Je baby in de 32e week van je zwangerschap
Rond deze week kan je kindje indalen en zijn positie voor de geboorte innemen. Dit is in de meeste gevallen met zijn hoofdje naar beneden, je kunt het voelen door een druk op je bekkenbodemspieren. Hierdoor kun je aan het eind van je zwangerschap wat meer last krijgen van bandenpijn. Helaas voel je dit vaak te laat, wanneer je al teveel hebt gedaan. Probeer daarom regelmatig even rust te nemen door te gaan zitten of liggen, ook als je nog geen pijn hebt. Hiermee voorkom je dat je aan het einde van de dag veel pijn hebt en niet meer lekker kunt zitten of liggen.
Ondertussen ken je je kindje waarschijnlijk al goed en kun je de verschillende bewegingen onderscheiden. Je zult de afgelopen tijd dan ook wat vaker regelmatige bewegingen voelen waarbij je buik op een neer gaat. Dit kan best even aanhouden, maar gaat vanzelf weer over. Je kindje heeft dan de hik. Hij drinkt regelmatig van het vruchtwater en oefent daarbij zijn spijsverteringskanaal. Als zijn maagje te vol wordt, kan het zijn middenrif prikkelen. Deze zal als reactie samentrekken in een vast ritme, de welbekende hik.
Het is je misschien al opgevallen dat je kindje wat rustiger is geworden. Je kindje groeit met 200 gram per week, zijn gewicht verdubbeld zelfs nog tot de geboorte. Hierdoor heeft hij minder ruimte heeft om te bewegen. Het kan ook zijn dat je door de drukte van de dag wat bewegingen hebt gemist of dat je kindje lekker ligt te slapen. Heb je het idee dat je kindje aanzienlijk minder beweegt. Ga dan een uurtje op je linkerzij liggen en concentreer je op de bewegingen. Probeer eventueel met wat zachte duwtjes op je buik je kindje wakker te maken. Voel je nog steeds weinig neem dan contact op met je verloskundige. Deze kan even langskomen om te voelen of een echo inplannen om te kijken. Voel je absoluut niet bezwaard om op elk moment van de dag te bellen, ook in de nacht. Jij bent de enige die je kindje kan voelen en eventuele problemen kan signaleren. Je kunt beter een keertje te veel bellen dan een keertje te weinig.
Jij in de 32e week van je zwangerschap
In totaal ga je ongeveer tien tot veertien keer langs je verloskundige voor een controle. Zijn er medische indicatoren dan zal je wat vaker langs moeten. Sinds week 24 zijn de controles opgevoerd van één keer in de vier weken naar één keer in de drie weken. Deze week wordt dat nog eens verhoogd naar één controle elke twee weken. Vanaf je zwangerschapsverlof zal je elke week langs gaan.
De inhoud van je controles blijven redelijk gelijk. Je gaat eerst in gesprek met je verloskundige over het verloop van je zwangerschap. Hoe voel je je? Heb je last van klachten en zo ja, sinds wanneer? Vanaf nu zal je wat meer met je verloskundige gaan spreken over de bevalling. Zie je erg tegen de bevalling op of heb je andere angsten? Of heb je misschien bepaalde wensen? Dit is ook het moment om vragen te stellen. Zeker bij een eerste kindje weet je niet wat je kunt verwachten. Vraag daarom je verloskundige alles wat je wilt weten en schaam je nergens voor. Er zijn geen domme vragen. Het is belangrijk dat jij ontspannen je bevalling ingaat en er niet tegenop ziet.
Vervolgens krijg je het lichamelijke onderzoek. Je bloeddruk wordt goed in de gaten gehouden omdat deze kan gaan stijgen richting het einde van je zwangerschap. Daarnaast zal de verloskundige voelen hoe groot je baarmoeder is en je buik meten. Deze resultaten worden noteert in een groeigrafiek waarmee ze de groei van je kindje ingeschat middels de GROW-NL methode. Daarnaast zal ze vanaf nu gaan voelen of je kindje al ingedaald is.
Je hebt nog even te gaan maar misschien kun je er al over nadenken of en per wanneer je gestript zou willen worden. Strippen is een manier om de bevalling op te wekken zonder gebruik van medicijnen. De verloskundige controleert of je baarmoedermond al wat is verweekt en openstaat, of te wel of je al ontsluiting hebt. Als je al wat ontsluiting hebt, kan de verloskundige met twee vingers, via de baarmoederhals de vruchtvliezen van de baarmoederwand loswoelen. Dit zorgt ervoor dat het hormoon prostaglandine vrijkomt wat het rijpen van de baarmoederhals bevordert en weeën kan opwekken. Je kunt je vanaf week 41 zwangerschap laten strippen.
Harde buiken
Waarschijnlijk heb je ze ondertussen al regelmatig gehad, harde buiken. Harde buiken kunnen het vanaf het tweede trimester voorkomen en staan ook bekend als oefenweeën of Braxton-Hicks contracties. Je hele buik wordt ongeveer een halve minuut tot een minuut hard, zonder dat dit pijn doet.
Zoals de naam het al zegt is je baarmoeder aan het oefenen met samentrekken zodat deze tijdens de bevalling klaar is voor het echte werk. Harde buiken zijn dus een voorbereiding op je bevalling en kunnen geen kwaad. Maar ze kunnen vaker voorkomen bij:
- Overbelasting
- Het schoppen of bewegen van je kindje
- Een volle blaas
- Bukken
- Stress
- Een blaasontsteking
- Een orgasme
Wanneer harde buiken gepaard gaan met bandenpijn ben je je lichaam aan het overbelasten. Je baarmoeder zit met banden vast aan je bekken. Door teveel van je lichaam te vragen komen deze banden onder spanning te staan. Dit gaat gepaard met bandenpijn. Merk je dat je regelmatig harde buiken hebt na inspanning dan kan het een teken zijn dat je het wat rustiger aan moet doen. Luister naar je lichaam, neem wat vaker rust en laat tilwerk of schoonmaakwerk aan iemand anders over.
Ondanks dat harde buiken geen pijn doen kunnen ze wel ongemakkelijk zijn. Heb je er erg last van, probeer dan tijdens een harde buik even te gaan liggen of rust te nemen. Let daarbij op je ademhaling en probeer je goed te ontspannen. Met een warme kruik of een lekker warm bad kan je buik ook weer ontspannen.
Stuitligging
Is je kindje al ingedaald? Het indalen kan beginnen vanaf week 30 en kan enkele weken duren. Aan het eind van de zwangerschap liggen de meeste kindjes met hun hoofd omlaag, de hoofdligging. Wanneer je kindje niet met zijn hoofd maar met zijn billetjes omlaag ligt, ligt hij in stuitligging. Rond 30 weken ligt 25% van de baby’s nog in stuit, zes weken later is dit nog slechts 3 á 4%. Dus als je kindje niet is gedraaid hoef je je nog geen zorgen te maken.
Er zijn vier manieren waarop je kindje in stuit kan liggen:
Onvolkomen stuitligging: In een onvolkomen stuitligging liggen de beentjes van je kindje omhoog naast zijn lichaam.
Volkomen stuitligging: In een volkomen stuitligging liggen zijn beentjes gebogen. Zijn voetjes liggen bij zijn billen, hij ligt als het ware in kleermakerszit.
Half onvolkomen stuitligging: In een half onvolkomen stuitligging ligt je kindje met één been gebogen naar beneden en één been gestrekt naar boven.
Voetligging: Bij een voetligging ligt je kindje met één of beide benen gestrekt. Hierdoor liggen deze lager dan zijn billetjes.
In het geval van een stuitligging kun je vaginaal bevallen maar de kans op een keizersnede is wel groter. Ook treden er vaker complicaties op waardoor jij of je kindje langer in het ziekenhuis moet blijven. Gelukkig zijn er twee mogelijkheden wanneer je kindje in stuit ligt.
De eerste optie is de makkelijkste, wachten. Je kindje kan zelf nog draaien naar een hoofdligging. Helaas wordt deze kans na 36 weken zwangerschap steeds kleiner. Je kindje groeit door en de hoeveelheid vruchtwater neemt af waardoor hij minder ruimte heeft om de draai te maken.
De tweede opties is het draaien van je kindje. De verloskundige of gynaecoloog zal aan de buitenkant van je buik proberen je kindje te draaien van stuit naar hoofdligging. Dit heet versie. Een versie duurt gemiddeld vijf tot vijftien minuten en lukt in 55% van de gevallen.
Kuitkramp
Hoe verder in je zwangerschap hoe groter de kans dat je ‘s nachts wakker wordt met kramp in je kuit. Je voelt je kuit snel achter elkaar samentrekken of helemaal verkrampen. De pijn houdt enkele seconden tot een minuut aan en kan doorstralen naar de rest van je been.
De oorzaak is niet helemaal duidelijk maar heeft waarschijnlijk te maken met een verstoorde doorbloeding in je kuit, een tekort aan belangrijke mineralen of zouten, vermoeidheid of vochttekort. Probeer daarom tijdens je zwangerschap gezond en gevarieerd te eten, genoeg te bewegen, genoeg water te drinken en vooral ook genoeg rustmomenten in te plannen.
Maar daar heb je natuurlijk niet zoveel aan op het moment dat je wakker wordt met hevige pijn. Probeer op dat moment je been te strekken en je tenen naar je gezicht toe te trekken. Hiermee rek je je spier. Dit zal in het begin wat pijnlijk zijn maar trekt gelukkig snel weer weg. Kun je niet zo goed meer bij je tenen, vraag je partner of hij zachtjes je tenen richting je gezicht drukt terwijl jij je been gestrekt op bed laat liggen. Houd hierbij je hiel op het bed. Ook een warme kruik, massage of beweging kan je kuit ontspannen.
Blijft de pijn aanhouden en wordt je kuit rood, warm en gezwollen? Bel dan direct met je huisarts. Je hebt als zwangere vrouw meer risico op het ontwikkelen van een bloedpropje, dit kan erg gevaarlijk zijn. Gelukkig komt het niet vaak voor.
Tijd maken voor je relatie
Je bent alweer 32 weken zwanger. Nog een paar weekjes tot je jullie kindje gaat ontmoeten en jullie leven op zijn kop staat. Zeker wanneer het jullie eerste kindje is, zal er veel gaan veranderen in jullie leven en relatie. Het is daarom nu een mooi moment om nog even te genieten van jullie tijd met elkaar. Ga samen lunchen in het weekend, plan een weekendje weg of ga lekker op stap.
Wil je nog even snel een weekendje naar het buitenland? Vergeet dan niet een zwangerschapsverklaring aan te vragen bij je verloskundige. Tot 28 weken kon je zonder problemen vliegen. Daarna gaan luchtvaartmaatschappijen vragen om een zwangerschapsverklaring waar je uitgerekende datum op staat. Deze verklaring moet door de verloskundige ondertekend zijn en mag meestal niet ouder zijn dan vijf dagen. Je kunt tot de 36e zwangerschapsweek vliegen met een zwangerschapsverklaring daarna zal je waarschijnlijk geweigerd worden. Bij een meerlingen zwangerschap zal je eerder geweigerd worden. Luchtvaartmaatschappijen willen geen bevalling in de lucht riskeren omdat ze geen middelen hebben om een bevalling te begeleiden. De regels kunnen per maatschappij anders zijn. Bekijk daarom altijd voor het boeken even welke regels er bij de betreffende maatschappij gelden.