Wat is een zwangerschapsverklaring?
Een zwangerschapsverklaring is een document waarin staat dat je zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend. Je krijgt de verklaring van je verloskundige na de termijnecho, wanneer je definitieve uitgerekende datum is vastgesteld. Krijg je hem niet automatisch mee? Dan kun je hem aanvragen bij je verloskundige.
Je moet de zwangerschapsverklaring tot minimaal een jaar na afloop van je zwangerschaps- en bevallingsverlof bewaren. Het kan voorkomen dat het UWV deze nog opvraagt ter controle.
Waar gebruik je een zwangerschapsverklaring voor?
Je kunt je zwangerschapsverklaring gedurende je zwangerschap voor meerdere dingen gebruiken. Let op; soms mag de verklaring niet ouder zijn dan vijf dagen, je kunt hem dan opnieuw aanvragen bij je verloskundige.
Extra rechten op je werk
Je werkgever is verplicht om tijdens je zwangerschap te zorgen voor een veilige werkomgeving. Daarnaast heb je recht op regelmatige werktijden, extra pauze en mag minder zwaar werk doen. Maar hiervoor moet je werkgever wel weten dat je zwanger bent. Je hoeft je werkgever officieel pas drie weken voordat je verlof ingaat te vertellen dat je zwanger bent. Uiteraard is het makkelijker om dit eerder te doen zodat er rekening gehouden kan worden met je zwangerschap en er vervanging geregeld kan worden voor je zwangerschapsverlof. Je werkgever kan vragen om je zwangerschapsverklaring.
Zwangerschaps- en bevallingsuitkering aanvragen
Werk je in loondienst? Dan heb je tijdens de zwangerschap recht op een zwangerschaps- en bevallingsverlof van totaal zestien weken. Tijdens het verlof krijg je van het UWV een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Het UWV kan vragen naar je zwangerschapsverklaring. In de meeste gevallen vraagt je werkgever de zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor je aan en betaald het UWV deze direct aan je werkgever. Je werkgever betaald jouw loon vervolgens gewoon door. Je werkgever kan hier dan ook je zwangerschapsverklaring voor nodig hebben.
ZEZ- uitkering aanvragen
Ben je zelfstandig ondernemer? Dan kan je in aanmerking komen voor een ZEZ- uitkering, ook hier heb je de zwangerschapsverklaring voor nodig. Je kunt een ZEZ-uitkering vanaf 24 weken zwangerschap aanvragen maar doe het uiterlijk twee weken voor de ingangsdatum van je verlof. De ZEZ-uitkering duurt ook minimaal zestien weken en gaat in tussen zes weken en vier weken voor de dag na de uitgerekende datum.
Miskraam of kindje overleden na 24 weken zwangerschap
Is je kindje overleden na 24 weken zwangerschap of tijdens de bevalling? Dan heb je evengoed recht op bevallingsverlof en een bevallingsuitkering van zestien weken. Om dit aan te vragen kan het UWV vragen om je zwangerschapsverklaring.
Vliegen na 28 weken zwangerschap
Heb je nog een mooie babymoon gepland staan met je partner, een leuke stedenstrip met je moeder of zus of een belangrijke zakenreis? Na 28 weken zwangerschap vragen de meeste vliegmaatschappijen om een zwangerschapsverklaring. Ze willen voorkomen dat je te ver in je zwangerschap bent om nog te mogen vliegen. Het personeel van de vliegmaatschappij is genoeg geschoold om een bevalling in de lucht te begeleiden. Daarnaast zijn de middelen er niet voor aanwezig, zeker niet in het geval van complicaties. Je zwangerschapsverklaring mag in dit geval niet ouder zijn dan vijf dagen en moet ondertekend zijn door je verloskundige. Vraag hem daarom vlak voordat je gaat vliegen aan bij je verloskundige. Bij een eenling zwangerschap mag je tot 36 weken vliegen maar dit kan verschillen per vliegmaatschappij. Controleer daarom altijd eerst de voorwaarden voordat je een ticket boekt.