Skip to content
Bandenpijn

Bandenpijn tijdens de zwangerschap

Je baarmoeder zit vast met banden. Deze kunnen door de groei van de baarmoeder pijnklachten geven. Wat is bandenpijn precies, hoe voelt bandenpijn, vanaf wanneer krijg je bandenpijn en wat kan je tegen bandenpijn doen?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is bandenpijn precies?

Je baarmoeder wordt op zijn plaats gehouden door banden (soort spieren) van bindweefsel. Tijdens je zwangerschap worden deze banden onder invloed van zwangerschapshormonen elastischer. Naarmate je baarmoeder groeit, worden de banden rond je baarmoeder daarnaast opgerekt. Dit veroorzaakt spanning wat een scherpe, stekende pijn kan geven die even aanhoudt; bandenpijn.

Bandenpijn illustratie
Pijn aan het schaambot

Hoe voelt bandenpijn?

We hebben het al even kort genoemd maar bandenpijn voelt als een zeurende, trekkende of stekende pijn. Het vervelende aan deze pijn is dat het lang aan kan houden. Het komt en gaat niet zozeer in korte vlagen. De hoeveelheid en manier waarop je je inspant is wel van invloed op de pijn die je voelt. Zo kun je ineens een pijnscheut krijgen bij een onverwachte beweging. Opstaan, omdraaien in bed, hoesten en niezen zijn hier voorbeelden van. Eén of meerdere banden komen dan plotseling meer op spanning te staan wat deze pijn veroorzaakt. Veel vrouwen omschrijven bandenpijn ook als een gevoel van kneuzing aan het schaambot

Waar zit bandenpijn?

Omdat je baarmoeder vast zit met banden aan je rug, bekken en andere organen kan bandenpijn op meerdere plekken gevoeld worden. Daarnaast straalt de pijn vaak uit. Dit maakt het aanwijzen van de exacte plek lastig. Kenmerkend van bandenpijn is toch wel de pijn die rondom het schaambot gevoeld wordt net als pijn links of rechts onderin de buik. Deze pijn kan doorlopen tot de liezen, vagina en de schaamlippen. De banden aan de zijkant van de baarmoeder rekken namelijk het meeste op met de groei van je baarmoeder. Heb je last van een lage pijn in je rug? Dan kan ook dit bandenpijn zijn. De banden naar de rug zijn wat steviger en groter waardoor deze pijn wat minder vaak voorkomt.

Vanaf wanneer kan je bandenpijn krijgen?

In het begin van je zwangerschap groeit je baarmoeder mondjesmaat. De banden krijgen dan ook voldoende tijd om mee te rekken en de druk die er op komt te staan bouwt zich geleidelijk op. Toch is het mogelijk om al aan het begin van je zwangerschap last van je banden te krijgen.

Vanaf ongeveer 20 weken zwangerschap gaat het echter ineens een stuk harder. Je baarmoeder groeit flink waardoor ook je banden in korte tijd aardig oprekken. Dit is dan ook het moment dat bandenpijn meer zijn intrede doet en niet langer meer als een soort van lichte menstruatiekramp voelt, maar voor meer ongemak zorgt.

Is dit niet je eerste zwangerschap? Dan zal je waarschijnlijk wat eerder last krijgen van bandenpijn. Je spieren zijn al wat soepeler van een eerste zwangerschap waardoor ze je groeiende baarmoeder minder goed kunnen ondersteunen en deze eerder “hangt” aan de banden.

Bandenpijn tijdens en na de zwangerschap

Bandenpijn tijdens je zwangerschap komt vaak voor. Je buik wordt zwaarder en je lichaam krijgt het even zwaar te verduren. Zeker naarmate de zwangerschap vordert, wordt er meer van je lichaam, en dus van jou, gevraagd. Voorkomen kun je het dan ook niet.

Natuurlijk heb je dan de hoop dat het na de bevalling over is, maar helaas blijkt dit niet altijd het geval. Het is dus goed mogelijk om ook nog na je zwangerschap pijnklachten te ervaren. Je banden zijn uitgerekt en moeten weer in hun oorspronkelijke, meer stevige, vorm terugkomen. Je baarmoeder ligt daarom nog wat losser in je buik. Het herstel na de bevalling heeft tijd nodig. Begin daarom niet te snel weer met sporten maar geef je lichaam de tijd om te herstellen. 

Tips om bandenpijn te verminderen

Mocht je last hebben van bandenpijn tijdens of na je zwangerschap dan wil je hier natuurlijk vanaf. Verhelpen kun je het helaas niet, maar verminderen gelukkig wel. Probeer de volgende tips:

  • Draag een ondersteund broekje of een ondersteunende buikband. Dit voorkomt dat je buik ‘hangt’, waardoor het minder zwaar voelt.
  • Warmte kan helpen om de pijn te verlichten. Denk aan een kruik of neem een warme douche of bad.
  • Span je spieren aan bij beweging. Het kan helpen om de spieren van je bekkenbodem aan te spannen als je opstaat, draait, hoezen of niezen moet. Ook bij pijn tijdens het traplopen kan dit helpen.
  • Train je schuine en diepe buikspieren. Tijdens de zwangerschap mag je je rechte buikspieren niet trainen maar de schuine en diepe wel. Het versterken van deze spieren kan de bandenpijn verminderen.
  • Let op je houding. Zorg hierbij dat je gewicht goed verdeeld is door stevig te staan op beide benen en leun niet te veel op je rug.
  • Sta op via zijligging. Als je ligt sta dan op via de zijligging. Hiervoor draai je eerst naar je zij waarna je rustig omhoog komt. Dit geeft minder spanning op je banden en spieren.
  • Zorg tot slot voor voldoende rust. Overbelast je lichaam niet. Door de groei van je baarmoeder en het extra gewicht hebben je banden en spieren het zwaar. Geef je lichaam daarom voldoende rust om te herstellen.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.