31 weken zwanger

Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Zwangerschapskalender 42 weken zwanger Intro «41 weken zwanger Zwangerschapskalender Samenvatting week ()  – – – – – – Je baby in de ()e week van je zwangerschap  Content Jij in de ()e week van je zwangerschap  Ook interessant voor jou Zwangerschapstest Ovulatietest Ovulatie; Wat zijn je vruchtbare […]
31 weken zwanger

Samenvatting week 31 

31 weken zwanger

Je baby in de 31e week van je zwangerschap 

Je kindje groeit nog steeds met zo’n 200 gram per week en begint al een goed onderhuids vetlaagje te krijgen. Hierdoor kan hij zichzelf steeds beter warm houden en heeft hij zijn “vachtje” donshaartjes niet meer nodig. Deze vallen steeds meer uit en komen terecht in het vruchtwater. Omdat je kindje regelmatig een slokje vruchtwater neemt komen deze haartjes ook terecht in zijn darmen. Hier hoef je je geen zorgen over te maken, dit is een goede training voor zijn darmen. Alles wat je kindje inslikt en niet kan uitplassen, zoals deze haartjes en huidsmeer, wordt omgezet in de eerste ontlasting van je kindje; meconium.

Meconium is kleverig en groen/zwart van kleur. Het kan voorkomen dat je kindje net voor of tijdens de bevalling in het vruchtwater poept. Omdat je kindje dan in meconium houdend vruchtwater heeft gelegen zal je, indien mogelijk, in het ziekenhuis bevallen. Je kindje kan het meconium houdende vruchtwater namelijk hebben ingeslikt wat een kans geeft op ademhalingsproblemen en infecties. Een kinderarts zal na de bevalling controles uitvoeren. Als na 8 uur alles goed is mogen jullie weer naar huis. Ging de bevalling erg snel en heb je het ziekenhuis niet gehaald, dan zal je na je bevalling alsnog met je kindje naar het ziekenhuis moeten voor controles. Meconiumhoudend vruchtwater kun je herkennen aan een groene, bruine of gele kleur. Wanneer je vliezen breken en deze kleur ziet moet je direct contact opnemen met je verloskundige.

Door de laatste groeispurt van je kindje krijgt hij steeds minder bewegingsruimte. Koppeltje duiken en lekker draaien zit er niet meer in. Hierdoor zul je ook wat minder beweging voelen dan je gewend bent van de afgelopen weken. De schopjes en porretjes die je nog wel voelt kunnen daarentegen erg hard zijn. Een flink schop tegen je ribben of por in je blaas is niet ongebruikelijk. Het is dan ook niet zo gek dat je je af en toe aardig beurs kan voelen. Heb je al eens bult aan de buitenkant van je buik gezien? Let er maar eens op als je kindje erg actief is, dit kan een voetje, handje of schouder zijn.

Juist nu je kindje met een groeispurt bezig is, heeft hij veel behoefte aan vitamine en mineralen. Deze zal hij moeten binnenkrijgen via jouw voedsel. Eet dus ook de laatste weken gevarieerd en gezond. Vooral ijzer, calcium, eiwitten en vitamine C kan je kindje goed gebruiken. IJzer is een mineraal dat je kindje gebruikt voor het aanmaken van hemoglobine. Hemoglobine is een onderdeel van rode bloedcellen, deze vervoeren zuurstof door ons lichaam. Ook is ijzer belangrijk bij aanmaken van energie in je cellen en helpt het bij een goede afweer. Wanneer je zwanger en/ of vegetariër bent loop je een groter risico op ijzertekort. Dit kun je herkennen aan rusteloze benen, een bleke huid, snel vermoeid of snel buiten adem. Ijzer komt voor als heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer zit in dierlijke producten en non-heemijzer in plantaardige en dierlijke producten. Vooral een runderlapje en handje ongezouten cashewnoten zijn hoog in ijzer. Het voedingscentrum geeft aan dat je met een gezond en gevarieerd eten voldoende ijzer binnenkrijgt. Je hoeft dan geen extra supplementen te nemen. Denk je dat je toch ijzertekort hebt? Geef dit aan bij je verloskundige. Je zal dan even langs een prikpunt moeten voor een bloedonderzoek.

31 weken zwanger

Jij in de 31e week van je zwangerschap 

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader