Je baby in de 38e week van je zwangerschap
Je kindje zal niet veel meer groeien in lengte en nog slechts dertig tot vijftig gram aankomen per week. De lagunohaartjes, of donshaartjes, die je kindje tijdens de zwangerschap warm hebben gehouden zijn nu bijna weg. Hij heeft nu genoeg onderhuids vet om zichzelf warm te houden. Het kan zijn dat je kindje nog wat van deze haartjes heeft na de geboorte, deze zullen vanzelf uitvallen.
Je kindje heeft een vast slaap- en wakker ritme. Tijdens zijn wakkere momenten is hij lekker in beweging met zijn handjes en voetjes. Hierdoor worden de hersenen en het zenuwstelsel van je kindje op elkaar afgestemd. Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat de hersenmassa van je kindje in de laatste drie maanden van je zwangerschap verviervoudigd. Amerikaanse onderzoekers hebben in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics gemeld dat vooral de grote hersenen en de hersenstam razendsnel groeien.
Jouw hersenvolume neemt daarentegen af tijdens de zwangerschap. Vooral in de gebieden die verantwoordelijk zijn voor sociale cognitie, het begrijpen van de emoties, gedachten, bedoelingen en sociale gedrag van anderen. Dit blijkt uit een onderzoek van Elseline Hoekzema voor het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hoekzema: “De gevonden hersenveranderingen zouden een doel kunnen dienen ten aanzien van het op handen zijnde moederschap. Bijvoorbeeld een specialisatie van deze sociale hersengebieden die de moeder helpt om de behoeftes van haar hulpbehoevende zuigeling beter te herkennen.’’
Jij in de 38e week van je zwangerschap
Als je bijna moet bevallen wordt je dagelijks bestookt met berichten of de kleine er al is en of het al rommelt. En na de bevalling wil iedereen het liefst op de dag zelf nog langskomen om je kleintje te bewonderen. Maar vergeet niet; als je net moeder bent geworden staat je leven op z’n kop. Je moet lichamelijk nog herstellen, je slaapt weinig en alles is nieuw.
Dus hoe wil je omgaan met kraamvisite? Kies je voor een kraamfeest of kraamvisite? Beiden hebben zo hun voor- en nadelen maar het hangt vooral af van jezelf. Wil je in één keer klaar zijn of vindt je het gezellig om regelmatig bezoek te ontvangen? Waar je ook voor kiest, probeer erover uit te zijn voordat je kindje geboren is zodat je het op het geboortekaartje kan zetten. Waar je ook voor kiest, geef jezelf en je partner eerst genoeg tijd om te herstellen.
Met een kraamfeest heb je iedereen in één keer over de vloer. Hierdoor is je kraamtijd en de periode erna rustig en raakt je kindje niet overprikkeld van al het bezoek. Tijdens het feest kun je meerdere mensen tegelijk spreken en hoef je niet keer op keer dezelfde vraag te beantwoorden. Maar een kraamfeest organiseren kan veel werk zijn. Werk waar je door de slechte nachten misschien niet de energie voor hebt. Ook kan een kraamfeest erg heftig zijn voor je kindje, iedereen wil toch even kijken. En wanneer je het kraamfeest thuis houdt, blijft er veel opruimwerk en afwas achter.
Met kraamvisite heb je regelmatig mensen over de vloer en kun je je gasten persoonlijk spreken. Je kunt zelf je planning bepalen en hebt de eerste week nog hulp van je kraamverzorgster. Ook heeft de visite de mogelijkheid om je kindje goed te bekijken en misschien zelfs vast te houden. En voel je je toch niet goed? Dan kun jij even lekker gaan liggen. Visite maakt ook nog wel eens wat eten voor je klaar of biedt andere hulp aan, lekker van genieten dus. Toch kan kraamvisite erg vermoeiend zijn. Je hebt continu visite over de vloer en vertelt vaak hetzelfde verhaal. Ook kunnen er mensen langs komen waar je niet echt op zit te wachten in deze periode. En visite die blijft plakken komt ook regelmatig voor.
Dus waar kies je voor? Misschien kun je kiezen voor beide. Kraamvisite voor mensen die dicht bij je staan. Mensen die wat verder van je af staan zoals collega’s, buren en ooms en tantes die je niet veel spreekt, nodig je uit voor een kraamfeest.
Waar je voor kiest hangt vooral af van wat jij en je partner gezellig vinden. En voor alle nadelen is natuurlijk een oplossing te vinden. Een kraamfeest veel werk? Besteed het uit. Vraag je moeder of zus om een feest te organiseren als kraam cadeau en kijk ze lief aan of ze hier hun huis voor beschikbaar willen stellen. Uiteraard help je wel even mee met opzetten en afbouwen. Wil je liever kraamvisite maar zit je niet te wachten op plakkers of elke dag bezoek? Spreek van te voren een begin- en eindtijd af en plan je agenda goed. Je kunt een maximaal aantal bezoeken per week met je partner afspreken.
Kom vooral voor jezelf op. Luister naar je eigen lichaam en naar je kindje. Vraag het kraambezoek eerder weg te gaan als jullie je niet goed voelen of cancel het kraambezoek na een zware nacht. Iedereen zal het begrijpen. Wil je dat kraambezoek eerst hun handen wassen? Ook gewoon aangeven. Dit is jouw tijd en jij mag bepalen wat er goed voelt en wat niet.
Oefenweeën
Naarmate je zwangerschap vordert, nemen de harde buiken of oefenweeën toe. Je baarmoeder is aan het oefenen met samentrekken. Je lichaam is zich aan het voorbereiden op de bevalling. Maar hoe dichter je bij je bevalling komt hoe sterker de oefenweeën worden. Ze kunnen zelfs lastig te onderscheiden zijn van echte weeën. Je zal niet de eerste zijn waar de verloskundige langs gaat voor oefenweeën. Dus hoe onderscheid je oefenweeën van echte weeën?
Oefenweeën komen onregelmatig, nemen niet in frequentie toe en worden niet krachtiger. De eerste “echte” weeën komen ook onregelmatig en duren ongeveer een halve minuut. Ook valt de pijn nog mee, je kunt het vergelijken met menstruatiepijn. Naarmate je verder in je bevalling komt, worden de weeën regelmatiger, krachtiger en duren ze langer. Met het toenemen van de kracht van de weeën neemt ook de pijn toe. Twijfel je of je last hebt van oefenweeën of echte weeën? Ga een tijdje liggen met een warme kruik of neem een lekker warm bad. Wanneer de weeën wegtrekken waren het oefenweeën.
Harde buiken kunnen ook een teken zijn dat je het wat rustiger aan moet doen. Ze komen vaker voor bij overbelasting, bukken of stress. Zeker wanneer harde buiken gepaard gaan met bandenpijn is het tijd om wat meer rust te nemen of te gaan liggen. Laat het schoonmaakwerk of zware klussen aan iemand anders over.
Harde buiken doen over het algemeen geen pijn maar kunnen wel vervelend zijn. Ga daarom even liggen met een warme kruik of in een warm bad. Let ook goed op je ademhaling, adem rustig in en uit en probeer je te ontspannen.
Lekkende borsten
Je borsten zijn al flink gegroeid en je oude beha’s pas je waarschijnlijk al een aantal weken niet meer. Ook is je tepelhof donkerder en groter. En is het je al opgevallen dat er pukkeltjes op zitten? Deze “pukkeltjes” zijn de klieren van Montgomery. Ze beschermen je tepels tegen uitdroging door een olieachtige stof die ze produceren. Ook scheidden de klieren van Montgomery een geur af die je kindje helpt de tepel te vinden en stimuleert om meer te drinken.
Aan het einde van je zwangerschap kunnen je borsten (meer) gaan lekken. Ze maken onder invloed van het hormoon Prolactine al melk aan; colostrum. Dit is de eerste melk die borsten aanmaken en je kindje zal drinken na zijn geboorte. Colostrum is dikker dan de “normale” moedermelk en gelig van kleur. Het bevat weinig suiker en vet zodat je kindje dit makkelijk kan verteren. Het bevat daarentegen veel eiwitten en voedingsstoffen. Het wordt daarom ook wel het vloeibare goud genoemd.
Lekken je borsten veel melk, gebruik dan zoogkompressen om het melk op te vangen. En geen zorgen als je tijdens de zwangerschap geen melk lekt. Dit zegt niets over je melkproductie na de geboorte.
Kinderbijslag
Met het aanschaffen van de babyuitzet heb je vast al gemerkt dat een kindje niet goedkoop is. Gemiddeld kost een kindje 17% van je besteedbare inkomen. Vanuit de overheid krijg je een tegemoetkoming voor deze kosten; kinderbijslag.
Bij de geboorte van je eerste kindje geeft de gemeente de aangifte door aan de SVB. Twee tot vier weken na de aangifte van je kindje krijg je van de SVB een brief. Daarna kun je kinderbijslag aanvragen op de website van de SVB. Bij een tweede of volgend kindje past de SVB automatisch de hoogte van de kinderbijslag aan, je hoeft hier dus niets voor te doen.
Aan het einde van elk kwartaal wordt kinderbijslag uitgekeerd, dus in het begin van januari, april, juli en oktober. Je ontvangt voor het eerst kinderbijslag in het eerstvolgende kwartaal nadat je kindje is geboren. Als je kindje wordt geboren in het derde kwartaal krijg je bijvoorbeeld kinderbijslag aan het einde van het vierde kwartaal.
Checklist
Hoe gaat het met je to-do list? Heb je onderstaande taken al kunnen afvinken?
- Zet belangrijke telefoonnummers in je telefoon en die van je partner
- Zet je bed op klossen
- Zet je kinderstoeltje alvast in de auto
- Leg 50 cent en 2 euro klaar in je auto
- Schrijf je geboorteplan en print deze twee keer uit
- Zet je vluchttas klaar
- Zet een vluchttas voor je partner klaar
- Zorg voor een volle tank
- Zet het wiegje in je slaapkamer klaar
- Was alle babykleertjes, hydrofiele doeken, lakentjes en badcapes.
- Zet je geboortekaartjes online klaar
- Schrijf de adressen alvast op de enveloppen
- Haal geboorteversiering in huis