Skip to content
Kramp kuiten

Kuitkrampen tijdens je zwangerschap

Kuitkramp is een veel voorkomend kwaaltje tijdens de zwangerschap en kan behoorlijk ongemakkelijk zijn. Kuitkrampen komen vooral voor in het derde trimester. De exacte oorzaak is helaas niet bekend met je kunt er gelukkig evengoed wel wat aan doen om te pijn te verlichten. In dit artikel bespreken we wat kuitkrampen zijn, hoe je ze kunt verlichten en of je ze kan voorkomen.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is kuitkramp?

Het pijnlijke gevoel, waarbij je spieren in je kuiten ineens flink samentrekken, worden kuitkrampen genoemd. Hoewel dit bij iedereen voor kan komen, is het onder de helft van de zwangere vrouwen zeker een bekend fenomeen. Als het trimester van je zwangerschap verstreken is, kunnen deze krampen in je kuit op gaan spelen en de kans is aanwezig dat je er gedurende de rest van je zwangerschap regelmatig last van houdt. Vaak komen deze kuitkrampen in de nacht opzetten. Het samentrekken van de kuitspier of het verkrampen ervan, geeft een plotselinge, heftige pijn. Soms is dit met enkele seconden al weer over, maar het kan ook een paar minuten aanhouden. Het is zelfs mogelijk dat je er spierpijn aan overhoudt.

Hoe ontstaat kuitkramp in de zwangerschap?

Helaas is de exacte oorzaak van kuitkramp niet bekend. Omdat deze kwamp in de kuiten pas later in de zwangerschap ontstaat, is het vermoeden dat dit samenhangt met de groei van je buik en het daarmee toenemende gewicht van het lichaam. Deze dingen gaan eigenlijk gepaard met meer factoren die van invloed zijn op het ontstaan van krampen, zoals:

De doorstroom van je bloed

Je baarmoeder groeit natuurlijk flink als je zwanger bent, wat zorgt voor een druk op de bloedtoevoer in je aderen. Hierdoor kan de doorstroom van je bloed in de benen verstoord raken, wat kan leiden tot krampen in je kuit.

Je vochtinname

Als je te weinig drinkt, kan dit de ook oorzaak zijn van de krampen in je kuit. Juist tijdens je zwangerschap is het belangrijk om je lichaam goed te hydrateren. Mogelijk houdt je juist vocht vast wat ook de aanleiding van de krampen kan zijn. En hoe gek het ook klinkt, om minder vocht vast te houden helpt het om meer water te drinken. 

Het belang van mineralen

Een van de belangrijkste mineralen, is magnesium. Tijdens je zwangerschap kun je hier een tekort aan hebben. Dit kan de oorzaak zijn van krampen in je kuit. Als de verhouding tussen magnesium en calcium in je bloed bovendien verstoort is, kan dit ook zorgen voor de onaangename samentrekkingen van je kuitspieren. Heb je veel last van kuitkramp probeer dan bananen, yoghurt en/ of noten te eten. Misschien een lekker ontbijt?

Beweging

Een overbelasting van je benen kan krampen veroorzaken. Dit komt sneller voor naarmate je zwangerschap vordert en dus zwaarder wordt. Te weinig beweging daarentegen kan evengoed de oorzaak zijn. Je wilt je spieren tenslotte wel een beetje soepel houden en beweging is daar altijd goed voor. Probeer daarom dagelijks na het eten of voor het slapen even een wandeling te maken.

Hoe pijn tijdens het verkrampen verminderen?

Als je een aanval hebt van kramp in je kuit, dan is het vaak moeilijk om te blijven liggen. Je schiet overeind en wilt er natuurlijk zo snel mogelijk iets aan doen om de pijn te verlichten. Het kan hierbij helpen om met een gestrekt been je tenen naar je toe te trekken. Dit kan pijnlijk zijn, maar het is een goede manier om de kramp die je voelt uit je spier te trekken. Je kuit van boven naar beneden masseren helpt vaak ook, evenals een warme kruik. Het is altijd goed om hierna eventjes te lopen om de bloedtoevoer te bevorderen.

Hoe kun je kuitkrampen voorkomen?

Het is waarschijnlijk niet volledig mogelijk om de krampen in je kuit helemaal te voorkomen, maar er zijn een aantal dingen mogelijk die de kans op kuitkrampen in ieder geval verkleinen:

  • Zo is het belangrijk om goed te drinken. Niet alleen in geval van vochttekort, maar ook wanneer je vocht vasthoudt, zodat je lichaam dit beter kan afvoeren.
  • Elke dag een stukje wandelen kan het verkrampen van je kuit voorkomen. Luister hierbij goed naar je lichaam en neem op tijd je rust. 
  • Zorg voor een goede houding als je zit of ligt. Zo slaap je het best op je linkerzij voor een betere doorbloeding en zit je liever niet met je benen over elkaar gekruist.
  • Heb je een bad? Maak hier dan gebruik van. De warmte ontspant je kuitspieren.
  • Tenslotte zijn er nog een aantal oefeningen die je kunt doen. Rek en strek je benen een aantal keer per dag en draai geregeld rondjes met je voeten.
  • Probeer ook regelmatig een handje noten, banaan of pure chocola te eten zodat je genoeg magnesium en calcium binnenkrijgt.

Is kuitkramp gevaarlijk?

De krampen in je kuit zijn op zich niet gevaarlijk. Vaak trekken ze snel weer weg en heb je er na de zwangerschap nauwelijks nog last van. Als bepaalde tekorten aan mineralen daadwerkelijk de oorzaak zijn, dan is het wel belangrijk om deze middels gezonde voeding aan te vullen. Heb je naast de krampen last van een kuit die opzwelt, warm voelt en rood wordt? Neem dan wel gelijk contact op met een arts. Je kunt dan een bloedpropje hebben. Dit moet direct worden behandeld en is erg gevaarlijk. Gelukkig is het erg zeldzaam. Slechts 1 op de 2000 zwanger vrouwen krijgt een bloedpropje.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.