken kunnen ook voorkomen bij:

  • stress
  • overbelasting
  • bukken
  • een volle blaas
  • een blaasontsteking
  • een orgasme
  • het schoppen of bewegen van je kindje

Gaan je harde buiken vaak gepaard met bandenpijn? Dan ben je je lichaam wat aan het overbelasten of heb je teveel stress. Je baarmoeder zit met banden vast aan je bekken. Door overbelasting of stress kunnen deze banden onder spanning komen te staan. Dit gaat gepaard met bandenpijn.

Over het algemeen kunnen harde buiken geen kwaad en is het een voorbereiding op de bevalling. Wanneer je regelmatig harde buiken hebt of ze treden op na inspanning kan het een teken zijn dat je het wat rustiger aan moet doen. Luister in dat geval ook naar je lichaam, neem wat vaker rust en laat fysieke werkzaamheden aan iemand anders over.

Ondanks dat oefenweeën over het algemeen niet gepaard gaan met pijn kunnen ze wel ongemakkelijk zijn. Probeer in het geval van een harde buik daarom even te gaan liggen of rust te nemen. Let op je ademhaling en ontspan. Een warm bad of warme kruik kan je buik ook weer ontspannen.

Zwangerschapsgloed of schoonheidskwaaltjes?

Tijdens je zwangerschap kan je huid er anders uitzien dan je gewend bent. Je kunt beschikken over een prachtige zwangerschapsgloed of juist een hele vette huid krijgen wat gepaard gaat met pukkeltjes en oneffenheden. Dit hangt voornamelijk af van je huidtype voor de zwangerschap. Zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat je talgklieren actiever zijn en meer talg produceren. Wanneer je normaal een droge huid hebt, zal je huid onder invloed van het extra talg gaan stralen. Heb je van jezelf een vette huid, dan zal deze nog vetter worden waardoor je last kunt krijgen van pukkeltjes en oneffenheden.

Een vette en onzuivere huid is een zwangerschapskwaal die regelmatig voorkomt. Helemaal voorkomen kun je het helaas niet maar met de juiste voeding en het drinken van genoeg water kun je je huid wel een handje helpen. Heb je veel last van huidontstekingen, eet dan wat meer ananas. In ananas zit het eiwitextract bromelaïne wat deze ontstekingen tegengaat. Kun je door je zwangerschap niet goed slapen met als resultaat een doffe huid? Eet dan wat meer tomaten, deze zijn rijk aan serotonine. Serotonine zorgt er vervolgens voor dat je meer melatonine aanmaakt, het slaaphormoon. Heb je een droge huid? Eet dan regelmatig een bordje spinazie of maak een lekkere groene smoothie. Spinazie bevat namelijk luteïne, een voedingsstof die je huid elastisch en gehydrateerd houd. Naast voeding heeft ook sporten een gezond effect op je huid. Ga daarom regelmatig buiten een rondje fietsen of wandelen.

Spataderen tijdens de zwangerschap

Kramp kuitenWist je dat je tijdens de zwangerschap een groter risico loopt op spataderen? Je hart pompt via je slagaders zuurstofrijk bloed naar alle delen van je lichaam. Het zuurstof wordt gebruikt en het zuurstofarme bloed wordt via je aders weer teruggevoerd naar je hart.

In je aderen zitten kleine klepjes die ervoor zorgen dat je bloed de juiste kant op gaat en niet terug kan stromen. Zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat de wanden van je aderen wat slapper worden en deze klepjes minder functioneren. Dit zorgt ervoor dat het zuurstofarme bloed niet goed kan terugstromen. Er komt vervolgens druk op je aderen te staan, deze verwijden zich en kunnen zichtbaar worden door je huid; spataderen. Spataderen kunnen zorgen voor pijnlijke, vermoeide, zware en/of jeukende benen.

Spataderen zijn niet helemaal te voorkomen maar je kunt de kans op spataderen wel verkleinen. Blijf tijdens je zwangerschap veel lopen, probeer niet teveel stil te staan, leg je benen wat hoger tijdens het slapen en zit niet teveel met je benen over elkaar. Doe je zittend werk of sta je veel stil, dan kun je elastische kousen dragen. Deze bevorderen de terugstroom van zuurstofarm bloed waardoor de druk op je aderen niet toeneemt. Helaas speelt ook erfelijkheid een rol. Heeft je moeder of zus veel last van spataderen dan is de kans groot dat je er zelf ook last van gaat krijgen. Dit hoeft natuurlijk niet. Gelukkig nemen spataderen vaak in grootte af na de bevalling. Blijven ze zichtbaar en heb je er last van, neem dan contact op met je huisarts.

Aambeien tijdens en na de zwangerschap

Nog een veelvoorkomende kwaal, eentje waar veel vrouwen zich voor schamen zijn aambeien. Ongeveer 85% van de zwangeren krijgt er last van tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Aambeien zijn gezwollen bloedvaten in de buurt van de anus. De grootste boosdoener is het zwangerschapshormoon progesteron. Deze zorgt ervoor dat je darmen minder snel werken en de kans op obstipatie toeneemt. Hierdoor moet je meer druk zetten tijdens de ontlasting met als gevolg aambeien. Je kunt aambeien herkennen aan helderrood bloedverlies, jeuk rond de anus, branderig of pijnlijk gevoel, of in het geval van een uitwendige aambei, verlies van dunne ontlasting of darmslijm.

De beste manier om aambeien te voorkomen is het voorkomen van obstipatie. Drink gedurende de dag voldoende water en eet vezelrijk voedsel. Blijf ook goed in beweging, een half uur per dag of meer. En belangrijk, hou je ontlasting niet op maar ga bij de eerste aandrang direct naar het toilet en zet niet teveel druk.

Aambeien zijn onschuldig en kunnen geen kwaad maar ze zijn wel vervelend. Je kunt gebruik maken van crèmes of zalfjes tegen de pijn of het branderige gevoel. Bekijk wel of deze geschikt zijn voor zwangere vrouwen. Blijf je er na de bevalling nog veel last van hebben en helpen crèmes en zalfjes niet, ga dan even langs je huisarts. Aambeien kunnen bij het ziekenhuis worden afgebonden waardoor ze weggaan of worden weggesneden.

Stress tijdens de zwangerschap

Slapen zwangerStress tijdens de zwangerschap kan veel effect hebben op jouw gezondheid en de ontwikkeling van je kindje. Het maakt het ook lastiger om te genieten van je zwangerschap en ontspannen en met vertrouwen je bevalling in te gaan. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen kortdurende en langdurende stress. Kortdurende stress kan gelukkig geen kwaad, dus je hoeft je geen zorgen te maken als je af en toe een stressvol dagje hebt op je werk of thuis.

Wanneer je gestrest bent spannen je spieren zich, versnelt je ademhaling en gaat je hartslag omhoog. Langdurige stress kan daarom voor veel problemen zorgen. Je lichaam wordt moe en heeft te veel spanning. Dat is niet goed voor de groei en ontwikkeling van je kindje en kan leiden tot problemen tijdens de bevalling. Ook kan langdurige stress ervoor zorgen dat je cortisolspiegel ontregeld raakt en je immuunsysteem verzwakt. Er zijn daarnaast onderzoeken die laten zien dat langdurige stress tijdens de zwangerschap kan leiden tot een verminderde ontwikkeling van de hersenen van je kindje. Maar stress is niet iets waar je voor kiest, dus hoe voorkom je het?

  • Plan dagelijks een momentje voor jezelf in. Ga even lekker een boek lezen, mediteren of geniet van een warm bad.
  • Slaap genoeg. Een gebrek aan slaap kan ervoor zorgen dat je zwangerschapsdementie toeneemt en je minder in staat bent te multitasken of dingen te onthouden. Daarnaast ben je sneller van streek met slaapgebrek. Zijn je nachten slecht? Ga overdag nog even liggen.
  • Schrijf alles op. Vragen je collega’s, vrienden of partner iets aan je? Schrijf het op zodat het uit je hoofd is.
  • Lig je ‘s nachts te malen? Leg een schrijfblok en pen naast je bed en schrijf alles op wat in je opkomt.
  • Plan vooruit. Moet je nog veel doen voor je werk of je verlof of liggen er thuis nog veel klusjes die op je wachten? Ontspan en plan vooruit. Probeer niet alles tegelijk te doen en schakel desnoods wat hulp in van vrienden of familie.
  • Beweeg genoeg. Als je beweegt, komt er ‘endorfine’ vrij. Hierdoor voel je je blij en gelukkig.
  • Eet genoeg groente en fruit. Voeding heeft veel effect op je totale gesteldheid.
  • Blijf praten. Ervaar je veel stress en lukt het je niet om te ontspannen, ga langs een psycholoog en praat het van je af. Misschien kunnen jullie samen de oorzaak van je stress vinden en aanpakken

Praat met je verloskundige. Heb je veel angsten voor de bevalling of de periode na de geboorte van je kindje? Praat erover met je verloskundige. Zij kan je meer informatie geven over de bevalling zodat je precies weet wat je kunt verwachten en wat je eraan kunt doen om je angsten te verlichten.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.
BabyBaby

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader

Je vriendin heeft nu nog genoeg energie om er nog even op uit te gaan (je kan het een mini baby-moon noemen). Plan een lang weekend weg. Naast het feit dat je dikke punten scoort, is het gewoon nog even lekker om er met z’n tweeën op uit te gaan. De komende jaren zit dit er iets minder in.