Skip to content
Nesteldrang

Nesteldrang

Is je huis nog nooit zo schoon geweest? Heb je de babykleertjes al twee keer gewassen, het babykamertje drie keer georganiseerd? En moet rond de uitgerekende datum alle kasten nog even opgeruimd worden? Je hebt last van nesteldrang. Maar wat is nesteldrang? En heeft het ook een doel?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is nesteldrang?

Met een klein wonder op komst moet alles in huis natuurlijk op orde zijn. Niet alleen het kamertje moet klaar staan, ook moet er voldoende ingekocht zijn. Kleertjes, speentje, luiers, doekjes, check! Maar dan het huis zelf. Ineens dient alles nog schoner dan schoon te zijn en voel je een soort van opruim aanval opkomen. Juist, nesteldrang. Een heel normale zwangerschapskwaal die zich goed laat omschrijven door een onbedwingbare behoefte om je huis spik en span te maken en mogelijk met de nodige koopwoede erbij.

Vanaf wanneer krijg je nesteldrang?

Ben je al op de helft van je zwangerschap dan zul je in toenemende mate het gevoel van nesteldrang ervaren. Zeker in het laatste trimester neemt het toe en tegen het eind van je zwangerschap is het op zijn hoogtepunt. Dus wil je met 40 weken zwangerschap perse de plinten van je slaapkamer nog even schoonmaken? Vraag jezelf dan af of dit echt nodig is of het best even kan wachten tot je weer wat mobieler bent. 

Waarom krijg je nesteldrang?

Eigenlijk is het een soort oerinstinct van de vrouw. Je wilt voor je kindje niets liever dan een fijne en liefdevolle omgeving om in op te groeien en een schoon, opgeruimd en bovendien veilig “nest” hoort daar in beginsel absoluut bij. Hoewel de hormonen die door je lijf gieren over het algemeen vaak de schuld krijgen van dergelijke schoonmaak- en opruimaanvallen, ontbreekt hiervoor concreet bewijs. Het wordt gezien als iets heel natuurlijks dat zijn oorsprong vindt in het verleden, waarin vrouwen hun uiterste best moesten doen om een schone en veilige omgeving te vinden voor hun baby en bovendien in de natuur. Nesteldrang helpt je dus om je goed voor te bereiden op de komst van de kleine.

Nesteldrang rondom je partner

Een gemiddelde mate van schoonmaken en opruimen wordt door de meeste partners wel gewaardeerd, maar bij nesteldrang zit dit soms wel anders. Het is een welbekend gegeven dat de partner het af en toe best moet ontgelden. Vaak begrijpelijk, maar doorgaans niet terecht. Het zorgt dan ook geregeld voor de nodige frustraties. Jij bent bijvoorbeeld nu eenmaal overtuigd van de noodzaak dat de zolder (waar zelden iemand komt) toch echt ook ondersteboven gekeerd moet worden, voordat de kleine zich aandient en je partner ziet daar de toegevoegde waarde waarschijnlijk niet van. Misschien sta je wel iets te enthousiast met een kwast en verf in de aanslag om allerlei plekjes bij te werken en verwacht je dezelfde motivatie van je partner. Alles moet direct en commanderen kunnen de meeste zwangeren dan ook als de beste. Houd rekening met het feit dat je partner het anders beleeft en de noodzaak niet van elk klusje in ziet. Met begrip kom je doorgaans een heel eind. Probeer zo relaxt mogelijk te blijven en houd je lijst van klusjes binnen de perken, dan houd je het ook deze periode gezellig.

Nesteldrang als voorteken van de bevalling?

Zoals genoemd, komt nesteldrang meer voor naarmate de zwangerschapsduur verstrijkt en zeker in de laatste weken of vlak voor de bevalling kan het erg sterk aanwezig zijn. Het is echter geen lichamelijk voorteken dat de bevalling aanstaande is.

Waar op letten bij het schoonmaken?

Hoe onbeheersbaar de drang tot schoonmaken misschien ook is, pas altijd op met schoonmaakmiddelen. Gebruik het liefst natuurlijke producten, omdat chemicaliën schadelijk kunnen zijn voor je kindje (en jezelf). Verf op basis van terpentine gebruik je ook liever niet en een klusje, zoals het verschonen van de kattenbak moet je ook aan een ander overlaten. Dit laatste in verband met de kans op toxoplasmose. Naast deze genoemde aandachtspunten is het belangrijkste advies om op tijd je rust te pakken en altijd goed naar je lichaam te luisteren. Til bovendien niet te zwaar. Merk je dat je tijdens het schoonmaken en/of opruimen last krijgt van harde buiken? Neem dan even wat meer rust. 

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.