Skip to content
31 weken zwanger

31 weken zwanger

Je kindje kan zichzelf steeds beter warm houden en verliest zijn “vachtje”. Deze haartjes komen in het vruchtwater terecht en slikt je kindje in. Dit wordt omgezet in de eerste ontlasting; meconium. Je gewicht neemt toe en drukt op je spieren. Train daarom je bekkenbodemspieren en voorkom bekkenklachten voor en na de bevalling.

Je kindje is zo groot als een :

Kokosnoot
Kokosnoot
ruler
39 cm
weighing-machine
1500 gram
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Je baby in de 31e week van je zwangerschap

Je kindje groeit nog steeds met zo’n 200 gram per week en begint al een goed onderhuids vetlaagje te krijgen. Hierdoor kan hij zichzelf steeds beter warm houden en heeft hij zijn “vachtje” donshaartjes niet meer nodig. Deze vallen uit en komen terecht in het vruchtwater. Omdat je kindje regelmatig een slokje vruchtwater neemt komen deze haartjes ook terecht in zijn darmen. Hier hoef je je geen zorgen over te maken, dit is een goede training voor zijn darmen. Alles wat je kindje inslikt en niet kan uitplassen, zoals deze haartjes en huidsmeer, wordt omgezet in de eerste ontlasting van je kindje; meconium.

Meconium is kleverig en groen/zwart van kleur. Het kan voorkomen dat je kindje net voor of tijdens de bevalling in het vruchtwater poept. Omdat je kindje dan in meconium houdend vruchtwater heeft gelegen zal je, indien mogelijk, in het ziekenhuis bevallen. Je kindje kan het meconium houdende vruchtwater namelijk hebben ingeslikt wat een kans geeft op ademhalingsproblemen en infecties. Een kinderarts zal na de bevalling controles uitvoeren. Als na acht uur alles goed is mogen jullie weer naar huis. Ging de bevalling erg snel en heb je het ziekenhuis niet gehaald, dan zal je na de bevalling alsnog met je kindje naar het ziekenhuis moeten voor controles. Meconiumhoudend vruchtwater kun je herkennen aan een groene, bruine of gele kleur. Wanneer je vliezen breken en deze kleur ziet moet je direct contact opnemen met je verloskundige.

Door de laatste groeispurt van je kindje krijgt hij steeds minder bewegingsruimte. Koppeltje duiken en lekker draaien zit er niet meer in. Hierdoor zal je ook wat minder beweging voelen dan je gewend bent van de afgelopen weken. De schopjes en porretjes die je nog wel voelt kunnen daarentegen erg hard zijn. Een flink schop tegen je ribben of por in je blaas is niet ongebruikelijk. Het is dan ook niet zo gek dat je je af en toe aardig beurs kan voelen. Heb je al eens een bult aan de buitenkant van je buik gezien? Let er maar eens op als je kindje erg actief is, dit kan een voetje, handje of schouder zijn.

Juist nu je kindje met een groeispurt bezig is, heeft hij veel behoefte aan vitamine en mineralen. Deze zal hij moeten binnenkrijgen via jouw voedsel. Eet dus ook de laatste weken gevarieerd en gezond. Vooral ijzer, calcium, eiwitten en vitamine C kan je kindje goed gebruiken. IJzer is een mineraal dat je kindje gebruikt voor het aanmaken van hemoglobine. Hemoglobine is een onderdeel van rode bloedcellen, deze vervoeren zuurstof door ons lichaam. Ook is ijzer belangrijk bij aanmaken van energie in je cellen en helpt het bij een goede afweer. Wanneer je zwanger en vegetariër bent, loop je een groter risico op ijzertekort. Dit kun je herkennen aan rusteloze benen, een bleke huid, snel vermoeid of snel buiten adem. Ijzer komt voor als heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer zit in dierlijke producten en non-heemijzer in plantaardige en dierlijke producten. Vooral een runderlapje en handje ongezouten cashewnoten zijn hoog in ijzer. Het voedingscentrum geeft aan dat je met gezond en gevarieerd eten voldoende ijzer binnenkrijgt. Je hoeft dan geen extra supplementen te nemen. Denk je dat je toch ijzertekort hebt? Geef dit aan bij je verloskundige. Je zal dan even langs een prikpunt moeten voor een bloedonderzoek.

Jij in de 31e week van je zwangerschap

ZwangerschapscursusJe kunt geen trap meer op lopen zonder buiten adem te zijn en zelfs een verhaal vertellen is lastig zonder even naar adem te happen. Herkenbaar? Zestig procent van de zwangere vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van benauwdheid. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De eerste is het hormoon progesteron. Dit hormoon maakt het ademcentrum in je hersenen gevoeliger voor CO2. Om er voor te zorgen dat de hoeveelheid CO2 en zuurstof in je bloed in balans blijft, krijg je vanuit het ademcentrum een versnelde ademprikkel. Dit zorgt ervoor dat je ook sneller gaat ademen en het idee krijgt dat je zuurstoftekort hebt.

Daarnaast heb je tijdens de zwangerschap meer bloed in je lichaam. Dit “extra” bloed bevat meer vocht en minder rode bloedcellen die zuurstof transporteren. Ook hierdoor kun je het idee krijgen van zuurstoftekort.

En ten slotte heeft het groeien van je baarmoeder een groot effect op je ademhaling. Je middenrif kan tijdens een ademhaling minder omlaag waardoor je per ademhaling minder lucht binnenkrijgt. Hoe groter je baarmoeder hoe minder lucht je binnenkrijgt. Rond week 35 bereikt je baarmoeder het hoogste punt en heb je bijna 25% minder longcapaciteit.

Benauwdheid begint meestal aan het eind van het tweede trimester en wordt erger naarmate je zwangerschap vordert. Let wanneer je veel last hebt van kortademigheid op je houding. Houd je rug recht met je schouders ontspannen naar achter. Dit zorgt ervoor dat je borst open is en je longen zich beter kunnen vullen. Probeer ook rustig te blijven en normaal te ademen. Raak vooral niet in paniek, dit vergroot de kans op hyperventilatie. En probeer ten slotte te blijven bewegen. Beweging is goed voor je conditie en longcapaciteit.

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Tens apparaat - pijnbestrijdingJe zult er ongetwijfeld al over hebben nagedacht, pijnbestrijding tijdens de bevalling. Maar weet je ook welke opties er allemaal zijn? De opties hangen af van de locatie van je bevalling. In het ziekenhuis heb je gespecialiseerd personeel die bevoegd zijn om andere vormen van pijnstilling toe te dienen dan je verloskundige bij een thuisbevalling. Ook willen artsen jouw gezondheid en die van kindje in de gaten houden in het geval van medicinale pijnbestrijding. Bij het ziekenhuis bevalling heb je de keuze uit:

Ruggenprik Een ruggenprik is een dun slangetje (katheter) die in je onderrug wordt geplaatst met behulp van een naald. Via dit slangetje krijg je tijdens de bevalling verdovende medicijnen. De ruggenprik is erg effectief en werkt al na vijftien minuten. Je moet vaak na de bevalling wel wat langer in het ziekenhuis blijven. Ben je geïnteresseerd in een ruggenprik? Bespreek dan de voor- en nadelen met je verloskundige.

Ruggenprik

Remifentanil (pompje) Remifentanil is een pijnstiller die wordt toegediend via een infuus met een pompje dat je zelf kunt bedienen. Het haalt vooral de scherpe randjes van de pijn af. Je wordt er helaas ook een beetje suf van, je mag dus niet meer rondlopen. Wil je meer weten? Bespreek dan de voor- en nadelen van Remifentanil met je verloskundige.

Pethidine Pethidine is een pijnstiller die wordt toegediend met een prik in je bil of bovenbeen. Het werkt binnen een half uur en houdt twee tot vier uur aan. Omdat er klachten kunnen optreden met je ademhaling wordt Pethidine niet vaak meer gegeven, ziekenhuizen kiezen vaker voor Remifentanil. Net als bij Remifentanil kun je van Pethidine suf worden waardoor je tijdens de bevalling niet meer mag rondlopen. Wil je meer weten over Pethidine, overleg de mogelijkheden met je verloskundige.

Lachgas Ten slotte kun je kiezen voor lachgas, een pijnstiller die je zelf kunt nemen wanneer je er behoefte aan hebt. Door tijdens een wee een mond-neusmasker op te zetten en lachgas in te ademen haal je de scherpe randjes van de pijn af. Wanneer je het masker afzet is het gas bijna direct weer uit je lichaam verdwenen. Je wordt er dus ook niet suf van en kan tussen de weeën door rondlopen. Overleg ook weer met je verloskundige als je lachgas wilt gebruiken tijdens de bevalling.

Ondanks dat je thuis geen medicinale pijnstilling kunt krijgen betekent niet dat er geen hulpmiddelen beschikbaar zijn om de scherpe randjes van de pijn af te halen. Met behulp van natuurlijke pijnstilling kun je de pijn ook verlichten. Wist je dat je lichaam tijdens de bevalling zelf ook een pijnstiller aanmaakt? Endorfines. Het is belangrijk om je zo goed mogelijk te ontspannen en je over te geven aan het proces. Wanneer je bang of gespannen bent maakt je lichaam adrenaline aan wat de aanmaak van endorfines remt. Natuurlijke pijnbestrijding kan je helpen te ontspannen en je lichaam stimuleren endorfines aan te maken.

Warm water Een bekende en veelgebruikte manier om te ontspannen en pijn te verlichten is warm water. Vang je weeën op in een warm bad of douche. Misschien kun je een badbevalling overwegen. Ook kan een massage van je partner of doula de pijn verlichten en ontspanning geven

HypnoBirthing HypnoBirthing is een techniek waarbij je jezelf middels hypnose volledig ontspant. Je bent er nog wel bij maar je verkeerd in een staat van geconcentreerde ontspanning. Hierdoor blijf je tijdens de weeën kalm en ontspannen wat de aanmaak van endorfines stimuleert. HypnoBirthing is een techniek die je jezelf voor de bevalling moet aanleren via een cursus.

Aromatherapie Geuren kunnen ook ontspannen. Vooral de geuren lavendel en kamille hebben een ontspannende werking. Dus gebruik een lekkere lavendelolie in bad om je weeën op te vangen of steek een geurkaars aan met kamille.

Acupunctuur of acupressuur Bij acupressuur worden duimen gedrukt op drukpunten die in verbinding staan met plaatsen waar je pijn hebt. Hierdoor ervaar je minder pijn, kun je beter ontspannen en kun je zelfs minder angstig worden. In het geval van acupunctuur worden kleine naaldjes op deze drukpunten geplaatst. Acupunctuur en acupressuur zijn echte specialismes. Wanneer je acupunctuur of acupressuur wilt tijdens je bevalling moet je op zoek gaan naar acupuncturist die gespecialiseerd is in de bevalling of doula’s die je kunnen behandelen met acupressuur. Je moet er dus van te voren over nadenken.

TENS (Transcutane Elektische Neuro Stimulatie) Veel verloskundige praktijken beschikken over een TENS-apparaat. Hiermee krijgt je elektrodes op je rug waarmee je jezelf stroomstootjes geeft. Je aandacht wordt daardoor afgeleid van de pijn van de weeën. Een stroomstootje van een TENS-apparaat kun je vergelijken met het tintelen van je vingers wanneer ze van heel koud naar warm gaan. Niet iedereen heeft baat bij een TENS-apparaat.

Waterinjecties Ten slotte kun je kiezen voor een steriele waterinjectie. De verloskundige zet vier waterinjecties in je onderrug met als resultaat bijna directe pijnverlichting die tot twee uur kan aanhouden. Wanneer het effect weg is kunnen de injecties opnieuw gezet worden. Niet iedere verloskundige kan deze injecties zetten. Vraag daarom van te voren of je verloskundige hiervoor gekwalificeerd is.

Je weet van te voren nooit hoe de bevalling gaat lopen en wat je op dat moment fijn vind. Lees je daarom goed in en informeer bij je verloskundige welke mogelijkheden er zijn. Beslis vervolgens voor jezelf wat je denkt dat je wilt en zet dit in je geboorteplan. Je kunt op het moment van je bevalling altijd veranderen maar het is fijn om te weten wat de opties zijn.

Trainen bekkenbodemspieren

Je spieren en gewrichten worden tijdens de zwangerschap weker waardoor je kindje tijdens de bevalling door het geboortekanaal kan. Helaas kun je hierdoor al in het tweede trimester last krijgen van bekkenpijn. In het derde trimester neemt, door de groei van je buik, de druk op je banden en spieren toe waardoor de kans op bekkenklachten toeneemt. Bekkenpijn is te herkennen aan pijn rond je schaambeen of in je onderbuik, pijn bij het opstaan, pijn in je onderrug of pijn rond je stuitje.

Bekkenpijn kan overgaan in bekkeninstabiliteit wat voor vervelende kwaaltjes tijdens en na je zwangerschap kan zorgen zoals incontinentie. Gelukkig kun je dit proberen te voorkomen door je bekkenbodemspieren tijdens de zwangerschap te trainen. Ook helpt het om na je bevalling je bekkenbodemspieren te trainen om deze sterker te krijgen.

Onderstaande oefeningen kun je gebruiken om je bekkenbodemspieren te versterken:

Oefening 1: Ga op een rustige comfortabele plek op je rug liggen en trek je knieën op. Span je bekkenbodemspieren spieren kort aan en laat weer rustig los. Let er op dat je alleen je spieren aanspant en je stuitje niet van de grond komt. Wanneer deze oefening goed voelt en je je bekkenbodemspieren goed kunt vinden kun je een stapje verder gaan. Probeer je spieren met een ritme aan te spannen en ontspannen. Bijvoorbeeld een lange aanspanning gevolgd door twee korte en weer een lange.

Oefening 2: Als oefening één je goed afgaat kun je het een stapje lastiger maken voor jezelf. Ga ontspannen zitten met een rechte rug. Verdeel het aanspannen van je bekkenbodemspieren trapsgewijs in drie niveaus. Span ze eerst aan naar niveau één, volgens naar niveau twee en ten slotte volledig tot niveau 3. En ontspan ze weer langzaam. Herhaal deze oefening vijf keer. Gaat dit goed? Ontspan je spieren dan ook weer trapsgewijs in drie niveaus.

Oefening 3: Ga voor oefening drie weer op een rustige plek op je rug liggen. Trek je knieën op en leg je handen ontspannen naast je lichaam. Adem langzaam in en laat je buik omhoog komen. Trek vervolgens, tijdens het uitademen, je bekkenbodemspieren op vanaf je stuitje en span deze gedurende drie ademhalingen aan. Ontspan vervolgens je bekkenbodemspieren langzaam. Let er op dat je je stuitje tijdens het aanspannen niet zo ver optrekt dat deze loskomt van de grond. Herhaal deze oefening tien keer.

Oefening 4: Ga ook voor deze oefening op je rug liggen met je knieën opgetrokken en je handen ontspannen op je buik. Span je bekkenbodemspieren rustig aan door deze op te trekken richting je navel. Let er weer op dat je stuitje niet los komt van de grond. Probeer, tijdens het aanspannen van je bekkenbodemspieren, je knieën rustig op te tillen en weer neer te zetten. Laat vervolgens de spanning op je bekkenbodem los. Herhaal deze oefening vijf keer.

Je kindje aanmelden bij je verzekeringen

zwangerschap laptopHet krijgen van een kindje kan van invloed zijn op je verzekeringen. Kijk je verzekeringen daarom goed na of zet je partner even aan het werk.

Zorgverzekering: Je moet je kindje binnen vier maanden na de geboorte aanmelden bij jouw zorgverzekering of die van je partner. Als hij is bijgeschreven vallen bijna alle kosten onder de basisverzekering. Je betaald geen extra zorgkosten voor je kindje. Wanneer je te laat bent met bijschrijven moet je de gemaakte kosten zelf betalen en dit kan aardig oplopen.

Inboedelverzekering: De waarde van je inboedel is meestal aardig gestegen sinds de komst van een kindje. De kinderwagen, babykamer, babykleertjes of het kolfapparaat waren aanzienlijke kosten. Controleer of de waarde van je inboedelverzekering nog overeenkomt met je nieuwe inboedel. Als je verzekering niet meer voldoet kun je dit doorgeven aan je verzekeraar. Je zult maandelijks iets moeten bijbetalen maar wanneer je wandelwagen kapot gaat zul je hier blij mee zijn.

Aansprakelijkheidsverzekering: Een aansprakelijkheidsverzekering voor personen dekt de aansprakelijkheid voor schade die jij of iemand anders van je gezin zoals je kindje toebrengt aan iemand anders. De premie is meestal vrij laag voor een hoge dekking tot 1 of 2,5 miljoen euro. Bij drukke kinderen die samen lekker aan het ravotten zijn zit een ongelukje in klein hoekje. Kijk daarom of je deze verzekering hebt.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.
BabyBaby

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader

Je kunt je deze week nuttig maken. Meld je kindje aan voor verzekeringen. Als je toch bezig bent, kijk ook meteen die van jullie zelf even na. Misschien valt er ergens nog wat te besparen.