Skip to content
bruine afscheiding

Bruine afscheiding tijdens de zwangerschap

Heb je last van bruine afscheiding tijdens je zwangerschap? In de meeste gevallen kan dit gelukkig geen kwaad. Maar wat betekent bruine afscheiding precies? Hoe ontstaat het en wat moet je doen als je bruine afscheiding hebt?
BabyBaby
Minder dan 1 minuutLeesduur minuten

Inhoud

Wat is vaginale afscheiding?

Laten we als eerste beginnen bij wat vaginale afscheiding precies is? Je baarmoederhals en baarmoederwand produceren vocht en slijm om dode cellen en bacteriën af te voeren via de vagina; afscheiding. Afscheiding is doorzichtig en/ of wat wittig, slijmerig en vochtig. Droogt de afscheiding op dan is het ook wel geel van kleur. Afhankelijk van waar je in je menstruatiecyclus zit kan vaginale afscheiding veranderen. Het kan wat doorzichtiger of witter worden, wat dikker of dunner en ook de geur kan verschillen.

Wat betekent bruine afscheiding?

Bruine afscheiding is net als normale afscheiding wat dik en slijmerig. Het enigste verschil is de kleur. Deze kan licht of donkerbruin zijn en misschien een wat rode gloed hebben. Is je afscheiding bruin dan houdt dit in dat er wat oud bloed met je afscheiding mee komt. Heb je bruine afscheiding tijdens de zwangerschap dan kan je hier wat van schrikken. Maar in de meeste gevallen is het onschuldig.

Oorzaken van bruine afscheiding tijdens de zwangerschap

Bruine afscheiding kan diverse oorzaken hebben waarvan er een heel aantal onschuldig zijn. Maar ook zijn er een aantal oorzaken die wat minder onschuldig zijn tijdens de zwangerschap.

Innestelingsbloeding

Een innestelingsbloeding is een kleine hoeveelheid bloedverlies dat optreedt wanneer een bevruchte eicel zich innestelt in het baarmoederslijmvlies. Dit gebeurt ongeveer 10 dagen na de eisprong en kan 6 tot 12 dagen na de bevruchting optreden. Voor veel vrouwen is een innestelingsbloeding één van de eerste tekenen van een zwangerschap. 1 Op de vier vrouwen krijgen te maken met een innestelingsbloeding.

Na de seks

Dit is misschien wel één van de meest voorkomende redenen van bruine afscheiding tijdens de zwangerschap. Je baarmoederhals is bedekt met een dunne huid die tijdens je zwangerschap nog dunner wordt. Bloedvaatjes die hieronder liggen komen daardoor dichter aan de oppervlakte te liggen waardoor ze beschadigd kunnen raken. Na de seks kan er een bloedvaatje knappen en kan er wat oud bloed vermengen met je afscheiding met als resultaat bruine afscheiding. Hier hoef je je geen zorgen over te maken, dit kan geen kwaad voor je kindje. 

Toucheren / inwendige controle

Na een vaginaal toucher (VT) kun je wat licht bloedverlies ervaren. Ook dit  komt omdat de baarmoederhals veel bloedvaten heeft die aan de oppervlakte liggen en als die worden aangeraakt, kunnen sommige vaten beschadigd raken en bloeden. De bloeding is meestal licht en kan zich ook uiten in bruine afscheiding. 

De placenta

Je kunt tijdens de zwangerschap ook een kleine bloeding krijgen rond de aanhechting van de placenta. De placenta hecht zich aan de baarmoederwand, dit kan op verschillende posities in je baarmoeder. Door de groei van de placenta, je kindje en de baarmoeder kan de placenta een beetje omhoog getrokken worden. Dit veroorzaakt spanning op de aanhechtingsplaats wat bloedvaatjes kan beschadigen met als resultaat  een kleine bloeding. Wanneer dit bloed niet direct naar buiten wordt afgevoerd kleurt het bruin wat resulteert in bruine afscheiding.

Illustratie Placenta posterior

Miskraam

Voor veel vrouwen is het eerste teken van een miskraam vaginaal bloedverlies. Dit kan in ernst variëren van licht tot hevig bloedverlies en het kan gepaard gaan met buikpijn. Maar een aantal vrouwen hebben eerst enkele dagen last van bruine afscheiding voordat het bloeden begint. Het bloedverlies begint meestal licht, maar wordt uiteindelijk helderrood en zwaarder. In de meeste gevallen treedt de miskraam binnen enkele uren of dagen na het begin van de bloeding op.

Soa’s

Soa’s kunnen lichte bloedingen veroorzaken tijdens de zwangerschap wat kan leiden tot bruine afscheiding. Chlamydia en gonorroe zijn twee veel voorkomende soa’s die dit probleem kunnen veroorzaken. Daarnaast kan een soa ook problemen veroorzaken bij je kindje tijdens de zwangerschap of de bevalling. Daarom krijg je rond 12 weken zwangerschap een bloedonderzoek aangeboden waarbij je ook getest wordt op een infectieziekte. Zo weet je zeker dat jij en je kindje gezond zijn en voorkom je complicaties.

Pelvic Inflammatory Disease

Pelvic inflammatory disease wordt in bijna de helft van de keren  veroorzaakt door een seksueel overdraagbare infectie, zoals chlamydia of gonorroe. De bacteriën verspreiden zich van de baarmoederhals naar de baarmoeder, eileiders of eierstokken. In sommige gevallen kan PID ook worden veroorzaakt door bacteriën die de baarmoeder binnendringen via een spiraaltje. Symptomen van pelvic inflammatory disease zijn onder meer buikpijn, onregelmatig bloedverlies, een stinkende vagina en afscheiding. PID kan ook koorts, koude rillingen, misselijkheid en braken veroorzaken.

Baarmoederpoliepen

Baarmoederpoliepen zijn kleine, goedaardige gezwellen op het baarmoederslijmvlies. Ze komen voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en veroorzaken meestal geen symptomen. Tijdens de zwangerschap kunnen baarmoederpoliepen waterige, bloederige of bruine afscheiding veroorzaken.

Baarmoederhalskanker

Een tumor of baarmoederhalskanker, kan ook de oorzaak zijn van bloedverlies tijdens de zwangerschap. Heb je naast bloedverlies wat vaginaal verlies dat een beetje stinkt en er wat etterig uitziet, laat dit dan direct weten aan je verloskundige of arts.

Oorzaken van bruine afscheiding buiten de zwangerschap om

Bruine afscheiding is niet alleen een zwangerschapskwaaltje. Ook buiten de zwangerschap om kun je last hebben van bruine afscheiding.

Ovulatie of eisprong

Voor veel vrouwen is de eisprong een moment in de maand waarop ze een lichte bloeding hebben. Dit wordt veroorzaakt doordat het eitje uit de eierstok vrijkomt. Dit bloed kan worden vermengd met normaal vaginaal vocht en via je afscheiding worden afgevoerd. 

Gebruik van de pil

Bruine afscheiding bij de pil of andere vormen van hormonale anticonceptie is niets om je zorgen over te maken. Het is wat oud bloed en restjes baarmoederslijmvlies en is volkomen normaal. Het is zelfs één van de meest voorkomende bijwerkingen van de pil of soortgelijke anticonceptiemiddelen. De reden dat het gebeurt is dat anticonceptie je hormoonspiegels verandert wat kan leiden tot willekeurige bloedingen op verschillende momenten van de maand.

Atrofische vaginitis, vaginale atrofie of urogenitale atrofie

Atrofische vaginitis, ook bekend als vaginale atrofie of urogenitale atrofie, is een aandoening die kan optreden wanneer het oestrogeengehalte afneemt. De symptomen kunnen variëren maar omvatten vaak vaginale droogheid, een branderig gevoel, jeuk, pijn bij het vrijen en bloedverlies.

Perimenopauze

Als je rond de 40 of 50 jaar bent kun je te maken krijgen met veranderingen die wijzen op het begin van de perimenopauze. Dit is de overgangsfase naar de menopauze wanneer de eierstokken minder oestrogeen beginnen te produceren. Je merkt misschien onregelmatige menstruaties, opvliegers, slaapproblemen en stemmingswisselingen. Deze symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig en duren meestal vier tot vijf jaar. Ook kun je wat bruine afscheiding krijgen.

Na een uitstrijkje

Bruine afscheiding na een uitstrijkje is meestal geen reden tot bezorgdheid en wordt veroorzaakt door kleine hoeveelheden bloedverlies. Inwendig onderzoek kan soms licht bloedverlies veroorzaken dat zich met de gewone afscheiding kan vermengen waarna deze bruin kan kleuren.

Bruine afscheiding, en nu?

Bruine afscheiding betekent in de meeste gevallen dus oud bloed. Er is een kleine bloeding geweest maar deze is er nu niet meer. Je kunt het daarom  even afwachten en kijken of de bruine afscheiding overgaat in bloedverlies.. Heb je bruine afscheiding en daarnaast een branderig gevoel bij het plassen, vaginale jeuk, buikpijn of houdt de bruine afscheiding aan, neem dan even contact op met je verloskundige of arts. Ook als de kans aanwezig is op een SOA kun je het beste even contact opnemen met je huisarts of je anoniem laten testen. Een SOA kan gevaarlijk zijn voor de rest van je zwangerschap en/ of je kindje. Het is daarom belangrijk dat je je laat behandelen.

Maak je je zorgen of heb je pijn neem dan altijd contact op met je verloskundige. Je kunt beter een keertje te veel bellen dan een keertje te weinig. Heb je bruine afscheiding gehad maar hiervoor niet je verloskundige gebeld? Geef het dan wel even aan bij je volgende controle.

Kan je iets tegen bruine afscheiding doen?

Bruine afscheiding is in de meeste gevallen een kleine bloeding geweest. Hier kan je helaas weinig aan doen. Wat afscheiding zelf betreft kun je een aantal dingen doen om infectie te voorkomen en je intieme zone schoon te houden. Probeer ten eerste katoenen ondergoed te dragen. Dit materiaal is ademend en voorkomt de verspreiding van bacteriën. Je kunt ook inlegkruisjes gebruiken om je ondergoed schoon en droog te houden. Vervang deze dan wel regelmatig en gebruik inlegkruisjes zonder parfum. Daarnaast is het belangrijk om je vagina regelmatig af te spoelen met water en droog te deppen. Vermijd het gebruik van zeep of lotions, want die kunnen je vaginale balans verstoren met als gevolg meer afscheiding. Als je seksueel actief bent, gebruik dan een condoom of glijmiddel om irritatie van de vagina te voorkomen.

Dit artikel is geschreven door: 

Renate

Ik heb een passie voor alles rondom zwangerschappen. Deze passie heb ik omgezet in het online platform, Zwangerennu.nl, waar ik mijn uitgebreide kennis en ervaringen deel met anderen. Het is mijn doel om aanstaande moeders te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze bijzondere periode in hun leven.