Skip to content
Thuis bevallen

Thuis bevallen; alles over de thuisbevalling

Als je zwanger bent, heb je een heleboel keuzes te maken waaronder de locatie van je bevalling. Je kunt kiezen voor een thuisbevalling, een ziekenhuisbevalling of een bevalling in een geboortecentrum. Hoe werkt een thuisbevalling precies? Wanneer mag je thuis bevallen en zijn er meer risico’s aan verbonden?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Thuis bevallen; hoe gaat het in zijn werk?

Een vraag die je tijdens je zwangerschap absoluut zult krijgen van je verloskundige, is waar je zou willen bevallen: thuis,in het ziekenhuis of misschien wel in een geboortecentrum? Daar waar deze keuze in andere landen niet eens geboden wordt, is het een Nederland een keuze die juist gebaseerd is op de positieve effecten die een thuisbevalling met zich mee brengt. Maar hoe gaat dit nu precies in zijn werk? Je belt je verloskundige bij regelmatige weeën. Als tijdens controle dan blijkt dat je ontsluiting ver genoeg gevorderd is, zal zij blijven om de bevalling te begeleiden. Ook je kraamverzorgende is dan aanwezig om te assisteren.

Wanneer mag je thuis bevallen?

Vanaf een zwangerschapsduur van 37 weken mag je thuis bevallen. Hier zitten wel enkele voorwaarden aan:

  • Voornamelijk geldt dat er geen sprake mag zijn van een medische indicatie. Zowel jij als je kindje moet dus in goede conditie zijn en je kindje moet in de juiste houding liggen.
  • Daarnaast moeten de juiste spullen in huis zijn, denk aan het kraampakket, en dient je bed op klossen te staan.
  • Ook aan de ruimte waar je wil bevallen, worden eisen gesteld. Zo moet er stromend water zijn en moet je de ruimte kunnen verlaten middels een brancard.

Wanneer mag je niet thuis bevallen?

Soms kan er een reden zijn, waarom je niet thuis mag bevallen. Een medische indicatie kan hiertoe de aanleiding zijn, maar mogelijk is ook de ruimte in je woning niet geschikt. Zou je voor je bevalling meer dan twee, of hele steile, trappen af moeten, dan mag je niet thuis bevallen. Heb je een gewicht van meer dan 100kg, dan kun je alleen thuis bevallen, wanneer dit op de benedenverdieping mogelijk is.

Wat zijn de voordelen van thuis bevallen?

Veel vrouwen die er voor kiezen om thuis te bevallen, geven als hoofdreden aan dat zij zich hier het meest prettig voelen. Je eigen huis en je eigen spullen: het draagt bij aan het gevoel van comfort en de mate van ontspanning. En hoe beter jij kunt ontspannen tijdens je bevalling hoe meer oxytocine je aanmaakt wat een positief effect heeft op je bevalling. Hiernaast heeft een thuisbevalling nog meer voordelen:

  • de kans op medische ingrepen is kleiner
  • minder kans op infecties
  • je hoeft er niet op uit, terwijl je weeën hebt.
  • in aanraking komen met ziekenhuisbacteriën is uitgesloten
  • je bent baas in eigen huis, dus je bepaalt ook zelf wie je er allemaal bij wilt hebben.

Veel vrouwen omschrijven een thuisbevalling dan ook als een erg prettige ervaring. Het gevoel de regie een heel eind in eigen handen te houden en de eigen ruimte die geboden wordt, is fijn om te hebben. Ook na de bevalling ben je gelijk thuis, lekker in je eigen bed.

Wat zijn de nadelen van thuis bevallen?

Als je er voor kiest om thuis te bevallen, moet je er te allen tijde rekening mee houden dat de kans bestaat dat je bij complicaties alsnog naar het ziekenhuis moet. Dit is dan direct een van de grootste nadelen aan een thuisbevalling. Andere nadelen zijn:

  • mogelijke drukte om je heen van bijvoorbeeld aanwezige kinderen.
  • medische pijnstilling, zoals een ruggenprik, is niet mogelijk
  • naast je verloskundige en de kraamhulp zijn er geen specialistische artsen in de buurt

Is een thuisbevalling veilig?

Over de veiligheid van een thuisbevalling hoef jij je geen zorgen te maken. Uit diverse onderzoeken, onder andere van het AMC, blijkt dat een thuisbevalling net zo veilig is als een bevalling in het ziekenhuis. Verloskundigen zijn hier goed voor opgeleid en beschikken over de juiste kennis en de nodige ervaring om samen met jou je kindje veilig ter wereld te brengen.

Pijnbestrijding bij een thuisbevalling

Bij een thuisbevalling is het niet mogelijk om gebruik te maken van medische pijnstilling, zoals een ruggenprik. Dit is dan ook zeker iets om vooraf goed over na te denken. Mocht je tijdens een thuisbevalling toch nog behoefte hebben aan medische pijnstilling kan je altijd nog besluiten om naar het ziekenhuis te gaan. Je verloskundige kan je wel informeren over alternatieve mogelijkheden:

  • Zo is een TENS-apparaat een mogelijke manier om de pijn te bestrijden. Het is een afkorting die staat voor: Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Kleine stroomstootjes onderscheppen de prikkels die voor de pijn zorgen, waardoor het minder intens voelt.
  • Je verloskundige kan je injecties in je onderrug geven met steriel water.
  • Misschien zie jij wel wat in Hypnobirthing: een methode, waarbij je in jezelf keert om zodoende te zorgen voor meer ontspanning.

Kan je thuis ook in bad bevallen?

Ook thuis kun je in bad bevallen. Uiteraard geldt dit alleen als je ook hiervoor voldoet aan enkele voorwaarden. In een gewoon ligbad is bevallen meestal niet mogelijk. Je zult echt de ruimte moeten hebben voor een bevallingsbad, met stromend water in de buurt, ruimte voor een bed er naast en voldoende ruimte voor de verloskundige om er aan alle kanten goed bij te kunnen. Biedt jouw woning deze mogelijkheid, dan kun je deze voorkeur bespreken met je verloskundige.

Benodigdheden voor een thuisbevalling

Spullen die nodig zijn, wanneer je thuis bevalt, zitten hoofdzakelijk al in het kraampakket dat je van te voren van je zorgverzekering ontvangt. Hierin zitten onder meer een kraammatras, celstof onderleggers, handschoenen, zeep, alcohol om te ontsmetten, zigzagwatten, een navelklem, steriele gaasjes en kraamverband. Daarnaast is het handig om het volgende in huis te hebben:

  • twee kruiken
  • grote vuilniszakken
  • twee emmers
  • een zaklamp
  • twee thermometers: een voor jou en een voor je kindje

Tips voor een soepele thuisbevalling

Als je een thuisbevalling wilt, zijn er een paar dingen die je kunt doen om je voor te bereiden. Ten eerste: zet het bed vanaf 37 weken zwangerschap op klossen. Leg vervolgens de kraampakket binnen handbereik, net als de ondersteek, emmers en vuilniszakken. Regel ook van tevoren een oppas als je andere kinderen thuis hebt. Zorg er verder voor dat je huisnummer en naambordje duidelijk zijn, zodat de verloskundige je huis gemakkelijk kan vinden. Laat tot slot buiten en in de gang een licht branden, zodat ze kan zien waar ze naartoe gaat als ze ’s avonds aankomt. Als je van plan bent om een bevalbad te gebruiken, huur het dan op voorhand zodat alles klaar staat wanneer je het nodig hebt.

Welke kosten komen bij een thuisbevalling kijken?

In tegenstelling tot een ziekenhuisbevalling, zonder medische indicatie, wordt een thuisbevalling volledig vergoed door je zorgverzekering. De benodigde spullen krijg je grotendeels ook via hen en het overige heb je vaak of al in huis, of valt onder de benodigde kraamuitzet. Extra kosten heb je dus niet.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.