Skip to content
Borsten zwanger

Pijnlijke en gevoelige borsten tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, heb je waarschijnlijk al verschillende veranderingen in je lichaam gevoeld. Eén ding dat je misschien is opgevallen, is hoe pijnlijk je borsten zijn. Veel vrouwen hebben last van pijnlijke borsten tijdens de zwangerschap en hoewel dat niet altijd prettig is, is het volkomen normaal. Hier geven we je informatie over waarom je borsten pijnlijk worden tijdens de zwangerschap, wat je kunt doen om het ongemak te verlichten en wanneer je jouw verloskundige moet bellen.
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Gevoelige borsten in het eerste trimester

Veel zwangere vrouwen krijgen er in meer of mindere mate mee te maken: borsten die erg gevoelig zijn. Dit zwangerschapskwaaltje kan zelf de eerste symptoom van je zwangerschap zijn. Je kunt een pijnlijk, gespannen gevoel in je borsten hebben, maar ook je tepels kunnen jeuken of steken. Dit zorgt er voor dat aanraking of beweging onprettig voelt. Je borsten worden als het ware voorbereid op het voeden van je kindje na de geboorte. Je borsten beginnen dan ook al na ongeveer zes weken beginnen te groeien. Zelfs als je van plan bent om kunstvoeding te geven, ontkom je niet aan dit natuurlijke proces.

Wat is de oorzaak van pijnlijke of gevoelige borsten?

Het groter en zwaarder worden van je borsten gebeurt onder invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron. Er stroomt meer bloed door je lichaam, ook naar je borsten. Het weefsel binnenin zal hierdoor uitzetten, wat zorgt voor prikkeling van je zenuwbanen. Tevens rekt de huid meer uit, wat de oorzaak is van een gespannen gevoel. Ook worden er meer melkkanalen en melk-producerende cellen (lactocyten) aangemaakt. Er gebeurt dus vanaf het begin veel in je borsten, niet heel gek dat ze wat pijnlijk aanvoelen. 

Vanaf wanneer krijg je last van pijnlijke of gevoelige borsten?

Al in het begin van je zwangerschap kun je te maken krijgen met gevoelige borsten. Vaak zijn ze daarbij ineens wat voller of lijken ze meer gezwollen. Dit is één van de kenmerken waaraan je zwangerschap vroegtijdig te herkennen is. Al vanaf een week of twee na de bevruchting kun je verandering merken. Tegelijkertijd is het een kenmerk die langere tijd aanwezig kan blijven als je zwanger bent. Over het algemeen zal de gevoeligheid van je borsten beetje bij beetje afnemen na de eerste 14 weken van je zwangerschap. Je lichaam is vanaf dat moment gewend aan de zwangerschapshormonen. Aan het einde van de zwangerschap kunnen je borsten helaas ook weer gevoelig worden door het op gang komen van de melkproductie.

Wat kan je doen tegen pijnlijke borsten?

Soms is het gewoon een beetje vervelend, maar er zijn ook vrouwen die het echt als pijnlijk omschrijven. De mate van gevoeligheid is voor iedereen anders. In beide gevallen is het prettig om te weten dat er wel wat dingen zijn die de klachten kunnen verlichten:

  • Het dragen van een goede bh kan net dat beetje extra ondersteuning bieden dat nodig is. Een zwangerschapsbeha leent zich hier goed voor. Deze zijn vaak goed ondersteunend, maar tevens zacht en soepel. Hierdoor rekt het bindweefsel in je borsten niet onnodig.
  • Naast een goede bh die je overdag draagt, kan het prettig zijn om ook tijdens het slapen een bh aan te hebben. Een sportbh zit dan mogelijk het fijnst. Zorg in ieder geval voor ademend materiaal dat zacht aanvoelt.
  • Het kan prettig zijn om je borsten zacht te masseren of de huid in te smeren met een lotion. Dit om de huid soepel te houden en zachter te maken. Mits je deze aanraking aan kunt natuurlijk. Kun je nu echt geen aanraking verdragen, bespreek dit dan ook met je partner, zodat hij er rekening mee kan houden tijdens intieme momenten.
  • Is de pijn op een bepaald moment je even teveel? Dan kan een warm kompres op je borsten de pijn ook wat verzachten.
  • Als je een douche neemt of in bad gaat, kan de warmte ook voor verlichting zorgen. De huid ontspant namelijk waardoor de druk iets afneemt. Dep jezelf nadien droog in plaats van te wrijven. Gebruik in plaats van een gewone handdoek een xxl hydrofieldoek. Dit is zachter voor de huid waardoor het minder vervelend voelt.

Veranderingen van je borsten tijdens de zwangerschap

Er gebeurt in negen maanden tijd erg veel in je lichaam. Je kindje groeit van 1 cel uit tot een volledig kindje met alles erop en eraan. Daarnaast bereidt je lichaam zich voor op het voeden van je kindje. Je zult dan naast pijnlijke en gevoelige borsten nog meer veranderingen gaan opmerken aan je borsten.

Je tepels worden donkerder en groter
Veel vrouwen merken dat hun tepels veranderen tijdens de zwangerschap. Ze kunnen groter en donkerder worden en je tepelhof kan ook groter en donkerder worden. Bovendien kunnen er op de tepelhofjes knobbeltjes zichtbaar worden die Montgomery-klieren worden genoemd. Deze klieren scheiden een olieachtige substantie af die ervoor zorgt dat de tepels en tepelhof niet uitdrogen. Daarnaast scheidden ze een geur af die je kindje stimuleert om meer te drinken.

Je borsten groeien
Aan het begin van de zwangerschap merk je misschien al dat je borsten beginnen te groeien. Dit zal gedurende de zwangerschap langzaam doorgaan. Maar geen zorgen, dit gaat vrij geleidelijk. Aan het einde van de zwangerschap kunnen je borsten zelfs één tot twee cupmaten gegroeid zijn. Bij sommige vrouwen groeien de borsten niet geleidelijk maar hebben ze een paar groeispurten. Deze kunnen ervoor zorgen dat je borsten beginnen te jeuken en er striae ontstaat. Je huid kan deze snelle groei simpelweg niet aan.

Zichtbare aderen
Tijdens de zwangerschap neem je bloedvolume tot wel 50% toe. Hierdoor komt er meer druk op je aderen te staan en zijn de beter zichtbaar. Dit zal je vooral op je borsten terugzien. Wanneer je stopt met borstvoeding of na de zwangerschap neemt het extra bloedvolume af en zie je de aderen niet meer.

Lekkende borsten
Nog zo een leuk zwangerschapskwaaltje die je misschien niet helemaal had zien aankomen zijn lekkende borsten. Rond de 12 weken zwangerschap begint de aanmaak van colostrum, het vloeibare goud. Colostrum is de eerste melk die je kindje krijgt na de geboorte. Het bevat suiker, water, mineralen en belangrijke antistoffen. Colostrum is gelig van kleur en erg goed voor je kindje.

Je borsten kunnen op het moment dat het colostrum aanmaakt beginnen met lekken maar het komt vaker voor in het laatste trimester. Het lekken kan variëren van een druppel tot een flink aantal druppels. Heb je ook last van lekkende borsten? Gebruik dan wat zoogcompressen om je beha en shirt droog te houden.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.