Skip to content
Zwangerschapsyoga

Zwangerschapscursussen: welke kies jij?

Is een zwangerschapscursus ook iets voor jou? De keuze is enorm. Wil je een informatieve cursus, een sportieve cursus of liever een cursus gericht op het mentale vlak? En wil je een zwangerschapscursus alleen doen of juist met je partner? Bekijk welke opties er allemaal zijn.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Ga jij ook voor een zwangerschapscursus? 

Heb je al nagedacht over een zwangerschapscursus? Je kunt heerlijk ongegeneerd over je zwangerschap praten en ervaringen vergelijken met andere zwangere vrouwen. En door het grote aanbod is er altijd een cursus die bij jou past. Wil je graag sporten om fit te blijven tijdens je zwangerschap of alleen een informatieve cursus? Welke cursus je ook kiest, je gaat goed voorbereid de bevalling in.

Wanneer begin je?

Sommige zwangerschapscursussen hebben een vaste startdatum, andere zijn doorlopend. Vooral actieve zwangerschapscursussen zijn doorlopend en kun je instappen wanneer je wilt. ZwangerFit of zwangerschapsyoga kun je bijvoorbeeld al beginnen vanaf week 12 maar je mag ook later instappen. Bekijk in je eerste trimester welke zwangerschapscursus je wilt gaan doen en meld je aan. Enkele cursussen zijn erg populair en hebben een wachtlijst.

Sportieve zwangerschapscursussen

Maar welke cursus past er bij jou? Ga je voor een sportieve cursus dan ligt de focus voornamelijk op je lichaam en in conditie blijven. Er wordt ook extra aandacht gegeven aan je bekken en ademhaling.

ZwangerFit

ZwangerFit

ZwangerFit is een groepsles die wekelijks wordt gegeven door fysiotherapeuten gespecialiseerd in zwangerschap. Trainingen worden verdeeld in drie blokken; warming-up, cardio en krachttraining. Hiermee behoud of optimaliseer je jouw conditie en versterk je de spieren van de romp, armen en benen. Er wordt tijdens de training extra aandacht gegeven aan coördinatie, stabilisatie en spierversterking van de bekken, buik- en rugspieren en de bekkenbodem. Trainingen worden afgesloten met een cooling-down, ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen of bekkenbodemoefeningen.

Naast de wekelijkse trainingen worden er informatieve lessen aangeboden zoals houding en bewegen tijdens de zwangerschap, bekken en bekkenbodem, de bevalling en de periode na de bevalling. Ook is er een partneravond waarbij jullie samen leren hoe je de bevalling in gaat en hoe je weeën kunt opvangen.

Vanaf wanneer: Vanaf week 16 maar je mag gedurende je hele zwangerschap instappen.
Duur: Tot de bevalling
Kosten: €10 per training

Zwangerschapsgym

Een van de meest populaire zwangerschapscursussen is zwangerschapsgym. Tijdens deze cursus krijg je oefeningen om je spieren soepel en krachtiger te maken. De focus ligt vooral op de spieren die je tijdens de zwangerschap extra belast zoals je bekkenbodemspieren en je buik. Hiermee kun je zwangerschapsklachten zoals rugpijn of bekkenklachten voorkomen en/ of verminderen.

Naast deze oefeningen krijg je informatie over het verbeteren van je houding, leer je ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen en krijg je informatie over je bevalling. Je leert hoe je tijdens de bevalling je weeën kunt opvangen en effectief moet persen.

Vanaf wanneer: Rond 25 weken
Duur: Gemiddeld 10 lessen
Kosten: Tussen de €100 en €180 voor de totale cursus afhankelijk van de aanbieder

Zwangerschapszwemmen

Wil je in beweging blijven maar heb je last van bekken- en/ of rugklachten? Dan is zwangerschapszwemmen echt iets voor jou. Door de opwaartse druk van het water voel je je even gewichtloos. Hierdoor verminderen rugklachten, bekkenklachten of zware benen. Je werkt daarnaast aan je conditie en spierkracht wat weer goed is voor de rest van je zwangerschap en bevalling.

De lessen zijn in groepsverband en worden begeleidt door een deskundige instructeur. Ze duren gemiddeld 45 minuten tot een uur.

Vanaf wanneer: Vanaf week 12 maar je mag gedurende je hele zwangerschap instappen.
Duur: Tot de bevalling
Kosten: Tussen de €5 en €8,50 per les, afhankelijk van de aanbieder.

Outdoor zwangerschapsbootcamp

Sporten zwangerschapBuiten sporten is niet alleen heel gezond maar ook erg lekker. Er komen dan ook steeds meer zwangerschapscursussen waarbij je in groepsverband buiten traint. Één hiervan is Outdoor Bootcamp. Met een outdoor bootcamp train je kracht-, conditie- en je bekkenbodem. Hierdoor ervaar je minder fysieke klachten tijdens de zwangerschap en herstel je sneller van je bevalling. Een bekend programma is Mom in Balance. Deze is in samenwerking met gynaecologen en bekkenbodemtherapeuten opgesteld.

Vanaf wanneer: Vanaf week 12 maar je mag gedurende je hele zwangerschap instappen.
Duur: Tot de bevalling
Kosten: Tussen de €10 en €15 per les, afhankelijk van de aanbieder.

Mensendieck

Tijdens de zwangerschap wordt je zwaarder en verandert het zwaartepunt van je lichaam.
Met de cursus Mensendieck wordt je bewust van je houding en manier van bewegen. Door juiste houding- en bewegingsgewoonten aan te leren tijdens de zwangerschap, kun je klachten aan je rug, bekkenbodem en/ of benen voorkomen, verminderen en/ of laten verdwijnen. Ook wordt je voorbereid op de bevalling met behulp van ademhalings- en ontspanningsoefeningen en bevalhoudingen.

Vanaf wanneer: Vanaf week 23
Duur: 8 tot 10 lessen
Kosten: Tussen de €100 en €150 voor de totale cursus afhankelijk van de aanbieder

Zwangerschapsyoga

Gezond zwangerZwangerschapsyoga is een groepsles waarbij je ontspannende oefeningen krijgt voor lichaam en geest. De focus van de oefeningen ligt op het verbeteren van je houding en het versterken van je bekken. Daarnaast wordt er veel aandacht gegeven aan ademhalingstechnieken die je kunt gebruiken om je te ontspannen en je weeën rustig op te vangen. Je leert luisteren naar vertrouwen op je lichaam. Zo ga je met vertrouwen je bevalling in.

Vanaf wanneer: Vanaf week 12 maar je kunt op elk moment van de zwangerschap instappen
Duur: Tot de bevalling
Kosten: Tussen de €7,50 en €15 per les, afhankelijk van de aanbieder.

Mentale zwangerschapscursussen

Is een sportieve zwangerschapscursus niks voor jou maar wil je je wel voorbereiden op de bevalling en in contact komen met andere zwangeren? Dan is een cursus wat meer gericht op je geest misschien iets voor jou. Je leert hoe je je mentaal kunt voorbereiden op de bevalling, hoe je weeën kunt opvangen en vooral hoe je kunt ontspannen. Daarnaast zijn de groepslessen de mogelijkheid om ongegeneerd over de zwangerschap te praten en jouw ervaringen met andere zwangere vrouwen te vergelijken.

Mindfulness

Mindfulness is de laatste jaren erg populair in Nederland. Je leert met behulp van meditatie, ademhalings- en bewustzijnsoefeningen je aandacht naar je lichaam te richten. Het is daarom ook een erg populaire zwangerschapscursus. Tijdens de zwangerschap gaan je hormonen alle kanten op en kan je erg onrustig worden. Gaat alles wel goed, kan ik dit wel aan, zal ik een goede moeder worden. Met een cursus Mindfulness leer je je gedachten beter te accepteren en los te laten. Hiermee creëer je rust en kun je zorgeloos genieten van je zwangerschap. Daarnaast helpt Mindfulness je tijdens de bevalling rustig en gefocust te blijven. Hierdoor kun je beter omgaan met weeën, pijn en ongemak. Mindful zwanger kun je in groepsverband of online volgen.

Vanaf wanneer: Je kunt op elk moment in de zwangerschap instappen
Duur: Gemiddeld 4 tot 10 lessen afhankelijk van de aanbieder
Kosten: Tussen de €100 en €500 voor de totale cursus afhankelijk van de aanbieder en het aantal lessen

HypnoBirthing

zwangerschapscursusHypnoBirthing is een steeds populairder wordende zwangerschapscursus. Tijdens deze cursus leer je hoe je met ontspannings- en ademhalingsoefeningen naar een diepe ontspanning gaat. Deze oefeningen in combinaties met rustige luistersessies geven rust en een positieve focus tijdens je zwangerschap en bevalling.

Vanaf wanneer: Je kunt deze cursus op elk moment in de zwangerschap volgen
Duur: Je hebt de mogelijkheid voor eendaagse of meerdaagse cursussen.
Kosten: Tussen de €300 en €500 voor de totale cursus afhankelijk van de aanbieder en het aantal lessen

Psychoprofylaxe

Psychoprofylaxe gaat ervan uit dat een bevalling geen pijn hoeft te doen, maar een natuurlijk proces is waarvan de pijn hanteerbaar is. De cursus richt zich op theoretische kennis over de bevalling en wat het doet met je lichaam. Er wordt vanuit gegaan dat pijn wordt veroorzaakt door onwetendheid. Daarnaast krijg je ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken om de pijn hanteerbaar te maken. Deze cursus is erg geschikt voor zwangeren die opzien tegen de bevalling

Vanaf wanneer: Je kunt op elk moment van de zwangerschap instappen
Duur: 8 tot 10 lessen
Kosten: Tussen de €15 en €20 per les afhankelijk van de aanbieder

Haptonomie

Haptonomie gaat om het durven voelen. Zwangerschapshaptonomie draait vooral om het contact tussen jou en je kindje. Door meer gevoel te krijgen voor je kindje en jezelf kun je de zwangerschap bewuster beleven. Het contact maken gebeurt door het aanraken van de buik. Je kindje kan dit voelen en hierop reageren door naar je hand toe te komen. Daarnaast krijg je praktische informatie over de bevalling. Hierbij kun je denken aan ontsluitings- en baarhoudingen. Zwangerschapshaptonomie zijn vaak privé sessies.

Vanaf wanneer: Vanaf week 20
Duur: 6 tot 10 sessies
Kosten: Tussen de €75 en €100 per les afhankelijk van de aanbieder.

Informatieve zwangerschapscursussen

Naast actieve- en zwangerschapscursussen gericht op de geest heb je ook de keuze tussen informatieve cursussen. Deze richten zich vooral op theoretische kennis.

Borstvoedingscursus

Ondanks dat het geven van borstvoeding een natuurlijk proces is vereist het nog wel wat oefening. Tijdens een borstvoedingscursus leer je van een lactatiekundige, een expert op het gebied van borstvoeding, hoe je je kindje goed moet aanleggen en welke houdingen je kunt aannemen. Daarnaast krijg je de mogelijk om vragen te stellen over alles wat met borstvoeding te maken heeft.

Vanaf wanneer: Rond 30 weken
Duur: één of twee bijeenkomsten
Kosten: Tussen de €20 en €40 afhankelijk van de aanbieder. Soms worden deze cursussen ook gratis aangeboden vanuit een verloskundigenpraktijk of het GGD.

Bevallingscursus

Een bevallingscursus is een praktijkgerichte voorbereiding op je bevalling. Je krijgt onder andere informatie over de fases van een bevalling, hormonen, pijnbestrijding en bevalhoudingen. Ook worden er tips gegeven over het opvangen van weeën en krijg je ademhalingsoefeningen. Het is van de aanbieder afhankelijk hoe diep je overal op in gaat.

Vanaf wanneer: Vanaf week 28
Duur: Afhankelijk van de aanbieder kan het een eendaagse of meerdaagse cursus zijn
Kosten: Tussen de €20 en €300 afhankelijk van de aanbieder. Soms worden bevalling cursussen ook gratis aangeboden vanuit een verloskundigenpraktijk of het GGD.

Kosten en vergoedingen

Zoals je hierboven hebt kunnen zien kunnen de kosten van een zwangerschapscursus erg verschillen per cursus en aanbieder. Deze kosten worden niet vergoed vanuit je basis zorgverzekering. Een aantal aanvullende zorgverzekeringen vergoeden (een deel) van de kosten. Dit gaat dan om een maximaal bedrag per zwangerschap of per jaar. Lees hiervoor goed de voorwaarden van je zorgverzekering of neem contact met de verzekering op. Er zitten in de meeste gevallen voorwaarden aan een cursus voordat deze vergoed worden.

Welke zwangerschapscursus moet ik kiezen?

Weet je niet goed welke cursus je moet kiezen of wat er bij jou in de buurt mogelijk is? Informeer eens bij jouw verloskundige, deze heeft vaak goed zicht op jouw situatie en de mogelijkheden in de buurt. Wacht niet te lang met inschrijven, sommige cursussen zijn erg populair en hebben een wachtlijst.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.