Skip to content
Persen tijdens de bevalling

Hoe lang duurt een bevalling?

Op het moment dat het einde van je zwangerschap nadert, wordt het toch wel erg spannend allemaal. Wanneer begint de bevalling en hoe lang duurt het daadwerkelijk voordat je jouw kindje in je armen kunt sluiten? Wellicht heb je wel eens gehoord van zogenaamde stortbevallingen of juist van bevallingen die meerdere dagen duurde. Hoe zit het nu precies? Hoe lang duurt een bevalling?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Gemiddelde duur bevalling

Gemiddeld duurt een bevalling ongeveer 12 tot 24 uur. Een bevalling doorloopt verschillende fases en deze duren bij de één nu eenmaal langer dan bij de ander. Hoewel de duur van de bevalling dus van vrouw tot vrouw verschilt, duurt de bevalling van het eerste kindje meestal langer dan die van een volgend kindje.

De duur van de bevalling wordt gerekend vanaf het begin van de latente fase. Vooropgesteld dat het antwoord dus helaas niet heel eenduidig te geven is, kun je 12 tot 24 uur als gemiddelde nemen

Gemiddelde duur bevalling: 12 tot 24 uur  

  Ontsluiting Gem. duur
1. Voorbereidingsfase Mogelijk 1 á 2 cm Aantal dagen tot weken
2. Ontsluitingsfase 0 tot 10 cm 12 – 22 uur
2.1 Latente fase 0 tot 3 cm 10 tot 14 uur
2.2 Actieve ontsluitingsfase 3 tot 8 cm 6 tot 10 uur
2.3 Overgangsfase 8 tot 10 cm 1 á 2 uur
3. Uitdrijvingsfase 10 cm 30 min tot 2 uur
4. Nageboorte 15 min tot 1 uur

Verloop en duur voorweeën

Aan een bevalling gaan voorweeën vooraf. Dit zijn lichte samentrekkingen van de baarmoederspier. De intensiteit is vaak mild en de frequentie onregelmatig. Voorweeën worden vaak vergeleken met menstruatiepijn die je voelt in de buik en de onderrug. Heb je hier last van dan betekent dat niet direct dat de bevalling is begonnen. Dit kan maar er zijn ook genoeg vrouwen bij wie de voorweeën al weken van te voren beginnen. Bij hen rommelt het dus al een tijdje voordat het echte werk gaat beginnen. Voorweeën zorgen dan ook niet voor ontsluiting. Dat gebeurt pas in de volgende fase.

Verloop en duur ontsluitingsfase

Gaan de voorweeën over in echte weeën dan begint het serieuzer te worden. Toch geldt ook hier dat er veel verschil zit tussen vrouwen onderling. Daar waar de weeën bij de ene vrouw rustig beginnen, zich langzaam opbouwen en zo een behoorlijke tijd kunnen duren, zijn er ook vrouwen bij wie het erg vlot verloopt en die in korte tijd richting volledige ontsluiting gaan.

De ontsluitingsfase verloopt in drie gedeelten:

Het eerste deel wordt ook wel de latente fase genoemd. In deze fase zijn de weeën doorgaans nog kort en onregelmatig aanwezig. Ook valt de pijn nog mee. In deze fase verstrijkt je baarmoedermond en begint hij met ontsluiten. Langzaam kom je tijdens deze fase tot drie centimeter ontsluiting. Dit kan even duren; de latente fase duurt gemiddeld 10 tot 14 uur.

Het tweede deel heet de actieve ontsluitingsfase. Hier begint het wat lastiger te worden. De weeën worden krachtiger en komen met meer regelmaat. Ook houden ze langer aan. De intensiteit neemt toe en je gaat van 2 á 3 centimeter tot ongeveer 8 centimeter ontsluiting in deze fase. Deze fase duurt gemiddeld 6 tot 10 uur maar hierop zijn verschillende factoren van invloed. Is het je eerste kindje dan duurt deze fase vaak langer. Ook de mate waarin je ondanks de pijn toch nog weet te ontspannen, is hierop van invloed.

Ten slotte heb je de overgangsfase; de meest intense fase van de bevalling. Dit is de fase waarin de baarmoedermond van 8 naar 10 centimeter ontsluit. De overgangsfase duurt maximaal 2 uur, maar in de meeste gevallen 1 uur of korter.

Verloop en duur uitdrijvingsfase

Rond 10 centimeter wordt je overvallen wordt door een enorme drang om te persen. Dit is dan ook de laatste fase van de bevalling zelf. Het kan zijn dat je al snel mee mag persen, maar mocht je nog geen volledige ontsluiting hebben, zal je de persdrang moeten wegpuffen. Pas bij tien centimeter ontsluiting kun je je volledig overgeven aan het soort oergevoel dat je lichaam je geeft om je kindje ter wereld te brengen. De duur van de uitdrijvingsfase varieert gemiddeld van een half uur tot soms wel twee uur. De ligging en de grootte van je kindje zijn hier onder meer op van invloed. Het is daarom belangrijk om goed naar de aanwijzingen van je verloskundige te luisteren en bovenal vertrouwen in je lichaam te houden.

Nageboorte en hechten

Dan is het moment daar; je kindje is geboren! Toch wordt je gevraagd om vaak nog even één of meerdere keren te persen om de placenta en de vruchtvliezen geboren te laten worden. Dit wordt de nageboorte genoemd. Bij veel vrouwen, zeker bij een tweede of volgend kindje, gaat dit vrij vlot. Binnen 15 minuten na de bevalling krijg je een flinke nawee waarbij je moet persen waarna de placenta eruit komt. Maar soms laat deze wee wat langer op zich wachten. Er wordt ongeveer een uur als richtlijn aangehouden. Wanneer de nageboorte eruit is zal de verloskundige gaan kijken of hechten noodzakelijk is.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.