37 weken zwanger

Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Intro «41 weken zwanger Zwangerschapskalender Samenvatting week ()  – – – – – – Je baby in de ()e week van je zwangerschap  Content Jij in de ()e week van je zwangerschap  Ook interessant voor jou Zwangerschapstest Ovulatietest Ovulatie; Wat zijn je vruchtbare […]
37 weken zwanger

Samenvatting week 37 

37 weken zwanger

Je baby in de 37e week van je zwangerschap 

Deze week heb je een belangrijke mijlpaal behaald; je kindje is volledig volgroeid. Dit betekent dat hij geboren kan worden en jij thuis mag bevallen. Maar het kan goed zijn dat je kindje nog even op zich laat wachten. Perined, een organisatie met als doel de kwaliteit van de perinatale zorgverlening in Nederland te vergroten, heeft cijfers gepubliceerd over de geboortes in Nederland in 2018. In het onderzoek is alleen gekeken naar vrouwen die zijn bevallen vanaf 22+0 weken. Hieruit is gebleken dat slechts 7% de vrouwen bevielen in week 37. Ongeveer 16% beviel in week 38, 35% in week 39, 27% in week 40 en 16% in week 41. Slechts 1 procent beviel in week 42. Dus ondanks dat je kindje volledig volgroeid is kan het zomaar nog 4 weken duren voordat hij geboren worden.

Hoe verder je zwangerschap vordert hoe ronder de contouren van je kindje worden. Dit komt omdat er nog steeds nieuw onderhuids vet wordt gevormd. De rimpeltjes op zijn huid zijn dan ook al bijna verdwenen en zijn gezichtje wordt steeds voller. Je kindje heeft dit babyvet hard nodig om zijn lichaam na de geboorte op temperatuur te houden. Ook zal hij hier de eerste week zijn energie uithalen. De eerste week na de geboorte zal hij wat afvallen. Dit kan wel oplopen tot 10% van zijn geboortegewicht.

Is het je al opgevallen dat je kindje wat minder beweegt? Omdat de kans groot is dat hij al op zijn vaste plaats ligt heeft hij weinig bewegingsruimte. De harde schoppen tegen je ribben zijn dan ook verleden tijd. Maar dit betekent natuurlijk niet dat je hem helemaal niet voelt bewegen. Je zult evengoed nog wat gepor, geduw en geschop voelen. Hij heeft alleen niet meer te ruimte om uit te halen. Geniet nog maar even van deze bewegingen in je buik. Ondanks dat je na de geboorte heerlijk met je kindje kunt knuffelen missen veel vrouwen deze bewegingen in hun buik.

Voel je je kindje niet meer bewegen op de momenten dat je het wel gewend bent? Neem dan contact op met je verloskundige. Voel je vooral niet bezwaard om te bellen, jij bent de enigste die je kindje kan voelen en kan signaleren als er iets niet klopt.

37 weken zwanger

Jij in de 37e week van je zwangerschap 

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader