3 weken zwanger

Vorige week is de bevruchte eicel al delend richting je baarmoeder gegaan. Deze week is het de week van innesteling. Vanaf het moment van innesteling zal je lichaam het zwangerschapshormoon hCG aanmaken. Dit is dan ook de week dat je de eerste zwangerschapssymptomen kunt krijgen.
Plassen zwangerschap

Samenvatting week 3 

  • Week 3 duurt van dag 21 tot dag 28
  • De blastocyste nestelt zich in
  • Je kunt een kleine innestelingsbloeding krijgen
  • Je lichaam produceert het zwangerschapshormoon HCG
  • Je kunt last krijgen van de eerste zwangerschapskwaaltjes
3 weken zwanger

Je baby in de 3e week van je zwangerschap 

Vorige week heeft de bevruchte eicel de weg afgelegd naar de baarmoederwand, deze week draait om de innesteling. De baarmoederwand, welke ondertussen is verdikt en goed doorbloed, onder invloed van het hormoon progesteron, wacht op de aankomst van het groepje cellen. Als het groepje uit ongeveer 50 cellen bestaat, wordt het een blastocyste genoemd. De blastocyste glijdt vervolgens uit het beschermende membraan en kan zich nu innestelen in de baarmoederwand, ook wel implantatie of nidatie genoemd.

Vanaf het moment van innestelen gaan de buitenste (trofectoderm) en binnenste (embryoblast) cellen zich anders gedragen, dit wordt ook wel differentiatie genoemd. Dit is nodig om de cellen op hun toekomstige taken voor te bereiden. Na innesteling in de baarmoeder vormt de buitenste cellaag de navelstreng en placenta en de binnenste cellaag (embryoblast) vormt de foetus, of te wel jullie kindje. Jullie kindje zal tijdens de zwangerschap voedingsstoffen en zuurstof krijgen via de placenta. Maar op dit moment is de placenta is nu nog niet klaar en er is dus ook nog geen bloedcontact tussen jou en de embryo.

De blastocyste, vanaf nu embryo, is minder dan 1 mm groot en niet zichtbaar met het blote oog. Toch bevat dit klompje cellen alle genetische informatie van je kindje. Het geslacht van je kindje, de kleur ogen, kleur haar en zelfs het karakter. Het zal wel nog even duren voordat jij dit ook allemaal weet. Het is vanaf week 15 van je zwangerschap mogelijk om met een pretecho te bekijken of jullie een jongetje of meisje krijgen.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

In een paar gevallen nestelt de blastocyste zich niet in het baarmoederslijmvlies in maar op een andere plek zoals een van de eileiders. Dan heb je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Helaas is de embryo is het geval van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap niet levensvatbaar. Op de plek van innesteling is geen ruimte om te groeien en het is niet mogelijk om de embryo te verplaatsen. Je kunt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap onder andere herkennen aan buikpijn aan een kant, bloedverlies, pijn die uitstraalt naar rug, schouders of bovenbeen of misselijkheid en overgeven.

3 weken zwanger

Jij in de 3e week van je zwangerschap 

Je lichaam gaat nu alles voorbereiden voor de groei van je kindje. Na het innestelen van de bevruchte eicel gaat je lichaam het welbekende zwangerschapshormoon HCG aanmaken. De eicel is tijdens de eisprong uit een schaal gekomen, het geel lichaam of corpus luteum. HCG zorgt ervoor dat het geel lichaam niet wordt afgebroken en progesteron blijft produceren. Progesteron zorgt er vervolgens voor dat er in de eierstokken geen eisprong meer plaats vindt. Je wordt dus niet meer ongesteld. Het slijmvlies van de baarmoeder gaat daarentegen groeien en de baarmoeder wordt voorzien van voedingsstoffen. Alles wordt op alles gezet zodat de bevruchte eicel kan groeien. HCG is hoofdzakelijk verantwoordelijk voor het creëren en behouden van een veilige groeiplaats voor je kindje.

HCG is dus een essentieel hormoon voor een gezonde zwangerschap. Het HCG-hormoonspiegel uitgedrukt in international units per liter: iu/l. Een zwangerschapstest meet de waarde van het HCG hormoon dat in je urine zit. Deze kan hCG vanaf ongeveer 50 units per liter in je urine meten. Dit heb je nu waarschijnlijk nog niet, een zwangerschapstest zal daarom nu nog negatief zijn.

Helaas is het hormoon HCG ook verantwoordelijk voor de welbekende zwangerschapskwaaltjes. In week 3 hebben veel vrouwen nog geen last van kwaaltjes. Toch zou je al last kunnen krijgen van misselijkheid, vermoeidheid of gevoelige borsten. Ook kun je een innestelingsbloeding krijgen. In dat geval is er een bloedvaatje geraakt tijdens het innestelen. Maak je geen zorgen als je deze niet hebt gehad, een innestelingsbloeding komt vaker niet voor dan wel.

Tips voor de aanstaande vader

Van een vader