Skip to content
Rusteloze benen zwanger

Rusteloze benen tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, is de kans groot dat je last krijgt rusteloze benen ook wel onrustige benen of het Restless Leg Syndrome (RLS) genoemd. Rusteloze benen is een veel voorkomende zwangerschapskwaal waarbij je benen het gevoel kunnen geven dat ze voortdurend moeten bewegen. Hoewel het vervelend kan zijn, zijn rusteloze benen meestal onschuldig en gaat het vanzelf over na de bevalling. Wat zijn rusteloze benen precies en wat kan je ertegen doen?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat zijn rusteloze benen?

Je bent moe van de hele dag en laat je uitgeput in bed zakken of je dacht gewoon eens een keer lekker op tijd te gaan slapen om wat extra uurtjes te pakken. Beide begrijpelijke momenten tijdens een zwangerschap. Helaas kan je slaap aardig verstoord raken of lukt het je maar niet om goed in slaap te vallen. Tintelende gevoelens, kriebels of een jeukend en brandend gevoel in je benen zijn er in dit geval de boosdoener van. Helaas is ook dit weer een typische zwangerschapskwaal: rusteloze benen, of te wel het restless legs syndrome.

Wanneer je benen onrustig zijn, zal je dit over het algemeen voelen in je onderbenen maar ook in je bovenbenen en je voeten kun je het merken. Beweeg je met je benen, dan merk je dat het gevoel verdwijnt, maar stop je, dan is het onrustige gevoel direct terug. Heel vervelend, want dit zorgt voor een soort dwang om alsmaar te blijven bewegen. Voornamelijk in het laatste trimester van de zwangerschap ontstaat dit ongemak al kan het zich ook in het eerste trimester al openbaren.

Je zult het meest last hebben van rusteloze benen wanneer je een lange tijd stil zit zoals tijdens een lange autorit of een vliegreis. Maar het kan ook optreden wanneer je gaat liggen om te slapen. Je benen beginnen te tintelen, jeuken en/ of kriebelen waardoor je bijna “moet” bewegen. Weer een zwangerschapskwaaltje die je slaap flink kan verstoren en de vermoeidheid weer iets laat toenemen. 

Oorzaken van rusteloze benen

Een definitieve oorzaak van rustelozen benen is niet bekend. Gedacht wordt dat erfelijkheid een grote rol speelt evenals de aanwezigheid van erfelijke ziekten zoals diabetes. Had één van je ouders dus last van rustelozen benen? Dan is de kans groter dat ook jij er hinder van zult ondervinden. Een tekort aan slaap of een ijzergebrek kan mogelijk ook een oorzaak zijn. Gebruik je nu bepaalde medicijnen, dan zou het zomaar kunnen dat deze ook invloed hebben op het ontstaan van rusteloze benen. Vaak speelt het overigens op na een periode van liggen of lang stilzitten wat kan duiden op een oorzaak in de bloedsomloop. Het feit dat het vaker optreedt bij zwangere vrouwen zou tevens te maken kunnen hebben met de verandering in de hormoonhuishouding. Hoe het echter precies zit wordt nog altijd onderzocht.

Tips tegen rusteloze benen

Dat rusteloze benen erg vervelend zijn spreekt voor zich. Sommige vrouwen beschrijven het zelfs als pijnlijk wat het nog vervelender maakt als je hier last van hebt. Dat je nachtrust er bovendien door verstoord wordt, komt een uitgerust gevoel niet ten goede en kan ook voor je partner vervelend zijn. Hoewel de kwaal al snel na de bevalling zal verdwijnen, wil je natuurlijk het liefst weten wat je er aan kunt doen. Gelukkig zijn er dan ook een aantal dingen die je klachten kunnen verminderen:

  • Masseer je benen of laat je partner dit doen. Je voelt direct verlichting.
  • Zorg voor ijzerrijke voeding. Dit helpt tegen vermoeidheid.
  • Blijf in beweging. Wandel regelmatig, wiebel met je tenen en strek je benen.
  • Probeer regelmatig te stretchen. Dit kan je doen door te bukken met gestrekte benen, door je tenen naar je toe te trekken of te fietsen in de lucht.
  • Vermijd middelen met cafeïne, zoals koffie, thee en chocolade. Dit kan onrustige benen namelijk verergeren
  • Warmte biedt eveneens verlichting, dus neem een warm bad, draag hoge sokken of gebruik een kruik.
  • Drink voldoende water om je vochtbalans op peil te houden.
  • Het slikken van foliumzuur, vitamine B12 en magnesium kan bijdragen aan vermindering van de klachten.
  • Leg je benen wat hoger als je gaat liggen of slapen voor een betere doorbloeding.
  • Ga pas liggen wanneer je gaat slapen. Wanneer je eerst nog TV kijkt in bed liggen je benen al stil wat de kans op rusteloze benen vergroot.

Rusteloze benen voorkomen

Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Probeer daarom om te beginnen regelmatig te bewegen tijdens de zwangerschap. Dit kan de bloedcirculatie bevorderen en het risico op rusteloze benen verminderen. Neem wat vaker even een korte wandeling of loop even een rondje in huis. Zorg er ook voor dat je gezond eet en goed gehydrateerd blijft. Zo krijgt je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft. Vermijd daarnaast lang zitten of staan. Als je toch lang moet zitten of staan, neem dan regelmatig een pauze om te bewegen. Probeer ten slotte ook zoveel mogelijk koffie en andere cafeïnehoudende dranken te vermijden. Wat misschien wat lastig is met alle gebroken nachten, maar cafeïne kan de kans op onrustige benen vergroten.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.