Skip to content
30 weken zwanger

30 weken zwanger

Het zenuwstelsel van je kindje ontwikkelt zich steeds verder en zijn hersencellen maken een groeispurt door. Je kindje kan al onthouden, herkennen en leren. Hij gaat ook al klaar liggen voor de geboorte, een proces wat een paar weken kan duren. Het indalen kan gepaard gaan met indalingsweeën.

Je kindje is zo groot als een :

Komkommer
Komkommer
ruler
38 cm
weighing-machine
1300 gram
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Je baby in de 30e week van je zwangerschap

Het zenuwstelsel van je kindje ontwikkelt zich steeds verder. De zenuwen worden nu met myeline bedekt, een vetachtige stof die de zenuwbanen beschermt. Daarnaast helpt myeline bij het snel en soepel vervoeren van boodschappen vanuit de hersenen en het ruggenmerg naar de rest van het lichaam.

Ook de hersencellen van je kindje maken een groeispurt door. Ze krijgen hun eigen specialisme zoals smaak, tast, gehoor en reuk. Je kindje kan ondertussen dan ook proeven en reageren op pijnprikkels. Uit onderzoek is gebleken dat je kindje in deze week al kan onthouden, herkennen en leren. Hij is onder andere in staat om stemmen en omgevingsgeluiden te herkennen.

Wist je dat je kindje er zelf voor zorgt dat hij na de geboorte moedermelk heeft? Zijn bijnier maakt een hormoon aan dat door de placenta wordt omgezet in oestrogeen. Dit vrouwelijke hormoon zorgt ervoor dat er bij jou een borstvoedings stimulerend hormoon wordt aangemaakt.

Je kindje heeft zelf nog geen afweerstoffen. Daarom krijgt hij via de placenta door jou gevormde afweerstoffen. Deze blijven tot een aantal maanden na de geboorte in zijn bloed en beschermen hem tegen ziekten. Na deze tijd heeft je kindje eigen gevormde afweerstoffen die hem beschermen.

Jij in de 30e week van je zwangerschap

IntakegesprekRond deze week zal de kraamverzorgster of kraamzorgorganisatie contact met je opnemen voor het inplannen van het intakegesprek. Deze vindt gemiddeld plaats tussen week 32 en week 34. Het intakegesprek kan telefonisch plaatsvinden of bij jou thuis. Dit hangt af van de organisatie waar je je hebt aangemeld.

Tijdens het intakegesprek maken jullie kennis met elkaar en worden al je wensen voor de bevalling en kraamweek besproken. Wil je in het ziekenhuis bevallen of thuis? Ben je van plan borstvoeding te geven of flesvoeding? Zijn er medische factoren om rekening mee te houden? En wat is je gezinssituatie? Op basis hiervan zal de kraamverzorgster inschatten hoeveel kraamzorguren je nodig hebt. Dit is alleen een schatting er kan nog veel veranderen in je situatie. Er wordt daarom na de bevalling gekeken of deze uren nog kloppen. Gemiddeld krijg je 49 uur kraamzorg bij borstvoeding en 45 bij kunstvoeding verdeeld over 8 dagen. Deze uren zijn exclusief de uren waarin de kraamverzorgster bevallingsassistentie biedt.

Er wordt tijdens het intakegesprek ook besproken welke taken de kraamverzorgster zal uitvoeren en er wordt naar de veiligheid en arbo omstandigheden voor de kraamverzorgster gekeken. Hierbij kun je denken aan de hoogte van de commode, de hoogte van je bed en stromend water op de verdieping.

Vergeetachtig tijdens de zwangerschap?

Vis zwangerschapBen je regelmatig je spullen kwijt of vindt je ze terug op een bijzondere plek? Of misschien merk je dat je nieuwe namen en informatie slecht kunt onthouden en je je niet goed kunt concentreren. Dan heb je last van zwangerschapsdementie. Een term die vaak lacherig wordt gebruikt wanneer een zwangere vrouw weer eens wat vergeet. Maar helaas voor jou een echt probleem.

Zwangerschapsdementie bestaat echt. Er is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat de extra progesteron in je lichaam een remmende werking heeft op je hersenen. En dan vooral op delen waar je herinneringen opgeslagen en opgehaald worden. Niet zo gek dus dat je weer eens vergeten bent het T-shirt van je partner van boven mee te nemen nadat hij dit vijf minuten geleden heeft gevraagd of dat je weer bent vergeten waar je sleutels liggen. Maar waar dit deel van je hersenen minder actief wordt, wordt het gedeelte waar je emotionele vaardigheden vandaan komen juist actiever. Dit is goed voor de band met kindje. Onder invloed van zwangerschapshormonen wordt je dus voorbereid op het moederschap.

Maar het zijn niet alleen je hormonen waardoor je last kunt krijgen van zwangerschapsdementie. Meestal kun je door alles wat er speelt tijdens je zwangerschap en het groeien van je buik ook minder goed slapen. En een gebrek aan slaap heeft ook veel invloed op je geheugen. Gelukkig is zwangerschapsdementie tijdelijk. Wel kun je er tot 32 weken na de bevalling last van houden.

Er zijn gelukkig een paar dingen die je kunt doen om je zwangerschapsdementie te verminderen.

Neem genoeg rust. Een belangrijke oorzaak van zwangerschapsdementie is slaaptekort. Dus probeer, wanneer je slecht slaapt, overdag zoveel mogelijk rustmomentjes in te plannen of even kort te slapen. Geef jezelf de mogelijkheid om tot rust te komen, zelfs als je niet slaapt.

Eet daarnaast vette vis. Er zitten in vette vis veel belangrijke vetzuren die een positief effect hebben op je hersenen en geheugen. Eet daarom twee keer per week vette vis zoals haring of zalm. Maar let er wel op dat je geen gerookte of rauwe vis eet. Lust je geen vis? Neem dan Omega-3 supplementen.

En hoewel deze tips zeker kunnen helpen om je zwangerschapsdementie te verminderen kun je het helaas niet helemaal voorkomen. Probeer daarom belangrijke afspraken en vragen van vrienden, familie en collega’s direct te noteren zodat je ze niet vergeet. Geef ook in je omgeving aan dat je wat vergeetachtig bent zodat er rekening mee gehouden kan worden.

Gelukkig is zwangerschapsdementie tijdelijk en trekt het na je bevalling weer weg. Lach er daarom vooral om als je je sleutels weer eens terug vind in de koelkast.

Indalen

Vanaf deze week kan je kindje verder in je bekken zakken; hij daalt in en gaat klaarliggen voor de geboorte. Het indalen kan tussen de 30 en 38 weken beginnen. Dit verschilt per persoon en per zwangerschap. Bij een eerste zwangerschap dalen baby’s gemiddeld eerder in omdat je baarmoeder en buikspieren nog niet zijn opgerekt. Hierdoor heeft hij minder ruimte en wordt hij door je buikspieren naar beneden “gedrukt”.

Indalen is geen proces van een dag maar kan een aantal weken duren. Hierdoor voel je er meestal weinig tot niets van. Het kan zijn dat je kindje wat sneller indaalt wat gepaard gaat met pijnlijke steken rond je bekken en schaamstreek en harde buiken. Heb je erg last van deze “indalingsweeën”? Leg dan een warme kruik op je buik of neem een lekker warm bad.

Wanneer je kindje is ingedaald in de achterhoofdsligging ligt hij klaar voor de geboorte. De kans is erg klein dat hij zich nu nog omdraait. Het indalen van je kindje betekent niet dat je ook snel zult gaan bevallen, dit kan nog weken duren. Wel zul je merken dat je weer wat meer lucht krijgt en minder last hebt van brandend maagzuur omdat hij lager ligt. Een bijkomend voordeel, als je vliezen nu breken sluit het hoofdje van je kindje je bekken af. Hierdoor kan de navelstreng niet naar beneden zakken en bekneld raken. Helaas zal je door het indalen van je kindje nog vaker moeten plassen omdat hij meer op je blaas drukt. Zijn gewicht zal ook wat extra druk geven op spieren en gewrichten waardoor wandelen wat lastiger wordt. Je krijgt het bekende “pinguinloopje”.

Breken je vliezen wanneer je kindje nog niet is ingedaald, ga dan meteen liggen en bel je verloskundige. Als de navelstreng uitzakt en bekneld raakt is dit levensgevaarlijk voor je kindje.

Nesteldrang

NesteldrangHeb jij je huis al een paar keer doorgewerkt, het hele huis opnieuw geschilderd en de kleertjes van je kindje al twee keer gewassen? Dan heb je waarschijnlijk last van nesteldrang. Een oerinstinct waardoor zwangere vrouwen ineens een schoon, koop- en klusdrang hebben. Alles moet klaar en in orde voordat je kindje komt. Een oerinstinct dat niet alleen mensen maar ook dieren hebben. Het hele “nest” moet schoon, veilig en klaar zijn voor de geboorte.

Wetenschappers denken dat nesteldrang een gevolg is van zwangerschapshormonen. Ze hebben alleen nog niet kunnen vinden welk hormoon hier specifiek verantwoordelijk voor is. Meestal begint de behoefte om alles schoon te maken en alles af te hebben in het tweede trimester. Naarmate de bevallingsdatum nadert wordt ook je nesteldrang sterker. Met als gevolg dat je in je zwangerschapsverlof met je dikke buik op handen en knieën alle hoekjes en gaatjes van je huis aan het schoonmaken bent. En ondanks dat de babyuitzet al compleet is je toch nog even een extra vestje, shirtje, verkleed kussenhoes of hydrofiele doeken wil halen.

Voor sommige partners is nesteldrang erg fijn. Het hele huis is tenslotte continue netjes en schoon en alles is in huis. Voor andere is het echter een ware nachtmerrie. Want ondanks dat zij geen last hebben van nesteldrang worden ze wel elke vrije minuut aan het werk gezet om te schilderen of klussen. En owee als ze een sok of een vies bord laten slingeren.

Nesteldrang is een nuttig instinct maar pas wel op dat je jezelf niet overbelast. Zeker in het derde trimester kun je al snel last krijgen van je bekken of rug. Laat de (zware) klussen dan ook over aan je partner. Want ondanks dat het zo kan voelen, hoeven niet alle deuren vandaag nog geschilderd te worden. Dat kan ook wachten tot je partner weer thuis is. Ook is het goed om, tijdens het schoonmaken, rekening te houden met het soort schoonmaakmiddel dat je gebruikt. Sommige kunnen stoffen bevatten die schadelijk zijn voor jou of je kindje. En ten slotte zijn je nachten misschien al wat gebroken omdat je niet zo comfortabel meer ligt. Je lichaam draagt veel extra gewicht mee dus plan genoeg rustmomenten in. Zo ga je uitgerust je bevalling en kraamweek in.

22 weken prik

Heb je de 22 wekenprik al gehaald? De 22 wekenprik beschermt je kindje de eerste weken na de geboorte tegen de kinkhoest. De kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie en zorgt ervoor dat baby’s erg gaan hoesten waardoor ze het benauwd krijgen en in ademnood komen. Vooral voor pasgeboren kindjes is de bacterie gevaarlijk. Ze kunnen een longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Door jezelf te laten vaccineren is je kindje vanaf dag één beschermd tegen kinkhoest. Je kunt je laten vaccineren vanaf de 22e week in je zwangerschap tot aan de bevalling.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.
BabyBaby

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader

Nesteldrang ga je nu in de praktijk ervaren. Alles moet schoon en alle klusjes moeten het liefste NU afgemaakt worden. Pak ze meteen op en zorg ervoor dat je vriendin niet teveel doet. Ze merkt ‘s avonds pas als ze die dag over haar grens heen is gegaan. Grote kans dat jij ook weer van haar wakker wordt. Bescherm haar tegen zichzelf (hiermee bescherm je ook je eigen nachtrust).