Skip to content
39 weken zwanger

39 weken zwanger

Je uitgerekende datum zit eraan te komen maar slechts vijf procent bevalt op de uitgerekende datum zelf. Dus ga nog even lekker de deur uit en houd je ritme, het kan namelijk nog 3 weken duren voordat je kindje geboren wordt. Geen zorgen, als de bevalling begint heb je nog genoeg tijd om naar huis te gaan.

Je kindje is zo groot als een :

Watermeloen
Watermeloen
ruler
49 cm
weighing-machine
3300 gram
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Je baby in de 39e week van je zwangerschap

Je zwangerschap is bijna voorbij. Nog maximaal drie weken wachten tot je jullie kindje gaat ontmoeten. Je kindje zit nog veilig in de vruchtzak met ongeveer een liter vruchtwater. In dit water zitten de donshaartjes die loslaten, huidcellen en urine. Maar geen zorgen, het wordt om de twee uur ververst. Binnenin de vruchtzak is je kindje goed beschermd tegen infecties van buitenaf. Wanneer je vliezen breken is deze bescherming weg, je moet dan binnen 24 tot 48 uur goede weeën hebben. Als de weeën niet zelf op gang komen, moet je naar het ziekenhuis in verband met infectiegevaar voor je kindje.

Je kindje ligt al klaar voor de baarmoedermond. Tijdens de afgelopen controles heeft de verloskundige gekeken of je kindje al in de achterhoofdsligging ligt, de ideale geboortepositie. Vanuit deze positie kan het hoofdje makkelijk door het geboortekanaal dankzij de ruimtes tussen de schedelbeenderen, de welbekende fontanellen. Hierdoor kunnen de schedelbeenderen over elkaar schuiven en zich aanpassen aan de vorm van het geboortekanaal.

Achterhoofdligging

Je kunt nu elk moment bevallen maar het kan ook nog drie weken duren. Tijdens de zwangerschap zorgt het hormoon progesteron ervoor dat je baarmoeder niet gaat samentrekken. Richting het einde van je zwangerschap wordt de aanmaak van progesteron minder en ga je meer prostaglandine aanmaken. Het hormoon dat verantwoordelijk is voor het verweken van de baarmoedermond. Je hersenen krijgen door de toenemende hoeveelheid prostaglandine, het seintje om oxytocine te gaan maken. Oxytocine zorgt er vervolgens voor dat je baarmoeder gaat samentrekken. Maar wie bepaalt het begin van de bevalling, jij of je kindje? Er zijn sterke signalen dat het je kindje is die bepaald wanneer de bevalling begint. Welke processen hier verantwoordelijk voor zijn is nog niet helemaal duidelijk.

Jij in de 39e week van je zwangerschap

Moeder met kindjeHet is bijna zover, je uitgerekende datum. En ondanks dat je er al negen maanden op zit te wachten is het waarschijnlijk ook heel snel gegaan. Mits je je goed voelt natuurlijk. Ben je er al helemaal klaar voor om je kindje te ontmoeten?

Hoe moeilijk het ook is, ga niet zitten wachten op je kindje. De uitgerekende datum is een schatting gebaseerd op de eerste dag van je laatste menstruatie. De kans dat je ook daadwerkelijk bevalt op je uitgerekende datum is slechts vijf procent. Je hebt een bevallingstermijn van vijf weken lopend van week 37 tot week 42. Perined, een organisatie met als doel de kwaliteit van de perinatale zorgverlening in Nederland te vergroten, heeft cijfers gepubliceerd over de geboortes in Nederland in 2018. In het onderzoek is gekeken naar vrouwen die zijn bevallen vanaf 22 weken.

  • 7% van de vrouwen beviel in week 37
  • 16% van de vrouwen beviel in week 38
  • 35% van de vrouwen beviel in week 39
  • 27% van de vrouwen beviel in week 40
  • 16% van de vrouwen beviel in week 41
  • 1% van de vrouwen beviel in week 42

Officieel ben je pas over tijd wanneer je bevalt na 42 weken zwangerschap. Dus wees niet teleurgesteld wanneer er niets gebeurt op je uitgerekende datum.

Je kindje wordt geboren wanneer hij helemaal volgroeid is. Uit onderzoek is gebleken dat je kindje dan ook het startsein geeft voor de bevalling maar het is een samenspel met jouw lichaam. Je lichaam moet zich namelijk voorbereiden op de bevalling. Wist je dat wanneer je bevalt ook te maken kan hebben met het formaat van de placenta? Een grote placenta produceert meer progesteron als een kleine placenta. Progesteron is een hormoon dat je weeën activiteit afremt.

Ben je bang dat hoe langer je kindje blijft zitten hoe groter hij is? Dan kunnen we je geruststellen. Aan het einde van de zwangerschap groeit je kindje nog maar minimaal, dit verschil zal je tijdens de bevalling niet merken. Wel zal het huidsmeer van je kindje naarmate je later bevalt minder worden. Hierdoor kunnen zijn handjes en voetjes er wat uitgedroogd uitzien.

Blijf vooral lekker de deur uitgaan en houdt je ritme. Wees niet bang dat de bevalling begint als je de deur uitgaat. De eerst weeën voelen als lichte menstruatiekramp, je hebt dus genoeg tijd om naar huis te gaan. En in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht beginnen slechts tien procent van de bevallingen met het breken van de vliezen. Het breken kan gepaard gaan met een plas water, zoals ze vaak laten zien in de film, maar ze kunnen ook alleen inscheuren. Je zult dan druppelsgewijs wat vruchtwater verliezen. Wanneer je bang bent voor het breken van de vliezen buitenshuis kun je een maandverbandje in doen voor de zekerheid.

Dus hoe herken je het begin van je bevalling?

  • Verstrijken van de baarmoedermond, dit kan bij de verloskundige worden gecontroleerd.
  • Verliezen van je slijmprop. Het verliezen van de slijmprop is een teken dat je bevalling eraan zit te komen, toch kan het nog dagen tot weken duren.
  • Het breken van je vliezen. Het kan nog een paar uur duren voordat je ook echt weeën krijgt.
  •  Menstruatieachtige krampen die langzaam sterker worden en in frequentie toenemen. Dit zijn ontsluitingsweeën, je bevalling begint nu echt.

Wanneer bel je de verloskundige en kraamverzorgster

Bellen verloskundigeEen verloskundigenpraktijk is vrij om zijn eigen regels op te stellen over wanneer je mag bellen. Deze zullen al eerder met je zijn doorgenomen en misschien zelf op een blaadje meegegeven. Ook zijn ze meestal terug te vinden op de website. Hoewel de belinstructies dus per verloskundigenpraktijk kunnen verschillen komen ze vaak op het volgende neer:

Er wordt onderscheidt gemaakt tussen de bevalling van een eerste of tweede of volgend kindje. Dit is omdat de bevalling van je eerste kindje gemiddeld wat langer duurt. Bij een eerste bevalling mag je bellen als één tot twee uur regelmatige weeën hebt die om de drie á vier minuten komen en één minuut aanhouden. Bij een tweede of volgende bevalling mag je bellen wanneer je regelmatige weeën hebt die om de vijf minuten komen.

Onthoudt wel je kunt beter iets te vroeg bellen dan iets te laat. Je verloskundige kan telefonisch heel goed inschatten of ze al langs moet komen of over een paar uur. Ondanks deze belinstructies mag je natuurlijk altijd eerder bellen als je hulp of advies nodig hebt of om de weeën op te vangen. Een bevalling kan erg overweldigend zijn. Je verloskundige is er om jou hierbij te helpen en te ondersteunen. Heb je een gevoel dat je moet drukken of helder rood bloedverlies, wacht dan niet en bel direct.

Beval je zonder medische indicatie dan zal je kraamverzorgster bevallingsassistentie bieden aan je verloskundige. De verloskundige zal je laten weten wanneer het tijd is om je kraamverzorgster te bellen.

Staat het spoednummer van de verloskundige, het back up nummer van je verloskundigenpraktijk, het nummer van de kraamverzorgster en het nummer van het ziekenhuis al in jouw telefoon en in die van je partner?

Bevalling

Je bevalling zit er nu dus echt aan te komen. En zoals je waarschijnlijk al in je eigen omgeving hebt gemerkt is echt elke bevalling anders en beleeft ook elke vrouw dit anders. Maar als we kijken naar de stappen die je doorloopt, zijn de meeste bevallingen gelijk.

Begin van je bevalling

Slechts tien procent van de bevallingen beginnen met het breken van de vliezen, meestal begint de bevalling met weeën. Tijdens een wee trekt de baarmoederspier samen. Dit voelt als een menstruatieachtige kramp die opkomt, erger wordt en weer afzakt. Tussen de weeën door is je buik in rust en heb je geen pijn. De eerste weeën zijn niet erg pijnlijk, onregelmatig en kort, omdat deze je baarmoedermond soepeler maken. Probeer in het begin van je bevalling daarom door te gaan met waar je mee bezig was. Komen deze weeën in de nacht? Probeer dan nog te gaan slapen.

Ontsluitingsweeën

De volgende weeën zijn ontsluitingsweeën. Ontsluitingsweeën zijn sterk, duren één tot anderhalve minuut en komen om de drie tot vijf minuten. Ze zorgen ervoor dat je baarmoedermond ver genoeg open gaat om je kindje geboren te laten worden. Ontsluitingsweeën kun je voelen in je buik, rug of benen. Hoe krachtiger en pijnlijker de weeën worden hoe meer je baarmoedermond opent. Bij tien centimeter is je baarmoedermond volledig ontsloten en mag je beginnen met persen.

Persweeën

Je weet dat je tien centimeter ontsluiting hebt wanneer de ontsluitingsweeën overgaan naar persweeën. Persweeën zijn heel sterk en komen om de vijf minuten. Op het hoogtepunt van een perswee krijg je een drang om te drukken die je (bijna) niet kunt tegenhouden.

Tijdens een perswee moet je met al je kracht mee persen richting je vagina en anus. Dit kan in het begin lastig zijn maar hoe dieper het hoofdje van je kindje komt hoe makkelijker het wordt om omlaag te persen. Je kindje komt bij elke wee een stukje lager maar zakt ook weer iets terug. Hij is dan bezig om zijn hoofdje door het geboortekanaal te draaien.

Je kindje wordt geboren

Vervolgens is het eindelijk zover en wordt je kindje geboren! Zijn hoofdje komt als eerst naar buiten. Dit is te herkennen aan een trekkend, pijnlijk en brandend gevoel tussen je vagina en anus. Vaak houd de verloskundige een koude of warme washand tegen je bekkenbodem om de pijn te verlichten. Wanneer het hoofdje van je kindje geboren is, begeleidt de verloskundige je kindje verder naar buiten. Je mag hem ook zelf aanpakken als je dit wilt.

De placenta

Helaas ben je na de geboorte van je kindje nog niet klaar. De placenta moet ook nog geboren worden. Je baarmoeder trekt nog een keer samen om de placenta los te maken. Dit voorkomt dat je veel bloed verliest. Je moet nog één keer persen en dan komen meestal de placenta, navelstreng en de vliezen naar buiten. Dit is een gek gevoel maar doet geen pijn.

Probeer vol vertrouwen je bevalling in te gaan. Dit kun je doen door je goed voor te bereiden. Lees je goed in en stel vragen aan je omgeving en verloskundige. Zie je op tegen de bevalling of ben je bang voor de pijn, geef dit aan bij je verloskundige. Maar het belangrijkste is om op jezelf en je lichaam te vertrouwen.

Bevalling

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.
BabyBaby

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader

Neem je vriendin af en toe even mee voor een rondje om als ze zich nog goed voelt. De muren komen misschien al op haar af dus af en toe even de frisse buitenlucht in zal haar goed doen. Lees je daarnaast in over wanneer je de verloskundige kan bellen, want het zal niet goed zijn voor de sfeer in huis als jij ’s nachts het nummer en de belinstructies van de verloskundige nog moet googlen.